Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pamats - dzimumu vienlīdzība

Labi zināms ir fakts, lai spēcinātu sieviešu lomu, ir nepieciešamas pārmaiņas abu dzimumu lomu sadalījumā gan starp vīriešiem un sievietēm, gan starp meitenēm un puišiem. Tas nepieciešams, lai izmainītu sen iesakņojušās varas attiecības un sociālās struktūras. Tomēr daudzviet pasaulē izmaiņas notiek lēni un neprognozējami. Starptautiskās sieviešu dienas mēnesī ir vērts atgādināt jau zināmo.

Kā zaudējums gan sievietēm, gan vīriešiem, gan visai sabiedrībai ir tas, ka tradicionālās vīrietības un mačo normas joprojām tiek atbalstītas un pārmantotas paaudzēs. Tas ir smags mantojums, kas prasīs ievērojamu politisko gribu, lai to mainītu.

Neskatoties uz globalizāciju un sociālajām izmaiņām, sievietes pieaugošā neatkarība vīriešu acīs bieži vien tiek uztverta kā drauds. Tas noved pie uz dzimumu balstītas vardarbības un seksuālās uzmākšanās pieauguma. Jāņem vērā, ka, transformējot dzimumu lomas, tiek piedāvāta iespēja labākai dzīvei gan sievietēm, gan vīriešiem.

Mūsdienās piedzimušam zēnam, kas nāk no vidējas ģimenes, visticamāk, būs vairāk varas un vairāk resursu viņa dzīves gājumā, nekā tas būs meitenei. Tajā pašā laikā tieši zēni saskaras ar vairākiem negatīviem aspektiem, kas var ietekmēt viņu dzīvi.

Nesen publicētais Zviedrijas statistikas (Statistics Sweden) ziņojums parāda, ka 67% no Zviedrijā dzīvojošiem bezpajumtniekiem ir vīrieši. Lai gan vīrieši joprojām saņem lielāku atalgojumu nekā sievietes, jaunākās paaudzes zviedru vīrieši nav pietiekami izglītoti, viņu sasniegumi skolās ir zemāki, salīdzinot ar sievietēm, tā viņi apdraud savas nākotnes profesionālās iespējas. Šajā ziņojumā arī ir secināts, ka vīriešu dzīves ilgums ir īsāks, vīriešiem ir lielāka iespēja mirt negadījumos, pašnāvībās un no alkohola lietošanas izraisītām slimībām.

Tradicionāli no vīrieša tiek gaidīts, ka viņš apgādās savu ģimeni, tāpat vīrieši joprojām strādā vairāk apmaksātas stundas nekā sievietes. Tā rezultātā viņi pavada mazāk laika ar bērniem un viņiem ir mazāk draugu. Šķiršanās gadījumā vīrieši ir tie, kuriem būs mazāk iespēju satikties ar saviem bērniem. Ziņojumi no citām pasaules malām norāda uz tām pašām tendencēm. Vīrieši, kas ir nervozi un depresīvi darba dēļ, ir ar pašnāvības nosliecēm un ir agresīvāki pret sievietēm.

Ir skaidrs, ka varas attiecību izmaiņu un tradicionālo lomu maiņas gadījumā ieguvēja būs sabiedrība gan ekonomiski, gan sociāli. Pasaules Bankas aprēķini norāda uz nozīmīgiem IKP ieguvumiem, ja sievietēm būtu vienlīdzīgas darba iespējas ar vīriešiem. ASV IKP pieaugtu par 5%, Japānā - par 9% un Ēģiptē - pat par 34%. Citi pētījumi norāda uz to, ja sievietes saņemtu vienlīdzīgu atalgojumu, salīdzinot ar vīriešiem, IKP izaugsme, iespējams, būtu pat augstāka.

Zviedrija ir veikusi nozīmīgus soļus dzimumu vienlīdzības veicināšanā pēdējos 30-50 gados, visai sabiedrībai iegūstot no tā. Viens no galvenajiem ceļiem uz Zviedrijas progresu ir bijis sieviešu ekonomisko tiesību paplašināšana. Būtisks pavērsiens notika 70.-80. gados, kad sieviešu proporcija darba tirgū pieauga no 59% uz 84%. Nozīmīgs šī pieauguma faktors bija bērna kopšanas atvaļinājuma ieviešana abiem vecākiem. Lai gan sievietes joprojām daudz vairāk strādā nepilna laika darbu nekā vīrieši un ņem vairāk bērna kopšanas atvaļinājumus, ekonomisko tiesību palielināšana kopā ar labklājības instrumentiem ir bijis milzīgs iespaids uz dzimumu lomām, Zviedrijas sabiedrību un kopējo ekonomiku.

Zviedrijas feminisma ārpolitika balstīta pārliecībā, ka dzimumu vienlīdzībai ir jābūt pamatam, ja vēlamies būt gatavi izaicinājumiem, ar ko pasaule saskaras.

*Zviedrijas vēstniece globālajos sieviešu jautājumos un feminisma ārpolitikas koordinatore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?