Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pārveidos LU Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza centrālā daļa nākamgad jūlijā varētu izskatīties daudz krāšņāka un sakoptāka nekā pašlaik. Šeit iecerēts veidot jaunus dažādu augu, arī rododendru, stādījumus, kā arī izkopt tagadējos. Apkārt dīķim pie Palmu mājas plānots izbūvēt laipas, skatu terasi, izvietot soliņus, dažviet paredzēta arī celiņu seguma nomaiņa un visa žoga atjaunošana ap teritoriju.

Āra ekspozīcijas veidotas 60.-70. gados, pēc tam tās tikai uzturētas, bet ne nopietni atjaunotas, tāpēc daļa no lielās teritorijas atrodas bēdīgā stāvoklī, Dienai atzina LU Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska. Ar finansējumu, ko pašlaik var atvēlēt LU, pietiek tikai teritorijas uzturēšanai pašreizējā stāvoklī un pašu nepieciešamāko darbu veikšanai, piemēram, nesen tika atjaunots Palmu mājas jumta segums. Taču Botāniskā dārza attīstībai nepieciešams piesaistīt papildu līdzekļus - šajā jautājumā A. Sparinskas viedoklis pilnībā sakrīt ar LU kanclera Gundara Bērziņa teikto.

Būs skatu laukums pie dīķa

Atjaunošanas darbus piekritis finansēt Borisa un Ināras Teterevu fonds. Jau ir parakstīts sadarbības līgums ar LU, un pēc tam iesaistītās puses saskaņos un slēgs līgumus atsevišķi par katru konkrēto projektu.

Plānotos darbus var iedalīt trīs grupās - pirmkārt, paredzēta centrālās daļas atjaunošana. Tajā iecerēts iztīrīt pašlaik ziedošām ūdensrozēm rotāto dīķi. Tam vienā pusē plānots no jauna izveidot Latvijas savvaļas augu - dekoratīvo, ārstniecisko un aizsargājamo - ekspozīciju, bet otrā pusē būs skatu laukums un akmeņdārzs ar kalnu augiem. Sadarbojoties ar arboristiem, paredzēts dārzā veidot koku vainagus. Svarīgs uzdevums ir pašreizējo ekspozīciju - bārbeļu, klinteņu, rododendru stādījumu - atjaunošana. Tiks paplašinātas un veidotas jaunas ziemciešu dobes. Centrālajā daļā iecerēts rekonstruēt arī celiņu segumu, savukārt ar tēlniekiem ir sāktas sarunas par sajūtu dārza attīstību un jaunu skulptūru izvietošanu, pastāstīja A. Sparinska. Otrkārt, iecerēts rekonstruēt Botāniskā dārza teritoriju norobežojošo sētu, kas ir nepilnus divus kilometrus gara. Pašlaik tiek izstrādāts tehniskais projekts. Visbeidzot - ir atzīts, ka nepieciešams nodarboties ar Botāniskā dārza mārketingu, lai motivētu cilvēkus apmeklēt šo vietu. Jāpiebilst, ka pēdējā laikā apmeklētāju skaits ir strauji audzis un vidēji ir 50-70 tūkstošu gadā. Iecerēto darbu izmaksas iesaistītās puses neatklāj, jo vēl nav veikti aprēķini un noslēgts līgums par konkrētu priekšlikumu īstenošanu. Borisa un Ināras Teterevu fonda direktors Mareks Indriksons tikai norāda - kad plānotie darbi tiks īstenoti, Pārdaugavas iedzīvotāji «iegūs vēl vienu apmeklējamu vietu», sakoptu un zaļu oāzi.

Kafejnīca un veikaliņš

Izpildot apmeklētāju vēlmes, kopš sezonas sākuma Botāniskajā dārzā darbojas kafejnīca un neliels veikaliņš turpat pie ieejas, kurā var iegādāties suvenīrus. Savulaik cilvēki, apbrīnojot dārza krāšņumu, teikuši: «Būtu jums kafejnīca, mēs te varētu visu dienu palikt», atcerējās Botāniskā dārza direktore. Tagad to patiešām var darīt, jo vismaz par tukšu vēderu vairs nav jāsūdzas - uzkodas un dzērieni ir nopērkami uz vietas. Jābrīdina gan, ka, visticamāk, kafejnīca ziemā nedarbosies. Apmeklētājiem LU Botāniskais dārzs piedāvā arī dažādus koncertus. A. Sparinska cer, ka nākotnē tie notiks regulāri ik nedēļu.

Ja viss noritēs, kā plānots, paredzams, ka par paveikto darbu rezultātu un atjaunoto Botānisko dārzu priecāsies arī krāšņās Rīgas Puķu balles viesi, tā šeit notiks nākamgad jūlijā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros.

LU Botāniskais dārzs ir dibināts 1922. gadā. Apmeklētāji te var priecāties par tauriņiem Tropu mājā un apbrīnot vietējos un svešzemju augus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?