Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Par Sprūdža idejām šaubās, bet tās nenoraida

Iespējamība, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās vēlēs skaitliski mazākas novadu domes, kā to vēlas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), mazinās. Taču Ministru kabineta komitejas sēdē pirmdien tomēr nenoraidīja ministra iesniegtos grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, bet lūdza līdz valdības sēdei nākamajā nedēļā sagatavot konkrētāku pamatojumu. Uz MK sēdi arī plānots uzaicināt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Arni Cimdaru, lai ministri pārliecinātos, ka šie grozījumi likumā nepilnu pusgadu pirms vēlēšanām vispār ir iespējami.

E. Sprūdžs atgādināja, ka grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā, kas paredz samazināt ievēlamo deputātu skatu novadu domēs, ir sagatavoti jau gada sākumā. Valsts sekretāru sanāksmē tie apstiprināti 30. augustā. Uz jautājumu, kāpēc tie tikai tagad ir MK komitejas sēdes darba kārtībā, Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane Dienai atbildēja, ka darba kārtību nosaka premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Viņa pieļāva, ka ministri bijuši aizņemti ar nākamā gada valsts budžeta un to pavadošo likumu izskatīšanu, tāpēc citi jautājumi atlikti. Pret projektu E. Dreimanei iebildumu nebija. Labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība), kura pirmdien vadīja komitejas sēdi V. Dombrovska vietā, jo premjers bija ārvalstu komandējumā, vēlējās pārliecināties, vai ar pašvaldību vēlēšanām saistītas izmaiņas vēl var veikt. CVK priekšsēdis A. Cimdars, kurš arī pirmdien bija ārpus valsts, Dienai sacīja, ka līdz valdības sēdei noskaidrošot CVK viedokli. Viņš personīgi uzskata, ka pēdējos grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā vajadzētu veikt līdz 1. martam. Kandidātu sarakstu iesniegšana vietējās vēlēšanās paredzēta no 12. līdz 21. aprīlim. E. Sprūdžs uzskata - ja būs politiskā griba, tad likumu Saeima varētu pagūt pieņemt. Vienotības deputāti pagaidām nav izteikuši gatavību atbalstīt deputātu skaita izmaiņas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā novados līdz 5000 iedzīvotājiem samazināt deputātu skaitu no 13 uz deviņiem deputātiem, līdz 20 000 iedzīvotāju - no 15 uz 11 deputātiem, līdz 50 000 iedzīvotāju - no 17 uz 13 deputātiem, bet ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju - no 19 uz 15 deputātiem. Lielajās pilsētās atkarībā no iedzīvotāju skaita būtu 13 vai 15 deputātu, bet Rīgā 60 deputātu vietā - 35 domnieki. Deputātu skaitu palielināja, lai novados būtu nodrošināta pagastu pārstāvniecība. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve Vineta Reitere pret iniciatīvu iebilda galvenokārt tāpēc, ka domēs lauku teritoriju intereses vairs nebūtu pārstāvētas, jo pilsētās ir vairāk vēlētāju, kas savēlēs savus deputātus. V. Reitere piekrīt Pārresoru koordinācijas centra direktoram Mārtiņam Krieviņam, kurš sēdē norādīja, ka diskusijai par deputātu skaita samazināšanu vajadzētu notikt tad, kad VARAM valdībā sniegs vērtējumu par administratīvi teritoriālās reformas rezultātiem. To plānots publiskot martā.

VARAM piedāvāja grozīt arī likumu par pašvaldību deputātu statusu, izņemot no tā normu, ka «deputāti savus pienākumus veic no darba brīvajā laikā». Arī šo projektu, ko ministrs nosauca par tehniskiem grozījumiem, ministrija sagatavoja gada pirmajā pusē un toreiz tas tika vērtēts kontekstā ar tagad Saeimā jau 2. lasījumam sagatavotajiem grozījumiem pašvaldību likumā, kas paredz amatu savienošanas ierobežojumus vietējiem deputātiem. Šīs normas izslēgšana dotu iespēju pašvaldībām deputātam maksāt lielāku algu, ja domē būtu viņu pamatdarba vieta, kas tagad tā nav. Tiesa, vairākas pašvaldības ir neziņā, ar ko deputāti varētu visu dienu pašvaldībā nodarboties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?