Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pagaidām esmu patriotisks un braukšu atpakaļ

Kārlim Gertmanim (26) Brisele ir tikai viena no pieturvietām - paguvis studēt un arī strādāt dažādos pasaules kontinentos, viņš joprojām lūkojas pēc jauniem izaicinājumiem un cer tos atrast dzimtajā Latvijā. Savā ziņā ierašanās un iedzīvošanās Beļģijā vairāk bijusi nejaušība, nevis likumsakarība, taču viņš uzskata - nedrīkst pārmest cilvēkiem, kuri no Latvijas aizbraukuši, jo nav bijis iespējams izdzīvot, drīzāk jāuztraucas par «Latvijas smadzenēm», kas aizplūst rietumu virzienā. Lai arī pats jāpieskaita tiem otrajiem, viņš saka - «es pagaidām esmu patriotisks un braukšu atpakaļ».

Gadu nomācījies Rīgas Tehniskajā universitātē, Kārlis nolēmis ņemt piemēru no brāļa, kurš studē Velsā, un gūt jaunus iespaidus universitātē Skotijā, kur arī pavadījis trīs gadus, iegūstot bakalaura grādu un pēc tam, lai to nostiprinātu, devies pāri okeānam uz ASV Mičiganas štatu. Tur vēl gadu strādājis starptautiskā uzņēmumā, viņa kolēģi praktikanti bijuši no Indijas, Austrijas, Japānas un pat Saūda Arābijas. Atgriezies Latvijā, nolēmis, ka grāds un pieredze ir - jāmeklē darbs, kas interesē un patīk. Pamatā Kārlis izstrādā dažādas interneta (web) un datora (desktop) aplikācijas. Tomēr, lai arī Latvijā regulāri tiek runāts par IT speciālistu trūkumu, ar darba atrašanu nav vedies - uzaicināts uz sarunām vienā no Latvijas lielākajiem programmatūras izstrādes uzņēmumiem, tomēr palicis iespaids, ka potenciālais darba devējs nav īsti ieinteresēts, jo īpaši, kad uzzinājis, ka jaunais censonis grasās turpināt studijas maģistrantūrā. Kārlis arī saka - Latvijā atrast darbu, kas profesionāli apmierina, ir sarežģīti - vakances uz IT programmētāju vietām ir daudz, taču, kad sāc skatīties tuvāk, lielākoties tas ir rutīnas darbs, bez inovācijām, atšķirībā no, piemēram, Igaunijas. Tādēļ arī meklējis iespējas turpināt studijas ārzemēs, dažādu sakritību dēļ izvēlējies Briseles Brīvo universitāti, kur maģistra grāda programmas notiek angļu valodā. Studijas gan pēc nepilna gada pārtraucis, pats arī neslēpjot atzīst - nauda beigusies. Savā ziņā Kārlis ir izņēmums - lai arī lielākā daļa Briselē satikto latviešu atzīst, nezinot franču vai vismaz flāmu valodu, tur dzīvot, kur nu vēl strādāt, neesot iepējams, viņš darbu atradis starptautiskās kompānijas BASF Beļģijas filiālē, kas atrodas Ģentē. Izstrādā lokālo datorprogrammatūru un sazinās angliski. Līdz darbam gan stunda jābrauc ar vilcienu, taču Kārlis iedzīvi uz Ģenti nepārceļ - Briselē viņš aktīvi iesaistījies vietējās latviešu kopienas pasākumos, spēlē teātri un dejo tautas dejas. «Tagad vairāk komunicēju ar latviešiem, iepriekšējās mītnes valstīs vairāk draudzējos ar ārzemniekiem, taču, ja plānoju doties atpakaļ uz Latviju - ko ar viņiem darīšu, jau tagad ar visiem grūti uzturēt saziņu,» prāto Kārlis. Dzimtenē gan viņš atgriezīsies tikai tad, kad būs 100% pārliecība - darbs būs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?