Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pār vēlēšanām jauni mākoņi

Ja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) nekļūs par Valsts prezidentu, «tad miera mājā vairs nebūs», trešdien sacīja Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Jo tuvāk nāk Valsts prezidenta vēlēšanas, jo vairāk pieaug koalīcijas partiju savstarpējā neuzticēšanās, par to liecina jau tas, ka vēlēšanām koalīcija pieteica divus kandidātus - arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK nominēto Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu.

Vienotības frakcija vienojusies - kad viens no koalīcijas kandidātiem no šīs cīņas izstājas, visi balso par to, kurš palicis pēdējais. Līdzīgi varētu rīkoties arī Nacionālā apvienība. Ja ilgāk noturas R. Vējonis, viņam ir izredzes kļūt par prezidentu - ja šī vienošanās tiek ievērota. Taču politiķu drudžainā izturēšanās rada iespaidu, ka aizkulisēs tiek zīmēti arī citi scenāriji. Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš neesot vienīgais kandidāts, kas var parādīties uz jaunām vēlēšanām, liecina pēdējo dienu informācija.

Vaira Vīķe-Freiberga, kura bija Valsts prezidente no 1999. līdz 2007. gadam, šonedēļ Latvijas Televīzijas raidījumā 1:1 atzina, ka arī viņa dzirdējusi uzvārdus, kas vēl nav parādījušies publiskajā telpā. Tomēr eksprezidente pieļāva, ka jau 3. jūnijā Saeima var ievēlēt prezidentu. Attiecības koalīcijā viņa skaidro arī ar to, ka katrai partijai ir savs vēlētāju loks «un partijas samēro spēkus, cik kurai tie muskuļi ir stipri». Taču V. Vīķe-Freiberga uzskata, ka demokrātiskā valstī partijas var izvirzīt savus kandidātus.

Vēsturē jau pieredzēts

Vēsturi var atkārtot un var arī neatkārtot. Arī 1999. gada jūnijā augstajam amatam bija izvirzīti vairāki partiju kandidāti, no kuriem nevienu neievēlēja. Toreiz vēl nebija Valsts prezidenta ievēlēšanas likuma, kas nosaka tagadējo kārtību, ka jaunas vēlēšanas var rīkot ne agrāk kā pēc desmit dienām. Togad jaunu kandidātu izvirzīšana notika pēc pāris stundām un īsi pirms pusnakts par Valsts prezidenti kļuva V. Vīķe-Freiberga, kuru pie parlamenta sagaidīja cilvēki ar ziediem. Nākamie prezidenti pēc ievēlēšanas šādu atbalstu vairs nav saņēmuši. V. Vīķi-Freibergu atbalstīja divas valdības partijas kopā ar sociāldemokrātiem bez tolaik valdošā Latvijas ceļa, kura veidotā valdība tajā vasarā arī krita.

Uz vaicāto, vai šogad notiekošajā var saskatīt līdzības ar 1999. gada notikumiem, Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens atbildēja, norādot uz atšķirībām. Toreiz neviens no kandidātiem, kas neieguva nepieciešamo atbalstu, jaunām vēlēšanām vairs netika pieteikts, «tā bija cienījama izpratne». Taču šogad E. Levits un arī Latvijas Reģionu apvienības nominētais Mārtiņš Bondars ir pieļāvuši, ka varētu kandidēt vēlēšanās arī tad, ja pirmajā piegājienā nebūs saņēmuši nepieciešamo vairākumu. Par valdības nestabilitāti tiekot tenkots arī šoreiz, bet politologam grūti pateikt, vai tam par iemeslu ir tieši prezidenta vēlēšanas. Taču tās atklājot pretrunas Vienotībā un varētu būt nozīmīgs etaps partijas attīstībā. «Brīvais balsojums ir vājuma atzīšana,» teica J. Ikstens.

Jūt politisko spiedienu

Viena no E. Levita piekritējām Ilze Viņķele (Vienotība) uz jautājumu, vai viņai ir saistoša frakcijas vienošanās atbalstīt R. Vējoni, ja viņš noturas ilgāk, atbildēja - pret aizsardzības ministru iebildumu neesot, bet pārdomas radot notikumi Latvijas Avīzē. Olafa Berķa vadītā uzraudzības padome atbrīvojusi no amata redakcijas padomes priekšsēdētāju Voldemāru Krustiņu. Ja patiesa ir informācija, ka vēršanās pret V. Krustiņu notikusi politiskā spiediena ietekmē saistībā ar prezidenta kandidātu atspoguļojumu, «tas var samazināt atbalstu Raimondam Vējonim», uzskata I. Viņķele.

