Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pasniedzējiem esam personības

Pasniedzējiem esam nevis studenti X, Y vai Z, bet pavisam konkrētas personas. Tā ir viena no īpašībām, kas Tartu Universitātes studentēm Anetei Gulbei un Agnesei Marnauzai patīk studijās kaimiņvalsts augstskolā. Gan Anete, gan Agnese bakalaura grādu tiesību zinātnē ieguva Latvijā, kur bija viens piliens milzīgā studentu kursā, taču maģistrantūrā viņas sastapās vienā kursā Tartu Universitātes Eiropas Savienības un Krievijas studiju programmā. Atšķirīgu programmu studentu domas par studiju kvalitāti Tartu gan nav vienādas.

Anetei un Agnesei, tāpat kā citiem ārzemju studentiem, par studijām Tartu Universitātē ir jāmaksā, bet, kā norāda jaunietes, studiju kvalitāte ļoti atšķiras no Latvijā pieredzētās. Tartu tik tiešām ir izpratne - ja students maksā, viņš par to dabū pretī labu produktu, izriet no Agneses teiktā. Piemēram, nesen viņa pieteica maģistra darba tēmu un saņēma pretī aicinājumu padomāt, vai viņa tiešām tā gribot sevi pozicionēt. Viņasprāt, Latvijā tāda tēma būtu apstiprināta bez iebildumiem. Arī Tartu Universitātes diploms, pēc studenšu domām, kotēsies augstāk nekā kādas Latvijas augstskolas diploms. Tā kā viņu kursā neesot vairāk kā 30 cilvēku, pasniedzēji daudz vairāk varot pievērsties katram studentam individuāli. Jāmācās esot krietni vairāk nekā Latvijā, taču visi nodotie darbi arī tiekot izlaboti un norādītas katra studenta stiprās un vājās puses. Nereti augstskolā viesojoties starptautiska līmeņa pasniedzēji, arī pašiem studentiem ir iespēja pavadīt noteiktu laiku ārzemju augstskolās. Anete un Agnese mācās programmā, kuru arī universitātes vadība uzskata par perspektīvu ārzemju studentu piesaistīšanai. Abu studenšu teiktais liecina, ka pagaidām tas izdodas, jo viņu kursā esot studenti no Kanādas, ASV, Nīderlandes, Somijas, Itālijas, Moldovas un Vācijas.

Anete norāda, ka esot jūtams -Tartu Universitāte gaida atgriezenisko saiti no studentiem pasniedzēju darba un studiju kursu vērtējumu veidā. Šim procesam tiekot pieiets ļoti nopietni, studenti pat netiekot pielaisti eksāmeniem, ja nedod atgriezenisko saiti. Tartu Universitātes akadēmisko lietu prorektors Martins Halliks norāda, ka vēl tiekot strādāts pie tā, lai studentu atsauksmes padarītu publiskākas: «Ja atgriezeniskā saite ir publiskāka, tai ir lielāks spēks panākt kādas izmaiņas.»

Savukārt Matīss Briedis, kurš studē Igaunijas Aviācijas akadēmijā, kurā studijas pirmie divi gadi cieši saistīti ar Tartu Universitāti, par studiju kvalitāti izsakās atturīgāk. Viņš pieļauj, ka tā pārāk neatšķiras no studijām Latvijā. Pilna laika ārzemju studentu esot salīdzinoši maz, arī pasniedzēji esot atšķirīgi - daži labi, par dažiem nekā laba nav ko teikt. Igaunijā puisis sāka mācīties, jo jau iepriekš, dzīvojot starp Valku un Valgu, vecāki viņu ielikuši igauņu skolā. Puisis apsvēris mācības Latvijā, bet, tā kā neesot bijis skaidrības par valsts atbalstu augstākajai izglītībai un «latvieši un politika ir kā govs lidmašīnā - visu laiku kašķēsies viens ar otru, bet nekad nesāks rīkoties», tad nosvēries par labu Igaunijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?