Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Par sērijām un ilgām

Fotomākslinieks Alnis Stakle «pazudis Parīzē» un tikko par to saņēmis prestižo Sony fotogrāfijas balvu arhitektūras kategorijā. Ar sēriju Lost: Paris un daudz ko citu no Aļņa daiļrades var iepazīties viņa mājaslapā www. alnisstakle.com. Ar pašu mākslinieku - pārsvarā Daugavpilī, starp darīšanām Londonā, Rīgā un citur pasaulē.

Emocionālā perifērija

Sērija laureāte radusies 2010. gadā Parīzē un atspoguļo autoram raksturīgo īpatnējo pieeju dokumentālajam foto. Tajā apvienojas nemanipulēts, «tikai» ieraudzīts attēls, kas dīvainā veidā spēj nokomunicēt mākslinieka pašsajūtu, attiecības ar bildēs redzamo un tamlīdzīgas mistērijas. Mākslinieks stāsta, ka tas, par ko ir šīs fotogrāfijas, ir tas pats, kas vienmēr, un tas pats, kas līdz šim: «Mani vienmēr ir interesējis, kā kāda urbāna vide gan liecina par cilvēku, viņa ietekmi uz vidi, gan arī ļauj ieraudzīt viņu pašu viņa radītajā ainavā kā savas darbības sekas. Parasti fotografēju kaut kādas perifērijas pilsētvidē. Šai gadījumā tā ir it kā centrālā Parīzes daļa, kas man dīvainā veidā atstāja sajūtu par tādu kā emocionālo perifēriju. To, protams, nevar attiecināt uz pārējiem cilvēkiem. Tā ir tikai mana subjektīvā sajūta, ko arī rādu. Tu jau zini, kā strādā mākslas darbi - no skatītāja uztveres, vizuālās reprezentācijas un paša autora nostādnēm veidojas kaut kas vesels. Šai gadījumā tā ir mana pazaudētības sajūta.»

Stakles piedāvājums mūsdienās aktuālajiem pilsētnieciskuma pētījumiem pēc noskaņas atgādina «perfektu» un «atsaldētu» reklāmas foto. Tomēr tā esot tīra ielu fotogrāfija, kas balstās uz atrasto, nevis konstruēto. Jautāts par savām attiecībām ar mūsdienu romantismu, kas nu jau kādus četrus piecus gadus ik pa laikam šķiet aktuāls dažādu autoru darbos, Alnis ierasti atvēcinās, ka nosaukumi un nošķīrumi esot teorētiķu darīšana. Turklāt fotogrāfu aprindās romantisms esot gandrīz vai lamuvārds, no kā mēģina izvairīties, jo tas asociējas ar kaut ko naivu un banālu, piemēram, saulrietiem. «Tomēr piekrītu, ka tāda it kā bezmērķīga klaiņošana ar fotoaparātu arī ir romantiska.»

Pētnieks

Pieticīgais klaiņotājs gan ne vien klejo ar kameru un veido personālizstādes, bet arī pats piedalās teorētiķu diskusijās ar pamatotiem un izvērstiem viedokļiem. Alnis strādā par pētnieku Daugavpils Universitātē un lasa studentiem lekcijas par pētniecības metodoloģiju un vizuālo kultūru. Tikko, martā, aizstāvējis disertāciju par tēmu Mediju kompetence ilgtspējīgā skolotāju izglītībā. Tā ka drīzumā pēc atlikušajām formalitātēm fotomākslinieka līdzšinējiem nopelniem varēs pievienot arī doktora grādu pedagoģijā.

Savukārt ikgadējam Cēsu mākslas festivālam tiek gatavota sērija Ilgas. Un arī ilgas šai gadījumā neesot nekas romantisks.

«Tas vispār ir vietvārds. Ir tāda Ilgu pils Latvijas un Baltkrievijas pierobežā, kas pieder Daugavpils Universitātei. To izmanto kā mācību bāzi. Fotografēju studentes, kas tur bija praksē. Pilnīgi sirreālas kompozīcijas - jaunas meitenes un sazin kādā sakarā - brutāls interjers, kas pavisam nesaistās ar mācību vidi. Tāds dokumentālajā foto ierasts pretrunīgs salikums, kas tradicionāli piesaista uzmanību.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?