Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pasaules spices balsis un skaņu pasakas

Inese Lūsiņa

Labākos profesionālos korus un diriģentus, ievērojamus šīs kultūras līderus no Dānijas, Vācijas un Francijas, kā arī īpaši izveidoto, starptautisko TENSO Eiropas jauniešu kori koncertos un īpašos sadarbības projektos Eiropas kultūras galvaspilsētā Rīgā, tās partnerpilsētā Siguldā, kā arī Cēsīs un Ventspilī no 17. līdz 22. oktobrim pulcējis Latvijas Radio koris, kurš pats Sigvarda Kļavas vadībā šai nedēļai sarūpējis īpašus pārsteigumus. Skanējumu kuplinās arī kamerorķestris Sinfonietta Rīga un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

«Priecājamies, ka daudzi no mūsu slavenajiem kolēģiem ir izrādījuši interesi piedalīties. Šie ir pasaules spices kori. Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis ir brīnišķīgās ziemeļnieku koru tradīcijas spožs pārstāvis. RIAS no Vācijas ir viena no vadošajām grupām pasaulē. Programmu esam veidojuši ļoti koncentrēti, lai katrs var parādīt savas spilgtākās īpašības, darot arī kādas lietas kopā,» stāsta Kaspars Putniņš, kurš pats TENSO jauniešu kamerkorī apvienojis 24 jaunus dziedātājus no 10 Eiropas valstīm. Viņi piektdien, 17. oktobrī, atklās TENSO mūzikas nedēļu Palladium koncertzālē ar Kristapa Pētersona audiovizuālā opusa Dzidrums. Seriāls pirmizrādi.

Savus a cappella solokoncertus viesu kori sniegs ārpus Rīgas - dāņi sava diriģenta Markusa Krīda vadībā uzstāsies Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis 17. oktobrī, atskaņojot XX gadsimta klasiķu Olivjē Mesiāna, Luidži Nono, Karla Nīlsena un Vauna Holmbo skaņdarbus. Vidzemes koncertzālē Cēsīs 19. oktobrī RIAS - kamerkoris no Vācijas diriģenta Hansa Kristofa Rādemaņa vadībā - dziedās Ģērģa Ligeti, Ernsta Kršeneka, Torstena Raša un Karla Amadeja Hartmaņa opusus. Vistālāk dosies Musicatreize no Francijas, kurš ar savu diriģentu Rolānu Erabedjanu Ventspils Nikolaja ev. lut. baznīcā 21. oktobrī iepazīstinās ar izmeklētiem mūsdienu mūzikas retumiem.

Eiropas vadošo koru nedēļas izskaņā Vox. Senie garīgie dziedājumi pasaules pirmatskaņojumos Rīgas Domā 22. oktobrī Latvijas Radio kora, Musicatreize (Francija) un orķestra Sinfonietta Rīga atskaņojumā seno reliģisko Bizantijas dziedājumu dzīvā tradīcija sastapsies ar mūslaiku kormūziku. Šajā vakarā, ko diriģēs Sigvards Kļava un Rolāns Erabedjans, dzirdēsim divus jaundarbus - Andreja Selicka Paradisus vocis korim un vecticībnieku priesterim un Montserratas klosterī skolotā katalāņa Bernāta Vivankosa O Virgo Splendens. Musicatreize no Marseļas izvēlējušies putnu dziesmu dievinātāja Fransuā Bernāra Maša un izmirstošo kultūru reanimētāja, libānieša Zada Multaka opusus. Ērika Ešenvalda Debess Litānijā kori vienosies kopīgā lūgšanā.

Sīkāk - www.latvijaskoncerti.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?