Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Padomi prezidenta kandidātu vērtēšanai var neizveidot

Lielākajiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem vispirms vajadzētu formulēt attieksmi pret tagadējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru, uzskata Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš, tāpat kā ZZS līderis Raimonds Vējonis, atbalstītu V. Zatlera atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā.

ZZS līderu skatījumā ir svarīgi pārliecināties, vai tagadējam prezidentam ir vairākuma atbalsts, un konsultācijās ar V. Zatleru vajadzētu pārrunāt viņa nodomus un ieceres, ja prezidents piekristu atkārtoti pretendēt uz augsto amatu. Nevarot pieļaut situāciju, ka «deputāti iznes prezidentu cauri, jo tas nedarītu godu ne Saeimai, ne valstij», teica A. Brigmanis.

Tas, kādu prezidenta izraudzīšanās procedūru plāno piedāvāt Vienotība, pagaidām nav skaidrs. Vēl nav zināms, vai Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai izdosies izveidot sabiedrisko padomi. Atbildot Dienai, S. Āboltiņa pieļāva, ka no šī nodoma var nākties arī atteikties - «un tad es būšu spiesta paziņot, ka ideja vēl nav gatava». Taču pat tad S. Āboltiņa no tās neatteiksies un aktualizēs pēc prezidenta vēlēšanām, lai diskutētu par to, kādam jābūt procesam, izraugoties Valsts prezidentu. «Mums ir jāseko demokrātisku valstu tradīcijām, un es nevēlos, lai mūsu tradīcija paliek zvērudārzs,» nedēļas sākumā atzina politiķe, kura vēl nebija zaudējusi cerības padomi izveidot. Taču viņa arī saskārusies ar sabiedrībā pazīstamu cilvēku nevēlēšanos saistīt sevi ar viena vai otra politiskā spēka pieteiktām iniciatīvām. S. Āboltiņa apzinās, ka tuvākajā laikā nebūs iespējams īstenot otru viņas ideju, ka Valsts prezidentu ievēl ar vismaz divām trešdaļām Saeimas vairākuma atbalstu. Tagad ir nepieciešama 51 balss. Taču Saeimas priekšsēde cer, ka partijas varētu vienoties, lai nākamo prezidentu Saeima ievēlētu ar lielu balsu vairākumu, un līdz ar to viņam arī būtu stiprāks mandāts. Viņasprāt, būtu labi, ja šādu rezultātu varētu panākt arī bez Satversmes grozījumiem. Vienotības līderi vēl nav atklājuši attieksmi pret V. Zatleru, izņemot pieklājīgo frāzi, ka viņš ir nopietns kandidāts. Taču atsevišķu politiķu norādes, ka Latvijā ir pietiekami daudz cienījamu kandidātu, rada iespaidu, ka Vienotībai ir padomā arī citas personas un ka apvienībā nav vienota viedokļa par nākamo prezidentu.

Ik pa laikam izskan skubinājumi V. Zatleram atklāt savus nodomus. Var saprast vilcināšanos to darīt, jo prezidents būtu nostādīts neveiklā situācijā, ja pēc šāda paziņojuma partijas pateiktu, ka tām ir padomā labāki kandidāti. Tikpat riskanti būtu izvirzīt V. Zatleru kādam vienam politiskajam spēkam, ja par viņu nav panākta politiskā vienošanās. Māris Kučinskis (TP) uzskata, ka S. Āboltiņas iecerētā prezidenta kandidātu vērtēšanas padome ir pazemojoša tagadējam prezidentam - tāda diskusija varētu būt, ja pēc diviem pilnvaru termiņiem mainītos prezidenti, nevis situācijā, kad V. Zatlers vēl ir amatā un var pretendēt uz amatu atkārtoti.

Saskaņas centra frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs ir pārliecināts, ka prezidenta izvēlē SC būs liela nozīme. Jau tagad ar viņu runājušas visas partijas, izņemot Visu Latvijai!. J. Urbanovičs arī ir gatavs piedalīties S. Āboltiņas veidotajā padomē, «ja viņa neatsauks savu ielūgumu». SC pārstāvim ir pozitīva attieksme pret V. Zatleru, bet SC viņu neizvirzīšot - apvienība nevēlas prezidentam kaitēt, jo politiskie oponenti to varētu izmantot. Prezidenta kandidātus Saeimas deputāti oficiāli var izvirzīt tikai piecas dienas maija otrajā pusē. Saeimai nākamais prezidents jāievēl ne vēlāk kā mēnesi pirms pilnvaru termiņa beigām - līdz 7. jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?