Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Par valsts naudu uz svētkiem

Daudzi cilvēki var tikai sapņot par darbu, kurā būtu iespējams nopelnīt 300 vai 400 latu - tik, cik Saeimas deputāti papildus algai saņem kompensācijās par izdevumiem, kas radušies, pildot deputāta pienākumus. Tās paredzētas, lai Saeimā varētu strādāt arī vēlētāju uzticību ieguvušie parlamentārieši no tālākajiem Latvijas novadiem, kuriem tāpēc rodas tēriņi, īrējot dzīvokli vai mērojot tālo ceļu uz darbu Rīgā.

Taču tikai uz katra deputāta sirdsapziņas ir, cik godprātīgi viņš šo finansējumu izlieto, jo Saeimas kancelejā var iesniegt arī dokumentus par degvielu, kas ielieta dzīvesbiedres automašīnā, vai par valsts naudu doties izklaidēties uz brīvdabas izrādēm un koncertiem.

Reaģējot uz mediju pievērsto uzmanību deputātu prāvajām transporta izdevumu kompensācijām vasarā, kad bija sesiju starplaiks un notika tikai dažas Saeimas un komisiju sēdes, Mandātu un iesniegumu komisija lūgusi Saeimas kanceleju sniegt informāciju par deputātu transporta izdevumiem vasaras mēnešos. Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC) Dienai teica, ka komisija vēl nav izvērtējusi, cik lietderīgi vasarā izlietota šim mērķim paredzētā valsts nauda.

Laiks, kad padomāt

Lūdzot neminēt viņu vārdus, politiķi vaļsirdīgi stāstīja, ka par šo naudiņu braukuši gan pie draugiem, gan uz kapu svētkiem, «bet būtu labi, ja cilvēki vismaz kapus svētkos neprasītu par politiku», atzina kāds uzrunātais. Cits deputāts ieteica par šo jautājumu nerakstīt, jo tā jau «trešdaļu deputātu uzskata par idiotiem, bet tad nākamajā Saeimā puse tāda būs, un tur savēlēs vairs tikai bērnus un pensionārus». Vasarā izdevumi dažam lielāki gan tāpēc, ka ir beidzot ir laiks apceļot Latviju, ietverot maršrutā pilsētu svētkus kā oficiālās tikšanās ar vēlētājiem, gan pārcelties no dzīvokļa Rīgā uz lauku mājām. Tā Iveta Grigule (ZZS), kura jūlijā iztērējusi 355 latus, vasarā no dzīvesvietas Mārupē pārbraukusi uz lauku saimniecību Ogres rajona Krapē, Andris Buiķis (Vienotība), kura tēriņi jūlijā bijuši 302 lati, dzīvo Engurē.

Jānis Dūklavs (ZZS) izrēķinājis, ka par kompensācijā saņemtajiem 343 latiem varot tikai 14 reižu aizbraukt uz mājām Jaunpiebalgā un atpakaļ uz Rīgu. Arī Jānis Ādamsons (SC) no Suntažiem sāka ar aprēķiniem - viņa džips tērē 11 litru degvielas uz 100 kilometriem, bet par braucienu mērķi un saturu deputāts bija izvairīgs, jo tie esot saistīti arī ar tiesībsargājošo iestāžu darbu. Deputātu stāstītais rada iespaidu, ka vasarā parlamentārieši nebūt nav atpūtušies, bet intensīvi strādājuši gan komisiju sēdēs, braucot uz tām no laukiem, gan tiekoties ar ekspertiem un vēstniekiem, piedalījušies izglītojošos pasākumos. Visus notikumus un braucienus blociņā pierakstījusi liepājniece Inita Bišofa (RP), kura neīrē Rīgā dzīvokli, bet brauc uz darbu no Liepājas, jo vakaros vēloties būt kopā ar ģimeni. Reizēm esot jābūt autoostā jau pusčetros no rīta. Dažkārt par transporta kompensācijai paredzēto naudu tiek lieta degviela savā auto, bet tas iznāk dārgāk nekā braukt ar sabiedrisko transportu. «Kad man cilvēki vaicā, kā tik daudz var braukt, atbildu ar pretjautājumu, bet kad jūs varat padomāt par lietām? Trīs stundas ceļā ir laiks, kad varu padomāt vai palasīt,» Dienai skaidroja I. Bišofa.

Apceļot Latviju

Kad 90. gadu sākumā Dzintars Ābiķis (Vienotība) bija Augstākās padomes deputāts, degviela bija deficīts un parlamentāriešiem piedāvāja talonus tās iegādei. Toreiz Dz. Ābiķis iestājās pret šādām privilēģijām, bet pa šiem gadiem ar parlamentārieša priekšrocībām ir saradis - no sev paredzētajiem 339 latiem viņš visu summu jūlijā arī ir izlietojis transporta kompensācijai. Lūgts pastāstīt, kādus ceļus mērojis par šo naudu, deputāts sadrūvējās: «Kā - kur braucu?! Apceļoju Latviju - kā gan citādi lai es uzzinu, kā cilvēki dzīvo.» Lūgts konkretizēt, Dz. Ābiķis, kurš dzīvo Līgatnē, bilda: «Daudz kur biju. Esmu kurzemnieks, bet ziemā nesanāk turp aizbraukt. Ventspilī biju.» Ventspili apmeklējuši vēl vairāki deputāti - I. Grigule tikusies arī ar pašvaldības vadību.

