Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pārņem Hipotēku banku

Tuvāko nedēļu laikā beidzot varētu noslēgties kopš 2009. gada aktuālā Hipotēku un zemes bankas pārdošana, kas, pēc starptautisko aizdevēju prasības, tiek veikta, banku sadalot. Divas vietējās kredītiestādes noskatījušas valstij piederošās Hipotēku bankas komercdaļu, kur ietilpst bankas klientu - privātpersonu un uzņēmumu - kredīti un depozīti, kā arī bankas «meitas» Hipolīzings un Hipo fondi.

Pircējs pagaidām nav atradies bankas nekustamā īpašuma portfelim, par ko valdībai atkārtoti būs jālemj rudenī. Pirms līgumu parakstīšanas ar Hipotēku bankas komercdaļas pircējiem jāsaņem Saeimas akcepts bankas pamatkapitāla palielināšanai, lai valsts varētu realizēt t. s. attīstības bankas ieceri un šī valsts banka arī pēc tam, kad daļa aktīvu būs pārdota, varētu izpildīt likumā noteiktos kapitāla pietiekamības rādītājus. Šodien deputāti lems par valdības lūgumu Hipotēku bankas kapitālu palielināt par 25 miljoniem latu.

Hipotēku bankas komercdaļas pircēji un darījumu summas pašlaik atklātas netiek. Pārdošanas procesa konsultanta SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis Dienai norāda - ja tiks saņemts Saeimas akcepts bankas kapitāla palielināšanai, tad tuvāko nedēļu laikā tiktu parakstīti līgumi ar pircējiem. Pēc tam šiem darījumiem vēl būs jāsaņem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, kā arī Konkurences padomes akcepts.

Finanšu ministrija vēsta, ka saistībā ar plānoto bankas komercdaļas pārdošanu pēc līgumu noslēgšanas tiks veikta pārdodamo bankas aktīvu pārvērtēšana. «Kapitāla rādītāju izpildes nodrošināšanai bankas kapitālu plānots palielināt par 25 miljoniem latu. Kapitāla palielinājums nepieciešams komercaktīvu pārdošanai, kas ir viens no posmiem Hipotēku bankas pārveidē par attīstības finanšu institūciju.» Tas neietekmēšot šā gada budžeta deficītu, jo bankas kapitāla palielināšana budžetā jau bijusi ieplānota. Valdības vēstulē Saeimas deputātiem norādīts, ka bankas pamatkapitālu paredzēts palielināt, izmantojot līdzekļus no Hipotēku bankā veiktā noguldījuma, kas izvietots bankas likviditātes nodrošināšanai.

Izraugoties pretendentus valsts bankas pārdošanai, konsultantiem bijuši divi nozīmīgākie kritēriji: cena un pircēja reputācija, saka M. Krūtainis. Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko informējis, ka investori, kas iegādāsies Hipotēku bankas komercdaļu, ir drošas, stabilas, respektablas bankas ar labu reputāciju, vēsta LETA. Savukārt bijušais Hipotēku bankas vadītājs Inesis Feiferis intervijā laikrakstam Dienas Bizness nesen atzina, ka ar valstij piederošo banku pārdošanu būtu jānogaida trīs līdz četri gadi, līdz mainās tirgus konjunktūra.

Kopumā Hipotēku bankas komercdaļa tika sadalīta sešās daļās, divām pircējs vēl tiks meklēts. M. Krūtainis uzsver, ka arī par šīm daļām investoru interese ir, taču šobrīd tām tiek atjaunots biznesa plāns, un sarunas ar pircējiem turpināsies augustā.

Hipotēku bankas pārveides mērķis ir izveidot attīstības institūciju valsts atbalsta programmu realizācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?