Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Par naudu grib nopirkt vēl lielāku naudu

Sporta karalis futbols ceturtdien atkal būs visas pasaules uzmanības epicentrā. Šveices pilsētā Cīrihē paziņos 2018. un 2022. gada Pasaules kausa izcīņas rīkotājvalstis. Šobrīd skaidrs vienīgi tas, ka 2018. gadā čempionāts notiks Eiropā, un vecajā kontinentā tas risināsies jau 21. reizi futbola vēsturē. Pēdējo reizi Pasaules kausa finālturnīrs Eiropā notika 2006. gadā, kad futbola līdzjutējus no visas pasaules uzņēma Vācija.

Uz 2018. gada čempionāta rīkošanu šobrīd ir četri pretendenti: Anglija, Krievija, Beļģija/ Nīderlande un Spānija/Portugāle. Savukārt 2022. gada finālturnīru varētu uzņemt Austrālija, Katara, ASV, Japāna vai Dienvidkoreja.

Kur pie apvāršņa pavīd liela nauda, bet futbolā, kā zināms, apgrozās milzīgas summas, tur arī parādās cilvēki, kuri vēlas iedzīvoties. Šā gada oktobrī parādījās ziņa par balsu pirkšanas mēģinājumiem. Nu jau bijušais FIFA viceprezidents nigērietis Amosa Adams un Okeānijas Futbola konfederācijas prezidents Reinalds Tamari tika nofilmēti solām pārdot balsis. Tamari vēlējies savu balsi pārdot par trim miljoniem Jaunzēlandes dolāru (1,12 miljoni latu), bet Adams savu balsi novērtējis 800 000 ASV dolāru (398 960 latu) apmērā. Iegūtos līdzekļus viņi esot gribējuši ieguldīt valsts futbola saimniecības uzlabošanā. Starptautiskā Futbola federācija (FIFA) neatstāja šos faktus bez ievērības. 18. novembrī FIFA Ētikas komitejas sēdē abus spekulantus sodīja. Adams diskvalificēts no futbola uz trim gadiem un viņam piespriests 10 000 Šveices franku liels sods, Tamari šķirsies no 5000 frankiem un gadu neiesaistīsies futbola dzīves organizēšanā.

Pēc šī skandāla parādījās viedoklis, ka balsošanu vajadzētu pārcelt uz vēlāku laiku. Tam gan nepiekrīt ne FIFA prezidents Zeps Blaters, ne kandidātvalstu pārstāvji. «2. decembris nav nejaušs datums. To izvēlējās, balstoties uz politiskās sezonas īpatnībām, kad federācijās ir skaidrība par budžetu, un es neredzu iemeslu, kādēļ to vajadzētu pārcelt,» izteicās ASV kandidatūras pārstāvis Čaks Bleizers.

Bez balsu pārdošanas mēģinājumiem Ētikas komitejas uzmanības lokā nonāca informācija arī par Kataras sadarbību ar Spāniju un Portugāli. Tā esot paredzējusi, ka katarieši atdos savu balsi spāņu - portugāļu koalīcijai, savukārt Pireneju pussalas valstis savas balsis atdotu Katarai. Taču pierādījumu trūkuma dēļ sankcijas nesekoja.

FIFA piešķirto diskvalifikāciju dēļ balsojumā par 2018. un 2022. gada Pasaules kausu rīkošanu 24 balsstiesīgo dalībnieku vietā paredzēts piedalīties tikai 22, bet FIFA vēl apsver iespēju pēdējā brīdi komitejā iekļaut arī Okeānijas pārstāvi.

Pirmdien Lielbritānijas ziņu kompānija BBC pielēja ugunij eļļu, pārraidot dokumentālu filmu, kurā trīs FIFA izpildkomitejas locekļi apsūdzēti balsu pārdošanā deviņdesmitajos gados. Apvainotie ir Brazīlijas Futbola federācijas (CBF) prezidents Rikardu Teikšeira, Dienvidamerikas Futbola konfederācijas (CONMEBOL) prezidents Nikolass Leoss un FIFA viceprezidents Āfrikas jautājumos Issa Ajatu. Viņi esot saņēmuši kukuļus no sporta mārketinga firmas ISL. Kopējo summa lēš ap 100 miljoniem ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?