Tikmēr gados jaunie deputāti Edvards Smiltēns (Vienotība) un Jānis Upenieks, uz kuriem varētu attiecināt repliku, ka «parlamentā savēlēs bērnus», lūgumu pastāstīt par degvielas tēriņiem uztvēra kā iespēju palepoties ar vasaras veikumu. J. Upenieks, kurš dzīvo Valmierā, kopā ar vēl vienu neatkarīgo deputātu - Gunāru Rusiņu - Raiskuma sanatorijas internātskolā rīkos armijas paraugdemonstrējumus ar «tehniku un sunīšiem». Tāda doma radusies pēc tikšanās ar kādu sievieti, kurai bērns mācās šajā skolā. «Cīnījos par mežu kooperatīviem, braucu pa visu Latviju, tur arī tā degviela aizgāja,» sacīja E. Smiltēns, kurš ir arī Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs, - viņš kompensācijā jūlijā izlietojis 339 latus, dzīvo Saulkrastos un, tāpat kā Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Edmunds Demiters (RP) no Talsiem un Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Inese Laizāne (VL-TB/LNNK), kura ceļā no Daugavpils uz Rīgu nobraukusi 438 latus, vasarā strādāja, bet atalgojumu saņem parlamentā, nevis valdībā.

E. Smiltēns teica, ka tikai nelielai daļai deputātu ir iespēja ar savu viedokli tikt medijos, bet pārējiem ir jābrauc pie cilvēkiem un jāskaidro, ko dara deputāti, un jāuzklausa viņu domas. Vācijā parlamentāriešiem esot speciāls budžets, lai deputāti varētu nepastarpināti sarunāties ar cilvēkiem. Liela daļa kā šādu iespēju uztvērusi arī novadu un pilsētu svētkus. «Ja ir svētki, tiek aicināti ciemiņi, un mani aicināja. Visur, kur es ierados, bija arī Juris Viļums,» sacīja līvānietis Jānis Klaužs (ZZS), kurš nav lielāko tērētāju vidū. Tieši J. Viļums, kurš dzīvo ap 300 kilometru tālajā Dagdā, tika kritizēts TV3 raidījumā Nekā personīga par brango kompensāciju. Jūlijā tā bija gandrīz 300 latu. Tagad deputāts par sevi ironizē, ka esot dārgākais deputāts, un bija uzrakstījis arī skaidrojošu blogu. Deputāts var sev paredzēto kompensāciju sadalīt dzīvokļa īrei un transportam, bet J. Viļums vasarā no dzīvokļa īres atteicies, lai varētu braukt pie cilvēkiem.

Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa aicināja lielāku uzmanību pievērst Saeimas autobāzes tēriņu lietderībai, jo valstij lētāk būtu samazināt autobāzes izmaksas, maksājot deputātiem transporta kompensācijas. Šo pieeju atbalsta arī J. Klaužs, kurš sešos gados varbūt trīs reizes esot izmantojis Saeimas auto. Reformu partijas līderis Valdis Zatlers, kuram pašam kā bijušajam Valsts prezidentam ir nodrošināts transports, uzskata, ka deputātu mānīšanos ar kompensāciju izlietošanu varētu pārtraukt, no tām atsakoties pavisam, tā vietā deputātam maksājot lielāku algu, par kuru viņš varētu nodrošināt visus izdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ja Saeimas deputātam, realizējot savas pilnvaras, ir radušies izdevumi, no Saeimas budžeta prezidija noteiktajā kārtībā un termiņos viņam izmaksā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktās kompensācijas atkarībā no tā, kādā attālumā no Rīgas deputāts dzīvo.
Ja parlamentārietis dzīvo tālāk nekā 40 kilometru no Rīgas, viņš pēc saviem ieskatiem noteiktās summas ietvaros atbilstoši faktiskajiem izdevumiem var paredzēt šo naudu dzīvojamās telpas vai transporta izdevumu kompensēšanai.
Maksimāli lielākā iespējamā kompensācija ir 471 lats, kuru var saņemt deputāts, kurš dzīvo Dagdā.
Deputāti no Daugavpils vai Liepājas var pretendēt uz maksimālo kompensāciju - 443 lati, no Ventspils - uz 405 latu kompensāciju, no Valmieras - uz 372 latiem, no Rīgas un Pierīgas - uz 71 latu, ko var paredzēt transporta izdevumu kompensēšanai. Summa tiek noteikta, izmantojot koeficientu sistēmu.
Ir deputāti, kuri visu viņiem atvēlēto finansējumu izmanto tikai dzīvokļa īrēšanai, vai - tikai transporta kompensācijai.
Deputāti, kuri izmanto Saeimas dienesta transportu (piemēram, komisiju un frakciju vadītāji), uz transporta kompensāciju nevar pretendēt.
Deputāti Saeimas kancelejā iesniedz pārskatu, ko apliecina ar dokumentiem, par izdevumiem, kas viņiem radušies, pildot deputāta pienākumus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?