Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pasaules galvenie dzērieni - atsevišķas ēdienreizes

Tieši vasarā mani piemeklē interese par svaigi spiestu augļu sulu vai piena un ogu kokteili. Par vienu pašu sulu vai kokteili, ko ēst ar baudu - kā ēdienu, ne dzērienu.

Tomēr tie nav galvenie pasaules dzērieni, kas rada atsevišķās ēdienreizes. Toms Stendidžs grāmatā Pasaules vēsture sešās glāzēs apgalvo - tāpat kā arheologi iedala vēsturi posmos, kas balstīti uz kāda materiāla izmantojumu, piemēram, akmens laikmets, bronzas laikmets, vēsturi var iedalīt periodos, ko raksturo dzērieni. Seši dzērieni - alus, vīns, stiprie alkoholiskie dzērieni, kafija, tēja un kola - stāsta par pasaules vēstures tecējumu. Trīs no tiem satur alkoholu, trīs - kofeīnu, taču viens gan tiem kopīgs - katrs bijis ārkārtīgi svarīgs kādā vēstures posmā.

Alus kā vecākais un patlaban visplašāk lietotais cilvēku darinātais dzēriens jau pastāvēja pirms 6000 gadu Mezopotāmijā un Ēģiptē, kur pirmo grāmatu autori algu saņēma maizes un alus formā. Tagad par alus zemēm pamatā uzskata Eiropas ziemeļu valstis. Pie ēdiena alu dzer reti. Pat alus lielvalstī Beļģijā, kur starp simtiem brīnišķīgu alu ir arī divi latvieša Jerumaņa komponētie, pie nacionālā ēdiena - zuša zaļumos - alus neder. Daudzās valstīs alu pat uzskata par šķidro maizi: kur iet miezis, tur kviesis neiet.

Vīns kā Vidusjūras tirdzniecības asinis nu kļuvis par ikdienas dzērienu kristiešiem, bet aizliegts musulmaņiem. Vieglu vīnu dzer pie viegliem ēdieniem, smagāku - pie smagākiem, pikantākiem. Glāze vīna un neliela uzkoda ir iegansts jebkādam uzaicinājumam ikdienā, kur nu kādai svinēšanai.

Arābu destilācijas aparāta produkts ir brandvīns jeb dedzinātais vīns. Kopš XVI gadsimta destilētais brendijs, rums un viskijs bija vergu tirdzniecības pamats un, kā atzīmē Stendidžs, arī viens no svarīgākajiem faktoriem Amerikas Savienoto Valstu veidošanā. Glāzīte konjaka, armanjaka vai kalvadosa - un karstumā varbūt rodas interese par ēšanu?

No Mokas ostas Jemenā nākusī kafija XVII gadsimtā Eiropā radīja kafejnīcas, kurās diskusijas pie kafijas sekmēja zinātnisku biedrību, avīžu, finanšu iestāžu rašanos un revolucionāru pārmaiņu (vismaz Francijā) organizēšanu. Smalkā arabika vai kofeīna bagātā robusta - un mundrums ir atpakaļ. Man gan nav skaidrs, kā no mazajiem Zilajiem kalniem Jamaikā var pārdot kafiju pat Rīgā, bet pati Jamaikā piedzīvoju, cik fantastiska ir īstā Zilo kalnu kafija.

Tēja XVIII gadsimtā apvienoja Austrumus un Rietumus, lai gan austrumnieki dzēra tikai tēju, bet rietumnieki tai pievienoja citronu, cukuru un pienu. Tējas tase ir milzu vērtība, pat ja tēja nav visaugstākās kvalitātes.

XIX gadsimta sākumā tika radīti pirmie gāzētie bezalkoholiskie dzērieni, piemēram, sodas ūdens, bet beigās - kokakola no kolas riekstiem. XX gadsimtā kokakola apvienoja pasaules tirgus un kļuva vienlīdz svarīga visos kontinentos. Glāzei gāzūdens, tajā skaitā kolas, vasara ir labākais laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?