Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Par ķirbjiem, kas nekad nepāriet

Mamma man iedeva ķirbi. Ja gadās tikt pie liela, oranža, skaista un nedalīta eksemplāra, kā tas ir manā gadījumā, ir skaidrs, ka līdz ar pirmo griezienu ķirbja vēderā jādomā, kā ķirbi integrēt ēdienkartē vismaz divas turpmākās nedēļas. Iespēju ir daudz.

Vispopulārākā joprojām ir ķirbju zupa - garšīga un viegli pagatavojama. Zupas pamats ir biezenis, ko iegūst, ķirbi cepot, sutinot vai vārot. Tālākais ir atkarīgs no fantāzijas un garšas izjūtām - biezeni var bagātināt ar saldo krējumu vai krējumsieru (piemēram, tik ierastais Dzintars ar dažādām garšām). Ļoti interesanta un maiga garša veidojas, ja biezenim pievieno kokosriekstu pienu. Tad garšvielu izvēle - citronzāle, ķiploki, muskatrieksts, protams, sāls un pipari, nedaudz čili… Man visatbilstošā joprojām šķiet ingvera garša, ko noteikti lietojiet svaigu, nevis no paciņām. Atliek pasniegt, piemēram, bagātinot ar kazas siera bumbiņām un mazliet pesto. Estētikai ir nozīme!

Otra kategorija varētu būt ēdieni, kuros ķirbis tiek sautēts. Interesanti izskatās vesels ķirbis - vienalga, liels vai mazs, - ar pildījumu (gaļa, dārzeņi, bet ne zivis), ko var gatavot cepeškrāsnī. Pamēģiniet ar vistu un kariju, atkal izmantojot arī kokosriekstu pienu. Man garšo ar pupiņām un teļa gaļu. Rudens talkai lielisks ēdiens - kamēr talcinieki grābs lapas, ēdiens būs gatavs! Jāatceras, ka ķirbis ir mazliet salds, tāpēc jādomā par kontrastiem - jau iepriekš minēju čili, ko var droši izmantot. Ja ķirbis jau ir sagriezts, to var vienkārši pievienot sautējumiem - garšīgi un skaisti!

Iespējams, retāk ķirbi izmanto dažādu kūku, kēksu un saldēdienu gatavošanā. Tā garša faktiski ir neitrāla, bet konsistence, piemēram, mafiniem, dod pufīgumu. Ķirbju biezenis ļoti piedien siera kūkai, pudiņiem kā viena no sastāvdaļām. Protams, arī cepumos un vafelēs. Ķirbja garšu parasti pastiprinu ar kanēli, muskatriekstu, krustnagliņām, ingveru un vaniļu - jūs ņemiet to, kas vislabāk garšo.

Neskaitāmi pētījumi un raksti apliecina, ka ķirbis ir gluži vai brīnumoga - tas satur gandrīz visas organismam nepieciešamās minerālvielas un plašu vitamīnu klāstu, ķirbju labās īpašības novērtētas jau pirms 5000 gadiem! Tas ir neatņemams diētas elements, piemēram, tievējot, jo satur līdz pat 90% ūdens. Diemžēl ķirbja veselīgās īpašības zūd, ja to cep vai vāra. Jo vairāk to apstrādā, jo nevērtīgāks tas kļūst. Piemēram, tik populārie marinētie ķirbji diemžēl ne ar kādu dziedniecisko spēku vairs lepoties nevar. Vislabāk ir ēst svaigu ķirbi vai dzert sulu, kas nav pliekana, ja tai pievieno kādu citu, piemēram, ābolu vai cidoniju, sulu.

Tirgū un veikalos var nopirkt ķirbja šķēles - tieši tik, cik nepieciešams iedomātā ēdiena sagatavošanai. Baudiet ķirbjus un rudeni!

Starp citu, pateicoties Kolumbam, no Amerikas ķirbis jeb indiāņu ābols atceļoja uz Eiropu. Ja tā nebūtu noticis, interesanti, kādā karietē Pelnrušķīte brauktu uz pili?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?