Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Par aknām jādomā nopietni

Aknām ir milzīgas darbības rezerves - aknu darbības traucējumu pazīmes parādās tikai tad, ja bojātas vairāk par 70-80% aknu šūnu. Tas ir labi, jo aknas joprojām veic savas funkcijas, pat būdamas jau ļoti slimas, bet tas ir arī bīstami, jo aknu darbības traucējumi konstatējami tikai galējā stadijā. Taču aknas ir vienīgais orgāns, kas var atjaunoties pilnībā.

Par aknu slimībām var liecināt apetītes zudums, vemšana, caureja, progresējoša nomāktība. Vēlākajās stadijās vēdera dobumā uzkrājas šķidrums - ascīts, dzelte, oranžs urīns, gaišas fekālijas, reti novēro arī asinsreces traucējumus. Galējās stadijās iespējami neiroloģiski traucējumi - krampji, dzīvnieka bezmērķīga riņķošana.

Aknu slimības var radīt kāds specifisks ierosinātājs kā vīrusi (hepatīta vīruss suņiem), baktērijas (leptospiroze), dažkārt arī parazīti, toksīni (nereti zāles - acetaminofēns, ķīmijterapijas līdzekļi, steroīdi, fenobarbitāls). Aknu darbības traucējumi var rasties arī kā citu slimību sekas, piemēram, akūts pankreatīts, kaķu hipertiroidisms. Jauniem dzīvniekiem var būt nepareizi izveidoti aknu asinsvadi - asinis no gremošanas trakta nokļūst vispārējā asinsritē, apejot aknas. Ārstē ķirurģiski. Aknu lipidoze ir resniem kaķiem raksturīga smaga aknu slimība, kas rodas, ja kaķis kaut kāda iemesla dēļ ilgāku laiku neēd. Aknas netiek galā ar tauku vielmaiņu, un tauki uzkrājas aknās. Tāpēc, ja kaķis neēd jau otro dienu, steidzami jādodas pie veterinārārsta!

Runājot par aknu slimībām, jāatgādina toksiskās vielas, kas suņiem un kaķiem (atkarībā no šķirnes, lieluma, vecuma, individuālas jutības) var būt ļoti spēcīgas indes, ko dzīvniekiem nedrīkst dot nekādā gadījumā. Tādi ir sīpoli un ķiploki, vīnogas, rozīnes, šokolāde, ksilitols (ir daudzu cukuru nesaturošu produktu satāvā), makademijas rieksti, jebkāds alkohols.

Ārstējot aknas, pirmkārt, jāpārtrauc toksisko vielu iedarbība (jāpārbauda, vai kādām no zālēm nav hepatotoksiska iedarbība, vai nav lietota kāda no minētajām indēm); otrkārt, dzīvniekam jānodrošina miers.

Svarīgi mazināt atūdeņošanos - jādod daudz dzert vai pēc veterinārārsta norādījumiem jāievada šķīdums infūziju veidā; treškārt, īpaši svarīgi organismu nodrošināt ar augstas kvalitātes olbaltumvielām. Biezpiens ir labāks nekā gaļa, noteikti jānodrošina arī ogļhidrāti, neaizvietojamās taukskābes, vitamīni un minerālvielas; ceturtkārt, jāgādā par aknu protektoriem - vielām, kas aizsargā aknu šūnas. Viens no spēcīgākajiem aknu protektoriem ir mārdadža aktīvā viela silimarīns. Tas palīdz aknām ātrāk atjaunoties. Silimarīnu saturošie preparāti (piemēram, GlutaMax Forte tabletes vai pasta) ieteicami gan lietošanai aknu slimību laikā, gan profilaksei - gadījumos, kad iespējams aknu bojājumu risks (jebkura veida saindēšanās, antibiotiku, kortikosteroīdu lietošanas, ķīmijterapijas laikā). GlutaMax Forte ir īpaši vērtīgs, jo satur ne vien silimarīnu, bet arī vitamīnus un taukskābes, kā arī spēcīgus antioksidantus, kas palīdz organismam cīnīties ar kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem.

*veterinārārste, Universitātes Vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?