Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Par suņu un kaķu audzējiem

Suņiem un kaķiem nereti uz vai zem ādas var parādīties veidojumi, piepampumi, bumbuļi, ādas pacēlumi, nedzīstošas brūces. Šādi veidojumi noteikti jāpārbauda, jo tas varētu būt gan iekaisums, gan audzējs. Ja dzīvnieks tiek savlaicīgi operēts un ārstēts, viņš var dzīvot vēl ilgi.

Ja audzēju iespējams izoperēt, tiks ieteikta ķirurģiska ārstēšana. Tas gan ir atkarīgs no audzēja lokalizācijas, lieluma, izplatības uz citiem orgāniem. Tiek pielietota arī paliatīva operācija, kad, piemēram, visu audzēju nevar noņemt, bet tikai daļu, kas traucē vai sagādā diskomfortu dzīvniekam un saimniekam. Paliatīvā ķirurģija nepaildzinās dzīvi, bet uzlabos dzīves kvalitāti.

Viens no piemēriem ir ļaundabīgs kaulu audzējs kājā - osteosarkoma, kad tiek ieteikta kājas amputācija. Tas nenovērš audzēja attīstību, bet novērš sāpes, ko audzējs rada.

Mūsdienās dzīvniekiem tiek veikta arī ķīmijterapija un apstarošana. Šīs metodes tiek ieteiktas gadījumos, kad audzējs nav operējams, vai kā papildu terapija pēc operācijas. Latvijā dzīvnieka apstarošana nav pieejama, bet ķīmijterapija gan tiek izmantota. Dzīvnieki parasti ķīmijterapiju panes labi. Blakusparādības nav tik smagas kā cilvēkiem. Biežākās blakusparādības ir vemšana, apetītes trūkums, infekcijas risks. Blakusparādības ir ārstējamas. Ja saimnieks nav apmierināts ar rezultātu, ķīmijterapiju var pārtraukt jebkurā laikā.

Man bieži vaicā - vai, lietojot ķīmijterapiju, sunim izkritīs apmatojums? Atbildu - nē, parasti neizkrīt. Retos gadījumos suņiem, kuriem mati aug visu laiku, var izkrist.

Gandrīz visi dzīvnieku saimnieki, kad paziņoju par ļaundabīga audzēja izveidošanos dzīvniekam, man uzdod vienu un to pašu jautājumu - cik ilgi mans suns/kaķis dzīvos? Dzīvildze atkarīga no audzēja veida un ārstēšanas. Tieši tāpēc ir tik svarīgi noskaidrot audzēja veidu un iespējamo izplatību organismā.

Diemžēl ļaundabīga audzēja gadījumā, kurš ir izplatījies uz citiem orgāniem, dzīves ilgums var būt mērāms mēnešos, pat nedēļās.

Vai gados vecākiem suņiem/kaķiem labāk tomēr operāciju neveikt, rēķinoties ar iespējamiem sarežģījumiem (piemēram, dzīvnieks neiztur narkozi utt.)?

Vecums nav šķērslis operācijai. Pirms operācijas dzīvnieks tiks izmeklēts. Veciem dzīvniekiem svarīgi veikt asins analīzes. Nieru, aknu, sirds slimību gadījumos tiks objektīvi izvērtēti plusi un mīnusi operācijas veikšanai.

Tiek jautāts arī par iespējamām pēcoperācijas sekām, par dzīvnieka kopšanu pēc operācijas. Parasti pēc ādas jaunveidojumu operācijām dzīvnieki atgūstas ātri. Lielāku audzēju gadījumos, kad jāizņem daudz audu un izveidojusies liela brūce vai operācija saistīta ar kāda orgāna izņemšanu, var būt nepieciešams atrasties klīnikā pāris dienu, lai kontrolētu sāpes un uzmanītu dzīvībai svarīgo orgānu darbību.

Pēc tam, kad dzīvnieks devies mājās, pēcoperācijas aprūpe brūcēm ir ļoti svarīga. Nekādā gadījumā nedrīkst ļaut dzīvniekam laizīt brūci, tā regulāri jāapkopj, laikā un regulāri jālieto ārsta nozīmētie medikamenti, jāveic noteiktās vizītes pie veterinārārsta, kamēr dzīvnieks pilnībā atveseļojas. Svarīgi arī nodrošināt pilnvērtīgu barību, mīlestību un rūpes. Par visu to droši jautājiet savam veterinārārstam.

Pēdējos gados cilvēki bieži jautā, vai sunim /kaķim ļaundabīgo veidojumu var mēģināt ārstēt ar homeopātiju?

Man pašai nav pieredzes dzīvnieku ārstēšanai ar homeopātiskiem līdzekļiem. Ja saimniekam ir interese par homeopātijas lietošanu, iesaku vērsties pie sertificēta veterinārā homeopāta.

*Dzīvnieku veselības centra veterinārārste

(Sākums 11. aprīļa dzīvnieku lapas atvērumā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?