Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pankūkas vēl ilgi jācep!

Tikko ienāku ārstu telpā, Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas stacionāra Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas onkoloģe Sarmīte Baltkāje apmulsina ar jautājumu, kad es esot veikusi skrīninga mamogrāfiju. Pūlos atcerēties, bet viņa stingri nosaka: «Nu, redziet, tāda pati neapzinīgā kā daudzas citas Latvijas sievietes! Uz valsts apmaksātu skrīningu atnāk labi ja trešā daļa uzaicināto!» Jūtos kā norāta skolas skuķe un klusībā nolemju, ka teju nākamajā nedēļā labošos.

Taču jau pēc brīža daktere nomaina bargo toni un dzidri smejot teic: «Esmu tāda sīka čirka, tik veca un tik vieglprātīga, kādas otras nav!» Sarmītei Baltkājei ir apbrīnojama humora izjūta un izcilas darba spējas. Viņa joprojām ir ierindā, kaut 1. oktobrī svinēs 80 gadu jubileju. Onkoloģe šo faktu neslēpj, tāpat kā to, ka pirms astoņiem gadiem arī viņai atklāja krūts vēzi. To veiksmīgi izoperēja. Sarmīte Balktkāje pārliecināta: «Ja mūsu sabiedrības dāmas, kuras bijušas manas pacientes, tāpat kā ārzemju kino dīvas stāstītu par savu slimību, viņas iedvesmotu pārējās sievietes drošāk un laikus doties pie ārsta, cīnīties un uzvarēt.»

Darbā bez iesildīšanās

Sarmītes Baltkājes dzīve ir laimīga. Pirmām kārtām tāpēc, ka daktere atradusi savu aicinājumu: «Ķirurga iemaņas apguvu vēl studiju laikā, kad Bērnu klīniskajā slimnīcā asistēju izcilo ķirurgu Induļa Bākuļa un Tamāras Čēmas operācijās. Tur veidojās iemaņas ķirurģijā. Pēc studijām kopā ar kursa biedru, toreiz jau manu vīru Jāni Baltkāji mūs aizsūtīja uz Ilūkstes slimnīcu. Tā bija īsta dzīves skola - ko tikai nenācās darīt! Izmežģījumi, lūzumi, apdegumi, nocirsti pirksti, plīsušas čūlas! Darba bija pilnas rokas, strādāju vētraini, un man viss patika, jo visu dzīvē darīju un joprojām daru fiksi, arī strādāju ātri. Uz Ilūksti smagākos gadījumos palīgā brauca Stradiņa slimnīcas Onkoloģijas nodaļas vadītāja ķirurģe onkoloģe Rasma Ceplīte, un es viņai asistēju. Laikam jau daktere manī kaut ko saskatīja un piedāvāja darbu Stradiņos. Sāku tur strādāt 1962. gadā. Ceplīte mani dresēja nežēlīgi, un par to esmu pateicīga.»

Šogad 4. maijā Sarmīte Baltkāje saņēma Triju Zvaigžņu ordeni par mūža ieguldījumu medicīnā, onkoloģijas un ķirurģijas attīstībā Latvijā, īpaši krūts vēža pacienšu veselības aprūpē un ārstniecībā. Dakteres lolojums ir arī krūts vēža pacientu atbalsta biedrība Vita.

Tika līdz smaragda kāzām

2005. gadā skarbais likteņa trieciens skāra arī Sarmīti. Kā izdevās tikt galā ar slimību? «Es slimību neslēpju, nav jau sifiliss, no kā būtu jākaunas. Taču pie mums visi visu zina un sačukstas - Baltkāji aizveda operēt! Man vēzi laikus atklāja. Zināju, ka ar raudāšanu varu sevi nobeigt. Uzreiz padomāju, kas man steigšus jāizdara, cik vīram tīru kreklu jāatstāj, kas mājās jāsariktē. Nedēļas laikā visu nokārtoju. Kad mani izoperēja, pamodos pēc narkozes un ieraudzīju apkārt savus mīļos bērnus un mazbērnus. Bija jādzīvo, jo kurš gan mazbērniem pankūkas ceps,» dakteres acis iemirdzas. «Es jau tāda strauja, pēc desmit dienām atkal biju ierindā.»

