Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Par tikšanos un nesatikšanos

Linda Liepiņa

Vasara. Kapu svētku laiks. Sanāk dzimtas pie saviem aizgājējiem. Likteņi. Atmiņas. Ne tikai latviešiem kapi ir īpaša vieta. Arī gruzīniem, kuru dvēsele tik ļoti saskan ar latviešu emocijām.

Pasaulslavenā gruzīnu režisora un dramaturga Rezo Gabriadzes lugu Sudraba gaisma režisors Mihails Gruzdovs zinājis jau sen. Tā uzrakstīta 1991. gadā marionešu teātrim. Latvijā Rezo Gabriadze vairāk pazīstams kā kinoscenāriju autors, jo viņa kontā ir gan neparastā filma Kin-dza-dza, gan tik sirsnīgā Mimino. «Lugas stāsts nav vienkāršs - par aktrisi, kura atgriezusies savā dzimtajā pilsētā pēc 20 izsūtījuma gadiem Sibīrijā. Viņa apmetas uz dzīvi kapos, jo visi viņas mīļie ir miruši. Viņa sarunājas ar tuvinieku pieminekļiem, spēlē viņiem teātri,» sižetu izstāsta M. Gruzdovs. «Gruzīnu kultūrā ir ielikta prasme runāt par sāpīgām lietām viegli. Izrāde ir aktuāla un būtiska vienmēr. Meklēju īsto toni, noskaņojumu, melodiju, lai pavēstītu šo stāstu par cilvēku un pieminekļu satikšanos, par dvēselēm, kas nav radušas piedošanu, tāpēc nevar doties projām no zemes. Nav viegli arī pārnest izrādi, kas domāta marionešu teātrim, uz dramatiskā teātra skatuves. Interesanti un sarežģīti.»

Režisoram iestudēt izrādi Valmieras teātrī ir izaicinājums, jo viņš pats ir dzimis valmierietis. «Mana bērnība pagāja Valmieras vecajos Vācu kapos pie Rīgas ielas, kas atradās pretim manai skolai. Tur bija skaisti pieminekļi, bet blakus - kafejnīca Sports, kuru visi gan sauca par Mironīti. Mamma un paps ir apglabāti Valmieras kapos. Otrkārt, es gribēju šo lugu iestudēt tieši Valmierā, jo tur pavisam nesen ir bijuši tādi sarežģīti uzvedumi kā Zojkina kvartira un Doktors Živago Indras Rogas režijā. Tas, cik labi apmeklētas ir šīs izrādes, liecina, ka Valmieras skatītāji ir cilvēki, ar kuriem gribas runāt par nopietnām lietām,» skaidro M. Gruzdovs un piebilst, ka Valmierā ir vienīgā aktrise, kas var nospēlēt Sudraba gaismas galveno - aktrises Meri - lomu. Tā ir Dace Eversa. Viņa pati šajā sakarā saka: «Man ir liels prieks strādāt ar Mihailu Gruzdovu. Esmu ļoti priecīga, ka viņš ir atgriezies Valmierā pēc tik daudziem gadiem. Par man uzticēto Meri lomu - īpašs paldies! Izrāde nav viegla. Secinājums: nomirstot, kad tiec apglabāts kapu kalniņā, tev ir jābūt labiem kaimiņiem, kas atdusas tev blakus. Izrāde ar nelielu ironijas devu runā par smagām tēmām.» Lomās darbojas arī aktieri Imants Strads, Mārtiņš Meiers, Krišjānis Salmiņš, Marta Līne, Ingus Kniploks, Kārlis Neimanis u. c. Radošajā komandā ir arī komponists Arturs Maskats, kurš speciāli izrādei rakstījis mūziku. Arī viņš ir valmierietis. Izrādes scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Anna Heinrihsone, horeogrāfe - Inga Raudinga. Tuvākās izrādes Valmierā - 2. un 3. jūnijā, izrāde būs skatāma arī viesizrādēs Rīgā Dailes teātrī 14. un 15. augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?