Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Par dzīvi bez C hepatīta!

Pasaules veselības kalendārā 28. jūlijs noteikts par starptautisko dienu cīņai pret B un C hepatītu. Šo saslimšanu izplatība pasaulē ir milzīga - inficēti vairāk nekā 170 miljonu cilvēku, to vidū deviņi miljoni Eiropā. Latvijā veikto epidemioloģisko pētījumu dati liecina, ka C vīrushepatīts skāris aptuveni 40 tūkstošus mūsu valsts iedzīvotāju. Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) tieši šogad reģistrēti 863 C hepatīta pacienti, informēja LIC eksperte Velga Ķūse, vēsta LETA.

Par dzīvi bez C hepatīta - pilsonisko iniciatīvu ar šādu nosaukumu pērn realizēja Latvijas Hepatīta biedrība, interneta platformā www.manabalss.lv savācot 13 600 Latvijas iedzīvotāju parakstu, lai ar tiem dotos uz Saeimu un panāktu ar C hepatītu inficētajiem pilna apmēra medikamentu kompensāciju līdzšinējo 75% vietā. «Iniciatīvas mērķis bija apturēt C hepatīta izplatīšanos Latvijā, piedāvājot bezmaksas ārstēšanās terapiju inficētajiem, atgriežot viņus darba tirgū, kā arī novēršot izceļošanu uz valstīm, kurās ārstēšanās ir bez maksas,» skaidro Latvijas Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote. Diemžēl ar 13,6 tūkstošiem balsu nepietika, lai valstij atrastos līdzekļi parūpēties par 40 tūkstošiem savas valsts iedzīvotāju.

Ministri tikai solīja

Latvijas Hepatīta biedrība aktīvi sākusi darboties jau 1993. gadā, tad konstatēts daudz saslimšanas gadījumu medicīnas darbinieku vidū. «Gribu uzsvērt - C hepatīta slimnieki nav cilvēki, kam ir nepareizs dzīvesveids! Viņi ir ekonomiski aktīvi, sabiedrībai nepieciešami darbinieki, kas maksā nodokļus,» saka O. Mengote un turpina: «Senāk cilvēki par šo saslimšanu neko nezināja, bija izmisumā, nonāca pat līdz pašnāvībai - uzzinot diagnozi, cilvēkus atlaida no darba, turklāt sākumā valsts kompensēja tikai 50% no ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem. Saslimušajiem nebija pārējo nepieciešamo finanšu līdzekļu ārstēšanai. Biedrības mērķis bija informēt par šo slimību un inficēšanās riskiem.» Biedrības aktīvisti braukuši uz skolām un cietumiem, apmeklējuši medicīnas iestādes, skaistumkopšanas kabinetus un tikušies arī ar Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem.

2012. gadā valsts jau kompensēja 75% zāļu C hepatīta ārstēšanai, taču biedrība uzskata par svarīgu panākt pilnībā valsts apmaksātu ārstēšanu, kā tas ir citās Eiropas Savienības (ES) valstīs. «Vairāki ministri solījuši labot situāciju, bet līdz darbiem neviens nav nonācis. Tādēļ pērn ar parakstu vākšanu vēlējāmies demonstrēt valdībai, ka sabiedrībai rūp šīs problēmas risinājums,» norāda O. Mengote.

Dialogs apstājies

«Gājām likumdošanā paredzēto ceļu - savācām 13 600 parakstu un iesniedzām Saeimā iesniegumu, kas tika virzīts pa Saeimas komisijām. Visas komisijas to apstiprināja, un pērn 9. maijā Saeima nolēma uzdot valdībai izvērtēt iespējas 2014. gadā palielināt kompensāciju C hepatīta ārstēšanai līdz 90% apmēram,» stāsta Hepatīta biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs.