Sarmīte Baltkāje priecājas par katru sievieti, kura pēc gadiem atnāk pie viņas un saka paldies par izglābto dzīvību. Darbam atdots daudz spēka un enerģijas. Taču viņa pratusi sevi saglabāt arī ģimenei, kas labām ķirurģēm reti izdodas. Nesen Sarmīte ar savu Jāni, ar kuru kopā no pirmā kursa, nosvinēja smaragda kāzas - 55 gadu saskanīgu kopā dzīvošanu. Smejot daktere teic - Jānis esot lēnais divplāksnis, visu rūpīgi apdomā, raksta, rēķina, viņa tā fiksā, bet, redz - pretēji raksturi pievelkas. Vēl azartiski piebilst, ka apprecējusi Jāni, jo viņš neesot smēķējis: «Ciest nevaru smēķēšanu!»

Viena traka braucēja

Baltkāju atvases dēls Māris un meita Daina apdāvinājuši vecākus ar sešiem jaukiem mazbērniem un mazmazmeitiņu. Sarmīte ar vīru dzīvo Ķengaragā hruščovkā, kuplajai saimei tur jau grūti kopā sanākt, jo atvases visas esot diža auguma, bet kopīgu svētku tik daudz! Daktere priecājas, ka pratusi savu dzimtu izaudzināt savstarpējā mīļumā. Viņa traki strādājusi, bet vienmēr atradusi laiku arī uzšūt meitai kleitu, uzadīt skaistas lietas, mīļos sabučot un apčubināt. Ilgus gadus abiem ar vīru bija abonementi Nacionālajā un Dailes teātrī. Sarmītei patīk gatavot ēst: «Manējie saka, ka es garšīgi gatavojot. Vīram pie sirds iet gaļas ēdieni, man arī. Obligāti ēdam sieru un biezpienu, zaļos un oranžos dārzeņus, spinātus un salātus, mums garšo kivi un kartupeļu pankūkas. Ēdu visu, kas man garšo. Kad strādā, tad ar ēšanu nevari daudz izriktēties. Brokastis ēdu slimnīcā, jo no rīta mājās vēl neko negribas. Kafejnīcā mums gardas biezpiena pankūkas un bulciņas, bet kafiju dzeru vairākas tasītes dienā.»

Daktere atklāj vēl kādu savu aizraušanos - braukšanu pie stūres. No tiem laikiem, kad ikvienā brīdī bija jābūt gatavai doties uz steidzamu izsaukumu, Sarmītei uz automašīnas ir ātrās palīdzības sarkanais krusts: «Ja man jāsteidzas, ieslēdzu visus uguņus un tik taurēju! Uz diviem radariem esmu uzrāvusies, bet ar policistu visu var sarunāt. Kad viņš redz manu dzimšanas gadu, pasmaida un tikai pabrīdina.» Viena nelaime gan esot - pie stūres sēžot un visus vadājot, nekad nevarot pat mazliet iedzert.

Mūs visus interesē ilgdzīvošanas noslēpumi. Daktere savus atklāj bez minstināšanās: «Galvenais dzīvot aktīvi. Labi, ka vēl esmu darba ierindā. Mēs gan ar vīru domājam, ka jau tā kā būtu laiks kļūt mierīgākiem. Taču, arī aizejot no darba, var atrast vaļaspriekus - šuj, adi, kop dārzu, dzenā putekļus pa māju, dejo, audzini mazbērnus, vingrini rokas, kājas un galvu! Kustības ir pašā pirmajā vietā! Vajag ēst zaļumus,un noteikti regulāri pārbaudīt veselību, to uzturēt! Visās situācijās jāsaglabā humors. Čīkstot tikai atbaidīsim mīļos un draugus.»

Ja visu varētu sākt no jauna - kā daktere vēlētos dzīvot? «Noteikti atkal strādātu medicīnā, būtu ķirurgs. Man šī specialitāte patīk, neko citu nevaru iedomāties! Tā ir mana īstā vieta! Tikai es noteikti cītīgāk mācītos svešvalodas!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sarmīte Baltkāje

Dzimusi 1933. gada 1. oktobrī
Studēja Medicīnas institūtā (1954-1962)
Strādājusi Rīgas Stradiņa slimnīcā, Rīgas pilsētas onkoloģiskajā slimnīcā. Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas stacionāra Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas onkoloģe no 1997. gada
1993. gadā nodibina un līdz šim vada Krūts vēža pacienšu atbalsta biedrību Vita
Precējusies ar Jāni Baltkāji, Rīgas Stradiņa universitātes Farmakoloģijas katedras profesoru
Ir dēls, meita, seši mazbērni un mazmazmeitiņa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?