Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pašnāvības pārspēj karus

Pasaulē šodien atzīmē Pašnāvību novēršanas dienu, kuras mērķis ir pievērst uzmanību šai globālajai problēmai un aicināt valstis aktīvāk strādāt pie preventīvajiem pasākumiem, lai samazinātu to cilvēku skaitu, kas nolēmuši sev laupīt dzīvību. Jaunākie ANO paspārnē esošās Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka ik gadu visā pasaulē tiek izdarīti vairāk nekā 800 tūkstoši pašnāvību, kas ir vairāk, nekā iet bojā militāros konfliktos un dabas katastrofās, bet uz katru pašnāvību ir vairāki pašnāvības mēģinājumi.

Lietuva līdere Eiropā

Pasaulē vidēji ik pēc 40 sekundēm kāds cilvēks izdara pašnāvību, aprēķinājis PVO, kas šomēnes publicēja pirmo ziņojumu par pašnāvību novēršanu. Dokumentā ietverta arī plaša statistika par pašnāvībām pasaulē 2012. gadā. Organizācija apgalvo, ka pašnāvības ir viens no galvenajiem nāves iemesliem. Piemēram, vecuma grupā no 15 līdz 29 gadiem tas bijis otrs galvenais mirstības iemesls.

Aptuveni trešā daļa pašnāvību tikušas izdarītas, noindējoties ar lauksaimniecībā izmantojamajiem pesticīdiem. Pārējās izplatītākās pašnāvību izdarīšanas metodes bijušas pakāršanās un nošaušanās. Daudzi cilvēki izvēlējušies iedzert nāvējošu medikamentu devu, noslīcināties, nolēkt no liela augstuma vai mesties zem vilciena vai auto riteņiem.

75% no visām pašnāvībām izdarīts valstīs, kur iedzīvotāju vidējie ienākumi ir zemi vai vidēji. Starp desmit valstīm, kurās reģistrēts vislielākais pašnāvību skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, tikai divas - Dienvidkoreja un Lietuva - ir tā dēvētās attīstītās valstis, kurās iedzīvotāju vidējie ienākumi tiek uzskatīti par augstiem.

2012. gadā pasaulē visaugstākais pašnāvību rādītājs bijis Dienvidamerikas valstiņā Gajānā, kur uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju izdarītas 44,2 pašnāvības. Tālāk seko komunistiskā Ziemeļkoreja ar 38,5 un tās kaimiņvalsts Dienvidkoreja ar 28,9 pašnāvībām uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Baltijā (un arī visā Eiropā) līdere pēc izdarītajām pašnāvībām ir Lietuva, kur aizpērn sev dzīvību laupījuši vismaz 1007 cilvēki jeb 28,2 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Latvijā reģistrētas 419 pašnāvības jeb 16,2 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Mūsu valstī pašnāvības visvairāk izdarījuši cilvēki vecumā no 50 līdz 69 gadiem - 30,4 pašnāvības uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Igaunijā pastrādātas 226 pašnāvības, kas ir 13,6 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Medijiem jābūt atbildīgiem

PVO uzsver, ka tikai 28 valstīs ir apstiprināta programma pašnāvību novēršanai. Organizācija iesaka ņemt piemēru no ASV un Eiropas, kur ir samazināts pašnāvību skaits, ierobežojot pesticīdu un šaujamieroču pieejamību. Tiek arī ieteikts novērot un palīdzēt cilvēkiem, kuri agrāk ir mēģinājuši izdarīt pašnāvību, un strādāt ar garīgi slimajiem un atkarīgajiem, kas ir nozīmīga riska grupa.

Nozīmīga loma pašnāvību skaita samazināšanā varot būt medijiem, kas, kā uzskata PVO, nereti bezatbildīgi atspoguļojot slavenu cilvēku pašnāvības. «Pašnāvības nedrīkst glamurizēt vai sensacionalizēt,» uzskata viena no PVO ziņojuma autorēm Aleksandra Fleišmana, kura aicina medijus nosaukt pašnāvību kā nāves iemeslu reportāžu beigās, nevis sākumā.

Starptautiskās Pašnāvību novēršanas asociācijas prezidente Ella Arensmana apgalvo, ka pēc tam, kad bija izskanējušas ziņas par ASV komiķa Robina Viljamsa pašnāvību, viņa saņēmusi e-pastus no pieciem cilvēkiem, kuri savulaik bija tikuši vaļā no domām par pašnāvību, bet nu atkal par to domājot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?