Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Par baznīcas politiku pagaidām ne vārda

Baznīcas oficiālais viedoklis mainīsies maz, taču zināmas pārmaiņas katoļu ikdienā un saziņā ar sabiedrību varētu būt jūtamas - Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapa nomaiņu raksturo reliģiju pētniece Agita Misāne. Svētdien svinīgā dievkalpojumā Doma baznīcā par Rīgas arhibīskapu metropolītu ordinēs Zbigņevu Stankeviču, kurš amatā oficiāli stāsies 21. augustā. Latvijas katoļu baznīcas iekšienē jau notikuši pirmie administratīvie pārkārtojumi, un 12 garīdznieki pārcelti uz citām draudzēm. Paši katoļi lēš, ka viņu skaits Latvijā varētu būt ap 500 000.

Mainīsies maniere

Katoļiem visus svarīgākos lēmumus pieņem Vatikānā, kaut ir arī uz vietas risināmi jautājumi, norāda A. Misāne. Arhibīskapa nomaiņa diezgan spēcīgi ietekmēs katoļu baznīcas publisko tēlu. «Pujats bija viena tipa cilvēks, Stankevičs - cita. Atšķirība būs pasniegšanas veidā - manierē un stilā. Problēma ir tā, ka ārpus baznīcas esošajai sabiedrības daļai ir vienas vēlmes, ko tā gaida no baznīcas, bet pašiem ticīgajiem - pavisam citas. Laicīgā sabiedrība reizēm vēlas, lai baznīca ir mazākā mērā baznīca, bet tas ir nereāli,» uzskata A. Misāne. Viņasprāt, Jānis Pujats, iespējams, bijis pat pārāk aktīvs sabiedrības norišu komentētājs, kurš izteicies pat par pasaku tēlu burvi Hariju Poteru. No Z. Stankeviča kā intelektuāli noskaņota cilvēka var gaidīt interesi par akadēmisko pasauli un kultūras jomu. Ņemot vērā viņa līdzšinējo darbību, var gaidīt ekumeniskas aktivitātes, dialogu ar citām konfesijām. Uzsverot baznīcas nozīmi valsts dzīvē, pētniece atzīst, ka politikā ir sarežģītāka situācija: «Politiķi ir pratuši radīt ilūziju daudzos baznīcas vadītājos, ka viņi kaut ko ietekmē. Tas ir daudz āķīgāk. Ar viņiem manipulē. Taču arvien vairāk garīdznieku sāk redzēt cauri partiju solījumiem, un Z. Stankevičs ir asredzīgs,» uzskata A. Misāne. Z. Stankevičs jūnijā solīja tikties ar visiem politiķiem, kuri to vēlēsies, un vēlāk sniegt baznīcas vērtējumu. Viņš atzīst, ka pagaidām neviens politiķis neesot izrādījis interesi par iespējamo tikšanos. Pagaidām Z. Stankevičs nekomentē, vai viņš uzturēs spēkā sava priekšteča iniciatīvas, piemēram, par kristīgās mācības ieviešanu skolās. Par to viņš domāšot pēc stāšanās amatā.

Izvēlējās pāvests

«Tas nebija no manis vien atkarīgs,» izvēli par labu Z. Stankevičam komentē kardināls J. Pujats, kurš savu pēcteci raksturo kā dievbijīgu, izglītotu un darbā sevi labi parādījušu. Romas pāvestam piedāvātas vairākas kandidatūras, un izraudzīts tieši Z. Stankevičs. «Ne pamatnostādnes, ne morāles normas nemainās. Ar jauniem spēkiem un enerģiskāk var strādāt tai pašā virzienā,» uzskata J. Pujats. Taču pārmaiņas pašā baznīcā jau sākušās ar vairāku garīdznieku pārcelšanu uz citām draudzēm. «Izglītotākie, labākie priesteri strādā katoļu seminārā, par kura rektoru iecelts Pauls Kļaviņš. Ir jāskatās, ko nosūtīt uz draudzēm, kurās notiek jaunu baznīcu celtniecība, jāatslogo gados vecāki mācītāji, jo ir arī tādi, kam ik svētdienu jāvada pieci dievkalpojumi,» norāda prāvests Andris Kravalis.

Visas pasaules katoļu baznīcas kontekstā Latvijas katoļiem ir visai maza struktūra, turklāt atšķirībā no Polijas, kur katoļi absolūti dominē, Latvijā ir vairākas līdzvērtīgas konfesijas, norāda A. Misāne. Pasaulē ar katoļu baznīcu saistīti dažādi procesi - tā zaudē pozīcijas Latīņamerikā, kur uz katoļu rēķina strauji aug jauni protestantiski virzieni, ASV katoļu tēls ir smagi iedragāts skandālu dēļ, tomēr uz imigrantu rēķina katoļu skaits joprojām aug. «Latvijā ir tendence uzskatīt, ka Latgale ir kaut kas līdzīgs katoļu rezervātam, kā daļa no Brīvdabas muzeja, taču šis priekšstats ir maldīgs. Turklāt šobrīd Latvijas katoļu baznīcā ienāk ārzemēs izglītoti doktori, kas maina tās intelektuālo vidi,» uzsver pētniece.

Plānots, ka arhibīskapa ordinācijas svinības Doma baznīcā apmeklēs Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Latvijā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvji. Vairāk nekā 50 ielūgto ārvalstu viesu vidū būs Romas katoļu baznīcas bīskapi no Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas, kā arī dažādu baznīcas organizāciju vadītāji un priesteri no Itālijas, ASV, Polijas, Austrijas un citām valstīm. Dievkalpojumu translēs gan Latvijas, gan Polijas televīzijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?