Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Par darba tirgu un skolu

Izglītība, pēc Einšteina domām, ir tas, kas paliek pāri, kad aizmirsies viss, kas iemācīts. Un skolas vide ir augsne katrai jaunai paaudzei vismaz deviņu, visbiežāk - divpadsmit, gadu garumā. Kāda tā ir šodien, un ko no tās - pēc tam kad būs aizmirsies viss, kas iemācīts, - tuvā nākotnē var sagaidīt Latvijas darba tirgus? Vai runājam par augsni, kurā izdzīvo un panākumus gūst daži sīkstākie, vai arī tādu vidi, kas motivē un veicina ikviena skolēna individuālo spēju atraisīšanu un pilnveidi? Kādas prasmes jānodrošina mūsdienīgai, uz skolēnu un pasaules sociālekonomikas tendencēm vērstai izglītības nozarei?.

Mācību process klasē piedzīvojis vērā ņemamas pārmaiņas kopš brīža, kad es un mani vienaudži gājām skolā. Šodien, nokļuvuši, piemēram, bioloģijas stundā, jūs būtu, maigi sakot, izbrīnīti. Visdrīzāk - aizrauti - kā, izmantojot izglītības tehnoloģiju iespējas, sarežģītas lietas kļūst saprotamas un interesantas. Uzzināsiet visu par enerģijas ieguvi no saules gaismas, šķirstot interaktīvas darblapas, ko skolotājs no sava datora pārsūta uz jūsu viedtālruni vai planšeti, datoru. Grupu darbā ar digitālo mikroskopu pētīsiet un fotografēsiet audu šūnas. Savu veikumu nosūtīsiet un prezentēsiet uz interaktīvās tāfeles klases priekšā. Tad par nule kā apgūto vielu izpildīsiet uzdevumu, izmantojot klasē esošās jautājumu un atbilžu iekārtas, sniedzot skolotājam iespēju acumirklī novērtēt gan jūsu individuālo zināšanu līmeni, gan visas klases kopējo sniegumu. Tas nav fragments no zinātniskās fantastikas. Jau šodien tā notiek lielā daļā klašu visā Latvijā.

Citiem vārdiem sakot - mācību stundās jau sen vairs nemācās grāmatu, bet apgūst tēmu. Tāpēc pilnvērtīgi 21. gadsimta izglītības risinājumi teju visos mācību priekšmetos ietver mūsdienīgu mācību saturu (drukātā un digitālā formā), mācību metožu dažādošanu, stundu scenārijus personalizētam mācību procesam, uzdevumus attīstošajai vērtēšanai, mācību līdzekļus praktiskajiem darbiem, kas raisa skolēnu interesi par tik aktuālajām dabaszinātnēm un inženieriju, kā arī digitālu mācību vidi skolotājiem - gan stundu gatavošanai, gan pārdomātai laika plānošanai, gan arī multimediālu nodarbību vadīšanai, iesaistot arī skolēnu mobilās ierīces. Īpaši vēlos uzsvērt tieši pēdējo - skolēnu mobilo ierīču iesaisti un lietderīgu pielietošanu mācību procesā. Nevis aizliegšanu vai ierobežošanu.

Laba skola un pārdomāti vadīta izglītības nozare rītdienas darba tirgum gatavo cilvēkus, kas ne vien pieraduši orientēties un organizēt savu darbu daudzekrānu vidē, bet arī spēj analizēt informāciju, gūt zināšanas, arvien meklējot «kā un kāpēc», attīsta viedokļa formulēšanas un komunikācijas prasmes, meklē labāko risinājumu savstarpējā sadarbībā un pats galvenais - nevis mēģina pielāgoties kādai vienai olektij, bet ar skolotāja un sistēmas atbalstu izkopj savas individuālās spējas un talantus.

Tā kā esam neliela valsts ar mobilu izglītības sistēmu un talantīgiem pedagogiem, radīt nākotnes skolu un stipru izglītības nozari jau šodien nemaz nav tik sarežģīti. Tāpēc laiks un resursi jāvelta kvalitatīvai pedagogu profesionālajai pilnveidei, kas nodrošina atbalstu darbā ar jaunākajām izglītības tehnoloģiju iespējām un to pilnvērtīgu integrāciju mācību procesā.

*Izglītības uzņēmuma Lielvārds valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?