Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pasaule gaida septiņmiljardo iedzīvotāju

1999. gada 12. oktobrī Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsētā Sarajevā piedzima Adnans Nevičs, kuru ANO godināja kā planētas sešmiljardo iedzīvotāju. Iespējams, dienā, kad Adnans svinēs savu 12. jubileju, pasaulē būs nācis septiņmiljardais Zemes iedzīvotājs. Demogrāfi nosacīti pieņēmuši, ka tas, visticamāk, būs zēns, kura dzimšanas vieta būs mazs ciemats Utarpradēšas štatā Indijā.

Zinātniekiem tā liek secināt statistika, jo Indija ir pasaules līdere pēc jaundzimušo skaita - šeit ik gadu piedzimst 27 miljoni bērnu. Savukārt Utarpradēša ir Indijas visvairāk apdzīvotā province, kura ar saviem gandrīz 200 miljoniem iedzīvotāju varētu būt sestā visvairāk apdzīvotā valsts pasaulē. Vairākums dzemdību šajā štatā tiek pieņemtas lauku rajonos, bet pārsvarā šeit dzimst zēni.

Tikai pirms aptuveni 100 gadiem pasaulē bija 1,6 miljardi iedzīvotāju, bet pēdējās desmitgadēs to skaits ir strauji pieaudzis. Prognozes liecina, ka, neskatoties uz populācijas pieauguma tempu krišanos, 2050. gadā cilvēku skaits sasniegs deviņus miljardus un 75% no viņiem dzīvos pilsētās.

Pieaugs lēnāk

Bija jāpaiet aptuveni 250 tūkstošiem gadu, lai Zemes iedzīvotāju skaits sasniegtu miljardu (1800. gadā). Divmiljardais cilvēks tika reģistrēts tikai 1927. gadā, bet turpmāk katrs miljards nācis klāt aizvien īsākā laikā.

Trīsmiljardā iedzīvotāja piedzimšana bija jāgaida 33 gadi. Vēl viens miljards tika pieskaitīts pēc 14 gadiem, bet piecmiljardo un sešmiljardo iedzīvotāju reģistrēja pēc attiecīgi 13 un 12 gadiem, tik pat ilgs laiks būs pagājis, kad sagaidīsim septiņmiljardo iedzīvotāju.

Prognozes liecina, ka turpmāk katrs jauns planētas iemītnieku miljards tiks sasniegts ilgākā laikā. Zinātnieki pareģo, ka astoņmiljardais iedzīvotājs varētu nākt pasaulē ap 2030. gadu, bet deviņmiljardais cilvēkbērns sagaidāms tikai 2050. gadā.

Cilvēku populācijas pieauguma tempa palēnināšanās saistīta ar pēdējās desmitgadēs novēroto straujo dzimstības samazināšanos. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados sievietēm mūža laikā piedzima vidēji 4,8 bērni, turpretim laikaposmā no 2005. līdz 2010. gadam sievietes laida pasaulē vidēji 2,6 bērnus, liecina ANO dati.

Dažās valstīs izmaiņas notikušas ļoti strauji. Irānā 1984. gadā uz vienu sievieti vidēji piedzima septiņi bērni, bet 2006. gadā - mazāk par diviem. Savukārt Bangladešā dzimstības rādītājs no vidēji sešiem bērniem 1980. gadā samazinājies līdz trim 2000. gadā.

Mūsdienās tikai Āfrikas Subsahāras reģionā sievietes dzīves laikā piedzemdē sešus un pat vairāk bērnu. Savukārt Dienvidkorejā un Taivānā dzimstība ir bīstami zema, jo tur sievietēm vidēji dzīves laikā piedzimst attiecīgi 1,2 un 1,0 bērni.

Meklēs laimi pilsētā

Lielāko ieguldījumu pasaules iedzīvotāju skaita pieaugumam dod attīstības valstis, kurās ik gadu piedzimst 80 miljoni bērnu, no kuriem 20 miljoni dzimuši nabadzīgākajās no tām.

Tuvākajos 40 gados 97% jaundzimušo nāks pasaulē Āzijā, Āfrikā, Latīņamerikā un Karību reģionā, liecina Vašingtonā bāzētā demogrāfijas pētniecības centra Population Reference Bureau (PRB) dati.

Jau pašlaik 90% no 1,2 miljardiem pasaules jauniešu dzīvo attīstības valstīs, astoņi no desmit jauniešiem dzīvo Āzijā un Āfrikā. «Tuvāko desmitgažu laikā šie jaunie cilvēki, visticamāk, turpinās pašreizējo tendenci, pārvācoties no dzīves laukos uz pilsētām, kur iespējams iegūt kvalitatīvāku izglītību, labāk atalgotu darbu un adekvātu veselības aprūpi,» uzskata PRB pētnieks Karls Haubs.

Sevišķi augsta dzimstība un straujš iedzīvotāju skaita pieaugums gaidāms Āfrikā. To uzskatāmi parāda Ugandas un Kanādas - attiecīgi 34 un 31 miljons iedzīvotāju - attīstības prognozes. Kanādā 2050. gadā iedzīvotāju skaits varētu būt 42 miljoni, turpretim Ugandā tie būs jau 96 miljoni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?