Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Par elektrību neviens nepārmaksās

Ja Saeima lems pretēji pašas pieņemtajam lēmumam par elektrības tirgus atvēršanu no šā gada 1. aprīļa un liberalizāciju atliks uz pusgadu, tie Latvenergo klienti, kuri jau noslēguši līgumu par uzņēmuma jaunajiem elektrības cenu piedāvājumiem no 1. aprīļa, zaudētājos nepaliks, Dienai apliecināja Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis. Līgumi ar jaunajām cenām stāsies spēkā tikai tad, kad tirgus tiks atvērts.

Jau pašlaik Latvenergo mājaslapā ikviens uzņēmuma klients var noslēgt līgumu par vienu no sešiem cenu piedāvājumiem, kam paredzēts stāties spēkā no 1. aprīļa. Šajos cenu piedāvājumos vairs nav subsidētā starta tarifa. Tāpēc likumsakarīgs ir jautājums, ja tirgus liberalizāciju atliek vēl uz pusgadu un darbojas starta tarifs, vai tie klienti, kuri jau noslēguši jaunos līgumus, nenonāks neizdevīgā situācijā tikai tāpēc, ka paļāvušies uz Elektroenerģijas tirgus likumā noteikto tirgus atvēršanu no 1. aprīļa.

A. Siksnis skaidro: «Mēs ikvienam savam klientam pārdosim elektrību par aktuālajām cenām. Ja valdība lems, ka pusgadu vēl piemērojams starta tarifs visām mājsaimniecībām, mēs to arī nodrošināsim un nevienam maksāt dārgāk neliksim, neraugoties uz noslēgtajiem līgumiem.»

Līdztekus Latvenergo pašlaik ir vēl divi elektrības tirgotāji: Baltcom un SIA BCG. Uzņēmumā Baltcom Dienai uzsvēra, ka jaunajos līgumos par elektrības piegādi iestrādāta norma, ka tie ir spēkā tikai ar elektrības tirgus atvēršanu. Tāpēc klienti, kas jau šos līgumus noslēguši, ja tirgus netiks atvērts 1. aprīlī, nekādā ziņā nebūs diskriminēti. Uzņēmumā BCG skaidroja: «Mēs vēl neesam sākuši līgumu slēgšanu ar potenciālajiem jaunajiem klientiem. Tā kā elektrības tirgotājs mājsaimniecībām jāizvēlas līdz 15. martam, mēs līgumus sāksim slēgt tikai 1. martā, kad, domājams, jau būs skaidrība, vai tirgus tiks atvērts.»

Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs un Tautsaimniecības komisijas deputāts Dzintars Zaķis Dienai apgalvoja, ka līdz 15. martam, dienai, kad jāizvēlas elektrības tirgotājs, būs pilnīga skaidrība, vai elektrības tirgus tiks atvērts. Deputāts ieteica elektroenerģijas patērētājiem vēl nesteigties ar jaunu līgumu slēgšanu līdz brīdim, kad būs pilna skaidrība par tirgus atvēršanas datumiem. Dz. Zaķis gan norādīja, ka diskusija par iespējamo elektrības tirgus atvēršanas atlikšanu ir saistīta vienīgi ar to, ka vēl nav izstrādāts adekvāts mehānisms elektrības cenu pieauguma kompensēšanai trūcīgajiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem. «Ja līdz marta sākumam izdosies izstrādāt pieņemamu trūcīgo iedzīvotāju aizsardzības mehānismu, tirgus atvēršanu neatliksim,» pauda Dz. Zaķis.

Jāpiebilst, ka tirgus atvēršanai Latvija gatavojas jau kopš 2007. gada, tāpēc pamatots ir jautājums, vai seši gadi nebija pietiekams laiks, lai izstrādātu kompensācijas mehānismu trūcīgajiem iedzīvotājiem, to tikai aktualizējot ar konkrētajām cenām.

Jāatgādina, ka par elektroenerģijas tirgus liberalizēšanas atlikšanu pirmā sāka runāt valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība), kurai piebalsoja Vienotības priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa. Politologi gan to skaidroja ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām oktobrī, līdz kurām elektrības cenu kāpums nav vēlams, jo varētu saniknot elektorātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?