Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pasaule cīņā pret islāmistiem

ASV uzņēmušās iniciatīvu izveidot plašu starptautisku koalīciju cīņai pret sunnītu džihādistu kustību Islāma valsts (IS), kas īsā laikā no mazpazīstama grupējuma kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem draudiem globālajai drošībai un stabilitātei. IS, kas esot daudzkārt nežēlīgāka par citiem zināmajiem islāmistu grupējumiem, rindās Irākā un Sīrijā cīnās tūkstošiem rietumvalstu pilsoņu, kuri vēlāk var atgriezties mītnes zemē, lai veiktu uzbrukumus. Sīrijas un Irākas kaimiņi baidās, ka kādudien IS asinskārie kaujinieki var iebrukt viņu teritorijā.

Kritizē strausa politiku

Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama augusta sākumā pēc Irākas valdības lūguma pavēlēja saviem gaisa spēkiem dot aviācijas triecienus IS pozīcijām Irākas ziemeļrietumos, kur radikālie islāmisti šovasar sagrāba vairākas pilsētas, tostarp valsts otru lielāko pilsētu Mosulu. Džihādisti Irākas teritorijā iebruka no pilsoņkara pārņemtās Sīrijas, kuras ziemeļos IS kontrolē plašas teritorijas. Kustības līderis Abū Bakrs el Bagdādi džihādistu sagrābtajās teritorijās Sīrijā un Irākā ir pasludinājis kalifātu jeb islāma valsti.

B. Obama uzsver, ka ar amerikāņu pūlēm nepietiks, lai «vājinātu un iznīcinātu» IS, tāpēc viņš cenšas pārliecināt citas valstis pievienoties cīņā pret džihādistiem. Viņa pozīcijai aktīvi ir pieslējies Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons. Pirms pagājušajā nedēļā notikušā NATO samita britu laikrakstā The Times bija publicēts abu politiķu raksts, kurā viņi aicināja citas valstis atturēties no strausa politikas. «Tie, kuri vēlas piekopt izolacionistu pieeju, nesaprot drošības dabu XXI gadsimtā,» teikts publikācijā. «Notikumi citās pasaules daļās, īpaši Irākā un Sīrijā, apdraud mūsu drošību mājās.»

Agrāk D. Kemerons bija atturīgs pret viņa valsts militāru iesaistīšanos cīņā pret IS, tomēr pēc tam, kad augusta beigās pasauli satrieca video, kurā Sīrijā karojošs britu džihādists nogriež galvu sagūstītam amerikāņu žurnālistam, atriebjoties par ASV uzlidojumiem, viņa nostāja mainījās. «Mums ir jāizmanto visi iespējamie līdzekļi, lai izbeigtu šīs briesmīgās organizācijas pastāvēšanu,» viņu citē The Mirror.

Britu mediji vēsta, ka pagājušajā nedēļā D. Kemerona pārstāvētās Konservatīvās partijas līderi uzrunājuši parlamentā strādājošos partijas biedrus, lai uzzinātu viņu domas par iespēju nosūtīt britu iznīcinātājus veikt uzlidojumus IS kaujiniekiem Irākā un Sīrijā. Konservatīvo koalīcijas partneri liberāldemokrāti un opozīcijā esošie leiboristi izteikušies, ka būtu gatavi atbalstīt militāru Lielbritānijas rīcību pret IS.

NATO samitā D. Kemerons aicināja valstis nemaksāt IS un citām islāmistu organizācijām izpirkuma maksu par savu pilsoņu atbrīvošanu no gūsta, jo tādējādi tiekot finansēta terorisma tālāka izplatīšanās.

Neskaidrība par Sīriju

Politiķi un eksperti uzskata, ka IS nav iespējams sakaut, ja netiek dots militārs trieciens džihādistu pozīcijām Sīrijas ziemeļos, kas ir viņu bastions. ASV pagaidām nav veikušas uzlidojumus Sīrijā, jo Baltais nams nav ticis skaidrībā, kā pamatot to sankcionēšanu. B. Obamas administrācija noraidījusi iespēju sadarboties ar Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada režīmu.

D. Kemerons uzskata, ka B. el Asada atļauja nav vajadzīga. «Asads ir pastrādājis kara noziegumus pret savu tautu, tāpēc viņa valdība nav likumīga,» sacījis britu premjers. Arī Irākas prezidents Fuāds Masums, kurš ir vērsies pie starptautiskās sabiedrības ar lūgumu palīdzēt Bagdādei apkarot IS, uzskata, ka nav nepieciešams sadarboties ar B. el Asadu, lai izsvēpētu džihādistus no Sīrijas.

B. Obama vairākkārt ir uzsvēris, ka pasākumi pret IS būs veiksmīgi, ja ASV saņems atbalstu no Sīrijas un Irākas kaimiņiem. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un aizsardzības sekretārs Čaks Heigels šonedēļ apmeklēs vairākas Tuvo Austrumu reģiona valstis, lai pārliecinātu tās iesaistīties amerikāņu vadītajā cīņā pret džihādistiem. Daudziem par pārsteigumu ASV senās ienaidnieces Irānas augstākais līderis ājatolla Alī Hāmeneī atļāvis militāristiem sadarboties ar amerikāņiem, lai apkarotu IS Irākā.

Vašingtona paziņojusi, ka prezidents B. Obama ikgadējās ANO Ģenerālās asamblejas sesijas atklāšanā septembra beigās sasauks ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi, kurā jāizstrādā rezolūcijas projekts, kas dalībvalstīm norādītu, kādi pasākumi veicami, lai atturētu savu pilsoņu došanos karot uz ārvalstīm, piemēram, IS rindās Sīrijā. Tiek lēsts, ka Sīrijā dažādu islāmistu grupējumu rindās karo ap 12 tūkstošiem ārzemnieku, tostarp 3000 rietumvalstu pilsoņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?