Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Par vīna garšu

Jo vairāk es esmu saistīts ar vīnu, jo vairāk mani interesē ēdiens. Ar šo dzērienu nopietni esmu saistīts jau kādus 15 gadus, bet tikai pēdējos piecos esmu sācis izprast tā garšu kombinācijā ar ēdienu. Manuprāt, svarīga ir pieredze. Lai saprastu likumsakarības, man vajadzēja uzkrāt zināmu bagāžu - ēdienu un dzērienu garšas izjūtas. Teorētiski to iemācīties nevar. Ir jāēd, jādzer un jācenšas atcerēties, kā tas viss garšo kopā un atsevišķi. Manuprāt, tikai tā var orientēties šo abu komponentu garšas kombinācijās.

Laiku pa laikam, veikalā pērkot vīnu kādam konkrētam pasākumam, es pieķeru sevi, ka pārāk daudz domāju nevis par konkrētā vīna garšu, bet gan par tā saderību ar ēdienu, notikumu vai viesu kompāniju. Sevišķi mani priecē, ja izdodas atrast vīnu kādam ēdienam. Pēdējais notikums man saistās ar ciemošanos pie mātes. Bija plānotas nelielas svinības, kurās paredzēts baudīt tradicionālos mēlīšu salātus. No kombinācijas ar dzērienu viedokļa diezgan sarežģīts ēdiens, jo tā sastāvā vēl bez gaļas ir marinēti gurķi, majonēze, kečups. Lai atrastu piemērotu vīnu, mans domu gājiens bija šāds: gaļa ir pārāk smagnēja, lai derētu viegls baltvīns. Savukārt ozolkokā izturēts baltvīns būs pārāk smags šai uzkodai. Arī sarkanvīns būs par smagu, un miecvielas par daudz kontrastēs ar ēdienu. Tad es atcerējos, ka ir taču arī rozā vīns. Jā, tas būs īstais! Tā es nonācu pie rozā vīnu plaukta un atkal sāku prātot. Čīles rozā būs par spēcīgu un skābu. Tātad Jaunā pasaule nederēs. Pussaldais arī nederēs. Tas netiks galā ar skābo gurķi un kečupu. Jāņem kaut kas ar lielāku skābes saturu. Tā es nonācu līdz B&G Rosᅢᄅ d'Anjou 2009, kas, manuprāt, saskanēja ļoti labi. Šis vīns nāk, iespējams, no slavenākā rozā vīnu reģiona Francijā - Anžū. Vīna aromāts ir ļoti ogains. Viegli varēsiet sajust skābenas zemenes, avenes un ķiršu notis. Ja baudīsiet atdzesētu, garša būs svaiga, dzīvīga. Ja vīns būs silts, atgādinās vecu kompotu. Tāpēc, lai tas nesagādātu vilšanos, sirsnīgi iesaku to glabāt ledusskapī, nevis virtuves bufetē.

Vīnu, ko dzert, es izvēlos arī pēc gadalaika. Ziemā man patīk smagnējie, bet vasarā labprātāk izvēlos vieglāku vīnu. Nesan manās rokās nonāca Mandra Rossa Fiano 2009 no Sicīlijas. To pagaršojot, uzreiz nopratu - šis ir visīstākais pavasara vīns. Garša man atgādināja persikus, nedaudz skābenus ābolus un bumbierus, un, ja vēl iedomājas, cik grādu tagad ir Itālijas dienvidos! Ap sirdi kļuva pavisam labi. Mani vienmēr ir interesējuši Sicīlijas vīni, kas pēdējos desmit gados piedzīvo īstu bumu. Par sarkanvīniem es nekad neesmu šaubījies, taču baltvīnu kvalitāte mani ir pārsteigusi. Lai arī esmu dzirdējis skaidrojumus, tomēr kaut kur zemapziņā joprojām nesaprotu, kā šajā karstajā klimatā tos izdodas izveidot tik svaigus un vēl lieliskā kvalitātē. Konkrētais vīns ir darināts no fiano, tipiskām Itālijas dienvidu reģionu vīnogām. Jāsaka godīgi, līdz šim es tās nebiju ievērojis, taču tagad fiano būs iegūlusi manā prātā kā vēl viena skaista un ļoti aromātiska vīnogu šķirne. Būs biežāk tai jāpievērš uzmanība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?