Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pasaule nikna uz Krieviju

Pasaules valstu līderi nedēļas nogalē mēģināja izdarīt spiedienu uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, prasot viņu ietekmēt prokremliskos separātistus Ukrainas austrumos, lai viņi nodrošinātu izmeklētājiem, novērotājiem un ārkārtas situāciju darbiniekiem piekļuvi Malaysian Airlines MH17 reisa lidmašīnas krišanas vietai.

«Ja Krievija nekavējoties neizdarīs visu no tās atkarīgo, Eiropas Savienības Ārlietu padome otrdien būs spiesta pieņemt atbilstošas sankcijas,» paziņoja Francijas prezidenta birojs pēc svētdien notikušas Francijas, Lielbritānijas un Vācijas līderu sarunas, vēsta Reuters.

Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas premjerministrs Aleksandrs Borodajs svētdien paziņoja, ka atrastas lidmašīnas detaļas, kas atgādina melnās kastes. Tās nogādātas Doņeckā un tikšot izsniegtas starptautiskajiem ekspertiem, taču ne Ukrainas pārstāvjiem, ziņo ITAR-TASS.

Svētdien saldētājvagonos Torezas stacijā tika iekrautas 192 bojāgājušo cilvēku mirstīgās atliekas, taču vēl pēcpusdienā nebija skaidrs, kur tās tiek vestas. EDSO novērotāju misijas vadītājs Mihaels Bočurkivs pavēstījis medijiem, ka viņiem ļauts tikai paskatīties uz līķu maisiem, kas sakrauti trīs saldētājvagonos stacijā, taču separātistu kaujinieki, kas visu nedēļas nogali ierobežo jebkādas novērotāju darbības, nav ļāvuši līķu maisus pat pārskaitīt, ziņo The New York Times.

Sabojāti pierādījumi

BBC korespondente no lidmašīnas nokrišanas vietas ziņoja, ka svētdien vietā, kur koncentrēta lielākā daļa atlūzu, izveidots separātistu specvienības karavīru veidots aplenkums. Taču tas noticis pēc divas dienas valdījuša haosa. ASV Valsts departaments paudis satraukumu par informāciju, ka bojāgājušie ķermeņi daudzkārt pārvietoti no vienas vietas uz otru, aizvestas atsevišķas lidaparāta detaļas un bojāgājušo personīgās mantas. Ļoti daudziem neidentificētiem cilvēkiem bijusi piekļuve potenciālajiem lietiskajiem pierādījumiem.

Ukrainas Drošības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko paziņojis, ka prokrieviskie separātisti slēpj, kur tikušas pārvietotas atsevišķas lidmašīnas daļas: «Tā ir liela problēma. Viņi dara visu iespējamo, lai noslēptu pierādījumus, ka izmantota Krievijas raķete.»

Malaysia Airlines publiskotajā Boeing 777 ceturtdienas lidojuma no Amsterdamas uz Kualalumpuru 298 pasažieru un apkalpes sarakstā uzskaitīts, ka 193 bojāgājušie bijuši no Nīderlandes (vienam no viņiem bijusi dubultpilsonība ar ASV), 43 no Malaizijas (ieskaitot 15 apkalpes locekļu), 27 no Austrālijas, 12 no Indonēzijas, 10 no Lielbritānijas, četri no Vācijas, četri no Beļģijas, trīs no Filipīnām, viens no Kanādas un viens no Jaunzēlandes.

Ukrainas valdība paziņojusi, ka lidmašīnu ar Krievijas piegādātu «zeme-gaiss» raķešu kompleksu virs valdības nekontrolētas teritorijas notriekuši prokrieviskie separātisti. ASV Valsts departamenta paziņojumā teikts, ka dati viņu rīcībā rāda, ka raķete izšauta no separātistu pārvaldītās teritorijas laikā, kad pazuda kontakti ar MH17 reisa lidmašīnu. Esot arī fotogrāfijas un citi izlūkdati, kas rāda, ka BUK-M1 raķešu komplekss piektdien pēc lidmašīnas sašaušanas pārvests pāri robežai ar Krieviju. Krievija līdzdalību notikušajā kategoriski noliedz. Kremļa kontrolētajos medijos politiķi un eksperti notikušajā vaino Ukrainu.

Starptautisks niknums

Austrālijas premjerministrs Tonijs Abots svētdien pauda sašutumu par to, kā separātisti līdz šim apgājušies ar bojāgājušo mirstīgajām atliekām un lidmašīnas atlūzām, kas varētu būt lietiskie pierādījumi. «Mēs konsultējamies ar sabiedrotajiem, jo ir pilnīgi nepieņemami redzēt to, kas notiek lidmašīnas nokrišanas vietā, ņemot vērā, ka tur nogalināti 298 nevainīgi cilvēki. Jāpanāk, lai mirstīgās atliekas tiktu nogādātas vietā, kur pret tām izturas ar cieņu, jāpanāk, lai atbilstoša izmeklēšana atklātu patiesību.» Viņš arī paziņoja, ka mēģinot panākt sarunu ar V. Putinu, lai pieprasītu Krievijas palīdzību mirstīgo atlieku repatriēšanā no Austrumukrainas. «Es baidos, ka Krievija runās pareizus vārdus, taču traģēdijas vietas neaizskaramības nenodrošināšana, pretdarbība izmeklētājiem, nepienācīga izturēšanās pret bojāgājušo mirstīgajām atliekām tikai turpināsies,» T. Abots teica intervijā ABC TV.

Britu ārlietu ministrs Filips Hemonds svētdien brīdināja, ka Krievija riskē kļūt par no starptautiskās sabiedrības izstumto valsti, ja neietekmēs Ukrainas separātistus, pār kuriem tai ir ja ne tieša kontrole, tad ietekme gan: «Krievija viņus apgādā, atbalsta, palīdz. Krievija nevar neatbildēt par viņu izdarīto.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?