Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Par sterilizācijas nozīmi

Daudzi dzīvnieku īpašnieki nevēlas sterilizēt savus suņus un kaķus, uzskatot, ka dzīvniekam var rasties problēmas ar lieko svaru un hormonālo stāvokli. Lai pārtrauktu kucītes vai kaķenes meklēšanos vai grūtniecību tās agrīnā stadijā, dzīvniekam tiek doti hormonālie preparāti, kļūdaini uzskatot, ka tādējādi netiek pārkāpti dabas noliktie procesi un ievērota lielāka iecietība pret dzīvnieka organismu. Kļūdaini ir arī pieņēmumi, ka kucei vai kaķenei jāļauj vismaz reizi dzīvē dzemdēt.

Noteikti jāzina, ka, lietojot hormonālos preparātus Contrasex, Perlutex u. c., cilvēks spēcīgi iejaucas organisma dabiskajos hormonālajos un fizioloģiskajos procesos. Pirms dot hormonālos preparātus, kas pārtrauc meklēšanos vai grūtniecību, iesakām konsultēties ar veterinārārstu, jo katrs gadījums ir individuāls, tāpēc ļoti svarīgs būs ārsta padoms, viņa piedāvātā alternatīva. Nepareizi lietojot hormonālos preparātus, dzīvniekiem var rasties dzemdes iekaisums jeb piometra. Kuces un kaķenes bieži cieš no tā sauktās viltus grūtniecības, kas liecina par fizioloģiskajiem traucējumiem olnīcu funkcijās, dzemdē un piena dziedzeros. No piena dziedzeru vēža vai dzemdes iekaisuma nav pasargāts neviens dzīvnieks. Šo saslimšanu profilakse nav iespējama. Saslimšanas gadījumos nepieciešama operācija un medikamentoza ārstēšana.

Mēs iesakām sterilizēt visus dzīvniekus, kas nav paredzēti pavairošanai (no sešu mēnešu vecuma kaķus un mazo šķirņu suņus, bet no 10 mēnešu vecuma lielo šķirņu suņus). Pēc sterilizācijas svarīgi ievērot speciālu kastrētiem dzīvniekiem paredzētu diētu. Mūsdienās barības ražotājfirmas piedāvā plašu šādas barības izvēli.

Noteikti jāaizmirst ieradums dot dzīvniekiem cienastu no cilvēka galda. Dzīvniekam barība jādod atbilstoši noteiktai dienas normai. Suņi jāved regulārās garās pastaigās. Ja dzīvnieks ēd saimnieka gatavotu barību, noteikti jākonsultējas ar veterinārārstu, kurš palīdzēs sabalansēt barību, lai tajā būtu nepieciešamie mikroelementi un vitamīni.

Saslimšanas risks ar piena dziedzeru audzējiem, dzemdes iekaisumiem, prostatas iekaisumiem, sēklinieku audzējiem utt. raksturīga dzīvniekiem, kas vecāki par pieciem gadiem. Pasaules Mazo dzīvnieku veterinārārstu asociācijas organizētajā kongresā Prāgā tika nosaukti jaunāko pētījumu dati par piena dziedzeru un dzemdes audzējiem. Tie liecina, ka suņu piena dziedzeru audzēji 50% gadījumu ir labdabīgi, 50% - ļaundabīgi, ka suņiem, kas ir sterilizēti pirms pirmās meklēšanās, piena dziedzeru audzēji attīstījušies tikai 0,05% no visiem gadījumiem, starp pirmo un otro meklēšanos - 8%, pēc otrās meklēšanās - 26% utt. Kaķiem situācija ir vēl smagāka - tikai 8% gadījumu piena dziedzeru audzēji ir labdabīgi, 50% gadījumos ir skarti ne tikai viens, bet vairāki piena dziedzeri.

Ja kaut kādu iemeslu dēļ neesat kastrējuši savus dzīvniekus līdz piecu gadu vecumam, iesakām tomēr to izdarīt. Jautājums par dzīvnieku sterilizāciju nav jautājums par iejaukšanos dabas procesos, bet gan par dzīvnieku saslimstību un viņu dzīves ilguma pagarināšanu.

*Veterinārās klīnikas Dzīvnieku veselības centrs veterinārārsts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?