Izdarījuši, viņuprāt, nozīmīgu darbu, biedrības pārstāvji paredzēja, ka iniciatīvai būs rezultāts. «Taču atdūrāmies pret to, ka šī sistēma nefunkcionē. Mūsu vēstule ar parakstiem iesprūda, un procedūra nevirzījās uz priekšu. Kad tuvojās nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas laiks, sākām runāt ar Saeimas komisiju deputātiem, vēlējāmies, lai viņi individuāli virza iniciatīvu, tomēr cerēto nepanācām,» stāsta biedrības pārstāvis. Līdzekļi, lai no 2014. gada palielinātu kompensāciju līdz 90%, netika atrasti.

«Tad mums nolaidās rokās,» atzīst K. Kaugurs un piebilst: «Turklāt pēc tam «pazuda» veselības ministrs, un patlaban īsti vairs nav ar ko runāt. Mums ir politiskā vadība, un ir ierēdņi - cilvēki VM un tās pakļautības iestādēs, kas dara savu darbu ar lielu atbildību. Viņi mums ir palīdzējuši, un dialogs ir lielisks. Citreiz mums nav vienādi viedokļi, bet mēs runājam un atrodam kopēju ceļu. Bet stāsts ir par politisko vadību, kas nosaka toni. Šajā līmenī mums dialogs pilnībā ir apstājies.»

Svarīga investīcija

«Valdība runā par dzimstības palielināšanu, bet kāpēc nedomā par to, ka arī šie ar C hepatītu slimie ir spēka gados, viņi vēlas ģimeni, vēlas bērniņu, bet neārstējoties sapni nebūs iespējams piepildīt?» sašutumu pauž O. Mengote.

Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Aigars Pētersons uzskata - valstij iespējami ātrāk jāaptur C hepatīta izplatība: «Esmu bērnu ķirurgs, bet esmu satraukts arī par veselības darbiniekiem. Sniedzot profesionālo palīdzību slimnieku ārstēšanā, ar C hepatītu saslimst arī medicīnas māsas, operāciju māsas, ķirurgi, zobārsti, ginekologi. Šiem cilvēkiem īpaši jānāk pretī, ir jābūt iespējai saņemt medikamentus par velti. Protams, veselības aprūpes maciņš nav pietiekami biezs, bet šī ir viena no prioritātēm.»

A. Pētersons norāda - viens nodokļu maksātājs savā darba mūžā nodokļos valstij samaksā aptuveni 250 tūkstošu eiro: «Matemātika ir vienkārša, parēķinot ar lielo C hepatīta slimnieku skaitu, - tie pārsvarā ir jauni, darbspējīgi cilvēki, kuri kļūst par invalīdiem, onkoloģiskajiem slimniekiem un aiziet no dzīves. Mums, tāpat kā citās valstīs, jāatrod līdzekļi, lai C hepatīta ārstēšanu kompensētu pilnībā. Atruna, ka ir daudzas citas slimības, kurām nepieciešami līdzekļi, šoreiz nav īsti vietā. Mēs esam pieraduši pie drūmas statistikas, pie tā, ka demogrāfiskā situācija Latvijā nav normāla - nomirst vairāk, nekā piedzimst. Bet tas nav normāli, ka ES valstī mirst darbspējīgi cilvēki.»

Asociētais profesors hepatologs Jāzeps Keišs uzskata - pilnībā valsts apmaksāta C hepatīta slimnieku ārstēšana būtu nozīmīga investīcija, jo izārstēti šie cilvēki kļūst atkal darbspējīgi, strādā un maksā nodokļus: «Tad nevajadzētu tērēt līdzekļus invaliditātes pabalstiem.»

Prezidents uzskata - ir jākompensē pilnā apmērā

«Veidojot 2015. gada valsts budžetu, noteikti jāparedz finansējums tam, lai C hepatīta slimniekiem ārstēšanai nepieciešamos medikamentus kompensētu 100% apmērā. Tas noteikti jādara, it īpaši tāpēc, ka, pilnībā neizārstēti, ar C hepatītu sirgstošie cilvēki rada saslimšanas risku citiem iedzīvotājiem,» Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedokli pagājušajā piektdienā pauda prezidenta preses padomniece Līga Krapāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?