Neoficiāli minēts, ka spiedienu varētu būt izdarījusi Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, kura ir viena no R. Vējoņa izvirzītājām. S. Āboltiņa to noliedza, taču atzina, ka ir sazinājusies ar O. Berķi pirms kāda mēneša. Saruna gan esot bijusi par norisēm sportā. «Izskan apgalvojumi, ko tikai es šajā valstī neietekmēju. Taču ir kaut kāds samērs, ko viens cilvēks var ietekmēt,» sacīja Vienotības līdere. Partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars ir pārliecināts, ka S. Āboltiņa nav izdarījusi nekādu spiedienu. Viņaprāt, par sava veida ietekmi varot uzskatīt arī Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) politisko paziņojumu, kurā izteikts viedoklis, kā būtu jārīkojas laikraksta uzraudzības padomei.

«Valsts prezidenta vēlēšanas Latvijā ir aptumšojis sen nepieredzēts apdraudējums vārda brīvībai un žurnālistikas pamatprincipiem,» uzskata I. Mūrniece, kura Latvijas Avīzē strādājusi sešpadsmit gadu. I. Mūrniece sazinājusies ar V. Krustiņu, un viņai ir informācija, ka uz laikraksta vadību izdarīts spiediens. I. Mūrniece Dienai gan atturējās konkretizēt, kas to varētu būt izdarījis.

Valsts prezidenta vēlēšanās, kurās piedalās arī Saskaņas nominētais Sergejs Dolgopolovs, I. Mūrniece aicina deputātus balsot pēc sirdsapziņas un ieklausīties sabiedrības viedoklī. Uz jautājumu, vai viņa varētu atbalstīt R. Vējoni, ja E. Levits izstājas pirmais, I. Mūrniece atbildēja: «Es neizslēdzu šādu iespēju. Pret Raimondu Vējoni man nav nekādu iebildumu, bet mans kandidāts ir Egils Levits.» Kuluāros dzirdēts, ka vienai partijai nebūtu tiesību uz diviem augstiem amatiem un E. Levita ievēlēšanas gadījumā Saeimas priekšsēdētāja zaudētu savu posteni. «Ja es varētu garantēt Egila Levita ievēlēšanu tik vienkāršā veidā, kā atstājot Saeimas priekšsēdētāja vietu, tad tas būtu tā vērts,» sacīja I. Mūrniece. Viņa nedomā, ka neveiksmīgas pirmās vēlēšanas varētu kaitēt parlamenta prestižam, jo līdz pašreizējā prezidenta Andra Bērziņa pilnvaru beigām 8. jūlijā vēl ir laiks - galvenais esot izraudzīties labu Valsts prezidentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā izvēlētos premjera kandidātu?

Sergejs Dolgopolovs: Valsts prezidents nosauc premjera kandidātu, uzticot veidot valdību partijai, kas ieguvusi visvairāk vietu Saeimā.
Egils Levits: Satversme dod formālas tiesības nosaukt premjera kandidātu, bet politiski prezidents nevar izvirzīt jebkuru kandidātu - ir jāskatās, kurš var izveidot vairākuma valdību. Valsts prezidentam nav aktīvi jāiejaucas vairākuma veidošanā Saeimā, jo tā atspoguļo vēlētāju gribu. Nevienu partiju nevar izslēgt, bet ir jāskatās, vai tās darbība atbilst Satversmei un vai šāds vairākums nevar radīt Satversmes pārkāpumus, bet tas būtu ekstrēms gadījums, un Latvijā, manuprāt, šāda situācija nevar rasties. Valsts prezidents ir Satversmes sargs.
Sergejs Dolgopolovs: neredzu nevienu politisko spēku, kas būtu pret Latvijas interesēm.
Raimonds Vējonis: parlamentārā valstī Valsts prezidentam jārēķinās ar spēku samēru Saeimā. Ja tās vairākums vienojas ar Saskaņu, prezidentam nav jāiejaucas, bet viņam ir tiesības izteikt viedokli par ministru kandidātiem, lai būtu pārliecība, ka valdība ir darboties spējīga.
Mārtiņš Bondars: Valsts prezidents, nosaucot premjera kandidātu, pamato savu izvēli. Nevar būt tā, ka atnāk vairākums un noliek priekšā savu premjeru. Premjera kandidātam būtu jānāk no partiju priekšsēdētāju vidus.
(No diskusijas Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā 20. maijā)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?