Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Palīdz attīstīties biznesam

Publiskā diskusija par vienotas Attīstības finanšu institūcijas (AFI) Altum izveidi, kas sevī apvienojusi trīs līdzšinējās institūcijas valsts atbalsta nodrošināšanai - Latvijas Attīstības finanšu institūciju Altum, Latvijas Garantiju aģentūru un Lauku attīstības fondu, iezīmējas vairāki virzieni un to atbalstītāji. Daži pārstāv vienota valsts atbalsta mehānisma ieviešanu, bet citi - mežonīgā kapitālisma ideju par pilnīgu tirgus pašregulāciju un ir kategoriski pret jebkāda veida valsts atbalstu uzņēmējdarbībai. Šai nometnei faktiski pieslienas arī vienotās AFI izveides kritiķi.

Mēs respektējam, ka ir cienījami eksperti, kas uzskata, ka valstij vispār nav jāiejaucas ekonomikā ar uzņēmējdarbības atbalstu. Taču vēlamies atgādināt, ka Eiropa un arī Latvija izšķīrusies par sociāli taisnīgāku un ilgtspējīgāku modeli - atbalstīt tautsaimniecības attīstību: inovāciju ieviešanu, ražošanu, eksportu, uzņēmumu straujāku attīstību un cilvēkus, kas vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību. Tie ir cilvēki, kuri spēj nodrošināt sevi un ģimeni, maksā valstij nodokļus, attīsta Latvijas ekonomiku, nevis dodas labākas dzīves meklējumos uz ārzemēm vai ir slogs valsts sociālajam budžetam. Tas ir tāpat kā vienādu iespēju sabiedrībā, veselības aprūpē vai vispārējā izglītībā, mēs ārstējam un skolojam visus, ne tikai izredzētos.

Šī Latvijas izvēle jau sevi pierādījusi vēl pirms vienotās AFI izveides; realizējot valsts atbalsta programmas, esam radījuši un palīdzējuši saglabāt Latvijā vismaz 10 tūkstošus darba vietu. Turklāt, apvienojot līdzšinējās trīs institūcijas vienā, tiks ietaupīti arī valsts līdzekļi, piemēram, triju institūciju astoņu valdes locekļu vietā tagad ir tikai trīs, un tas ir tikai sākums turpmākajām optimizācijām.

Altum ir finanšu tirgu papildinoša, nevis ar finanšu tirgus dalībniekiem konkurējoša loma. Lielisks sadarbības piemērs ir Altum un komercbanku īstenotā Mājokļu galvojuma programma - jau esam atbalstījuši 100 ģimenes. Valsts atbalsts tiek sniegts tajos gadījumos, kad, pastāvot tirgus nepilnībām vai kļūdām, bankas un citas finanšu institūcijas nevar piedāvāt finansējumu.

Visas trīs AFI apvienotās institūcijas sevi jau pierādījušas valsts atbalsta pasākumu sekmīgā īstenošanā 15 dažādās programmās. Uzņēmējiem arī turpmāk būs pieejami pilnīgi visi līdz šim valsts īstenotie atbalsta pasākumi. Vēl vairāk - tagad iedzīvotājiem informācija un konsultācijas par valsts atbalsta saņemšanu būs pieejamas visā Latvijā, piemēram, arī Rēzeknē, Daugavpilī, Liepājā un citviet. Tiks veiksmīgi iedzīvināts Vienas pieturas aģentūras princips.

AFI finanšu instrumentu portfelis apvienošanās brīdī ir aptuveni 390 miljonu eiro, tajā skaitā 6000 aizdevumi, 1000 garantijas, kā arī aptuveni 150 ieguldījumi, kopumā jau 7000 klienti. Kopumā jaunajā ES struktūrfondu plānošanas periodā līdz 2020. gadam valsts atbalsta programmas plānotas 607 miljonu eiro apmērā.

Tas ir jaudīgs mehānisms, kas palīdzēs attīstīties mūsu uzņēmējiem un arī turpmāk sildīs Latvijas ekonomiku, bet vienota institūcija ļaus efektīvāk pārvaldīt un koordinēt valsts atbalstu uzņēmējiem visā Latvijā. Tāpēc valdības lēmumu izveidot vienotu AFI Altum uzskatām par pārdomātu un ilgtspējīgu, un to pierādīs jaunās institūcijas turpmāko gadu darbība.

*AFI Altum valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?