Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Par sīkumu saukt nevarot

«Spriest par sodiem var tikai tad, kad ir zināmas normas, kas ir un kas nav atļauts,» Dienai norādīja bijusī Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Vineta Muižniece, skaidrodama, ka komisija 2009. gadā atlikusi lemšanu par grozījumiem Krimināllikumā, kas paredzētu kriminālatbildību par partiju finansēšanas pārkāpumiem, lai izvairītos no likumu nesaskaņotības rašanās.

Viņa joprojām noliedz jebkādu viltojumu izgatavošanu, bet _Dienas_ aptaujātie eksperti norāda - ja viltojums tomēr ir bijis, tas ir nopietns noziegums un nedrīkst noniecināt tā nozīmi. «Kaut ko ierakstot vai neierakstot protokolā, likumu var novirzīt nevis uz plenārsēdi, bet uz miskasti, tāpēc tas ir ļoti nopietni,» norāda _Providus_ krimināltiesību eksperts Andrejs Judins.

Saeimas deputāti Aleksejs Loskutovs un Ilma Čepāne (Vienotība) 23. februārī presei paziņoja, ka V. Muižniece, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu, lai apturētu to Krimināllikuma grozījumu virzību, kas saistīti ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. Prokuratūrai lūgts sākt izmeklēšanu par dienesta viltojumu, jo sēdes audioieraksts liecinot, ka par likumprojekta virzīšanu tālāk nobalsojis deputātu vairākums, bet protokolā vēlāk norādīts, ka konstatētas būtiskas nepilnības un likumprojekts pilnībā jāpārstrādā. V. Muižniece, iespējams, esot darbiniekiem devusi norādījumus, ko tieši rakstīt protokolā.

V. Muižniece Dienai skaidroja, ka laikā, kad Juridiskā komisija saņēmusi Krimināllikuma grozījumu projektu, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija skatījusi grozījumus Politisko organizāciju finansēšanas likumā un, ņemot vērā rūgto pieredzi, ka Saeimā tiek pieņemti savstarpēji nesaskaņoti likumi, bijis jānogaida, kamēr būs skaidrs, ko šis likums noteiks. «Vispārsteidzošākais ir tas, ka deputātiem tiek pārmests, ka viņi ir ievērojuši pašu lemto,» uzsver V. Muižniece. Grozījumi Politisko organizāciju finansēšanas likumā beidzot pieņemti tikai 2010. gada vasarā - aptuveni tajā pašā laikā, kad viņa jau Saeimu atstājusi, lai kļūtu par Satversmes tiesas (ST) tiesnesi, tādēļ viņa nezinot, kādēļ ar Krimināllikuma grozījumu virzīšanu kopš tā laika neviens vairs nav nodarbojies. Viņa arī noliedza jebkādus mēģinājumus mākslīgi «nobremzēt» grozījumu virzību un norādīja, ka tas vienkārši nebūtu iespējams, jo to uzreiz būtu pamanījuši pārējie komisijas deputāti. Jāpiebilst, ka šajā laikā Juridiskajā komisijā darbojās arī opozīcijas pārstāvji, tajā skaitā I. Čepāne. Tā laika komisijas deputāti gan raidījumam De facto skaidrojuši, ka šo sēdi vai to, ka būtu vienojušies likumprojektu nevirzīt, neatceroties.

Kritizē arī Kūtri

Krimināltiesību pētnieks A. Judins savukārt norāda - ja protokols viltots, tajā saskatāmas nopietna nozieguma pazīmes. «Protams, cik juristu, tik viedokļu, bet es uzskatu, ka tas ir nopietni un ir pamats paskatīties uz pantiem, kas paredz atbildību par dienesta viltojumu un dienesta nolaidību,» viņš norāda. Arī zvērināts advokāts Indulis Balmaks uzskata, ka V. Muižnieces protokola lieta ir nopietna. «Neatkarīgi no tā, vai Muižnieces kundze to ir izdarījusi apzināti vai neapzināti, tas ir nopietns ētikas jautājums, kas liek apšaubīt viņas kā tiesneses reputāciju. Ja tas ir bijis darīts apzināti, ir viennozīmīgi skaidrs, ka tas ir krimināli sodāms nodarījums,» skaidro jurists.

Viņiem pievienojas Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne profesore Kristīne Strada-Rozenberga, kura norāda: ja apstiprināsies viltojuma fakts, par sīkumu to saukt nevar. «Ja arī prokuratūra konstatēs kādu likumpārkāpumu, kur īsti nav noziedzīga nodarījuma, [ko darīt] jāskatās pašam cilvēkam - kā redzam, Vācijā ministri atkāpjas no amata un atsakās no doktora grāda arī plaģiāta dēļ. Tas jau ir iekšējās ētikas jautājums.» Viņa gan piebilst, ka pāragri galīgus atzinumus un nosodījumu nedrīkst izteikt.

ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris «protokola lietu» nodēvējis par linča tiesu un norādījis, ka, paziņojot par to publiski, nomelnota gan Saeima, gan ST. Viņš gan arī atzinis, «ja tas apstiprināsies, būs jārīkojas», bet pagaidām ST šīs lietas sakarā nekas neesot jādara. Viņa viedoklim gan nepiekrīt Sabiedrība par atklātību Delna, kura G. Kūtri aicinājusi uz laiku pārtraukt V. Muižnieces dalību tiesas spriedumu taisīšanā. Arī tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) G. Kūtra izteikumus šīs lietas sakarā vērtē kritiski: «Manuprāt, Kūtris nav izteicies veiksmīgi. Tad sanāk, ka katrs Latvijā atklāts noziegums met ēnu uz Latvijas valsti un tos labāk neatklāt.»

Nav, kas vērtē ētiku

Prokuratūra gan pagaidām nekādu jaunu informāciju nesniedz, vien apstiprina, ka iesniegums saņemts un tiek izvērtēts. Ja kriminālpārkāpumus nekonstatēs, var rasties grūtības ar lietas izvērtēšanu no ētiskā aspekta. Novembrī intervijā Dienai A. Štokenbergs norādīja, ka tiesnešiem pašlaik dota pārāk liela vara pašiem vērtēt savu darbu, tādēļ būtu jāizveido jauna «ētikas tiesa», kurā darbotos visu juridisko profesiju pārstāvji. Tās izveide gan pagaidām ir tikai ieteikumu izstrādes stadijā. Arī jau pastāvošā Tiesnešu ētikas komisija nevar izvērtēt šo lietu - tās vadītājs Visvaldis Sprudzāns norādīja, ka ST tiesnešu pārkāpumi tās kompetencē neiekļaujas.

Pati V. Muižniece savukārt joprojām uzskata, ka skandāls sacelts politisku motīvu dēļ un ir mēģinājums ietekmēt tiesu, kurai jāspēj pretoties šim spiedienam. «Politikā atgriezties negribu. Man patīk savs darbs, un mani neuztrauc tas, vai patīku politiķiem,» viņa uzsver.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?