Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pašvaldības neredz sevi NAP

Nacionālā attīstības plāna (NAP) redakciju šodien pēdējo reizi paredzējusi skatīt valdība, izvērtējot Saeimas deputātu ierosinājumus, lai nākamo septiņu gadu attīstības stratēģiju vēlreiz iesniegtu Saeimai, kurai decembrī jāpieņem galīgais lēmums. Saeimas deputāti vairs neveiks labojumus Nacionālajā attīstības plānā, bet tikai pieņems lēmumu - par vai pret NAP galīgo redakciju -, paskaidroja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC). Viņa vadītā komisija Saeimā saņemto priekšlikumu apkopojumu ir nodevusi izskatīšanai valdībā.

NAP ir izraisījis lielas pašvaldību iebildes, par kurām vietējie līderi runāja arī nesen notikušajā Reģionu forumā. «Nekāda cerība netiek dota 89 pašvaldību attīstībai,» forumā sacīja Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs (Reģionu alianse). Viņš atgādināja NAP rakstīto, ka ierobežotā iedzīvotāju skaita un finanšu resursu dēļ nebūs iespējams veikt proporcionālus ieguldījumus visās 119 pašvaldībās. Tāpēc par pamatu tiek izmantots Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas Latvija 2030 noteiktais attīstības centru modelis, kas paredz ieguldījumu koncentrēšanu nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centros, kas ir tā dēvētais modelis 9 plus 21. «Uzņēmēji, izlasot to, vairs neies ne uz vienu no šiem 89 novadiem, kuriem ir nocirsta jebkāda iespēja attīstīties,» sacīja D. Straubergs. Ja šāds plāns tikšot pieņemts, pašvaldībām, kas nav izraudzīto attīstības centru skaitā, būs jāpārstrādā arī savas attīstības stratēģijas.

D. Straubergs arī norādīja, ka, aplūkojot teritorijas attīstības indeksa tabulu, tās augšgalā nebūt nav kāda no modeļa 9 plus 21 pašvaldībām, no kurām ar augstāko rādītāju ir Aizkraukles novads, kas atrodas 16. vietā. Attīstības indeksa reitinga tabulas galvgalī ir Pierīgas pašvaldības, kurām arī būs ierobežotas iespējas pretendēt uz ieguldījumiem. Savukārt tādi iezīmētie attīstības centri kā Madona, Limbaži, Preiļi, Kuldīga tabulā ir zemāk par 50. vietu. Mērsraga novada domes priekšsēdis Lauris Karlsons norādīja - nekur nav pierādīta lielo pašvaldību darbības efektivitāte. «Reģioni nav nekur tālu esoši lauki, bet gan šīs valsts teritorija, kurā arī dzīvo cilvēki,» sacīja Mērsraga priekšsēdis, piebilstot, ka nevienas ministrijas neviens ierēdnis nekad neesot bijis viņa vadītajā pašvaldībā. Kamēr vienā vietā paredz «smalkas inovācijas, tikmēr dažviet Latvijā vēl arvien nav elektrības pieslēguma», atgādināja Jelgavas domnieks Dainis Liepiņš (RA).

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, ieklausoties pašvaldību iebildumos, jau iepriekš ir sagatavojusi savu kompromisa redakciju. Tā paredz, ka nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centri, kuriem jākļūst par vilcējspēku investīciju piesaistē, ir bāze, «uz kuras plānošanas reģioni veiks mazāko novadu pašvaldību un to iedzīvotāju iesaisti realizētajos ieguldījumu projektos, tā veidojot attīstības sinerģiju starp visām apdzīvotajām vietām». Par šo piedāvājumu, kurā paredzēta plānošanas reģionu lomas palielināšana, iespējams, nav zināms arī vides attīstības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (RP), kurš Reģionu forumā nespēja nomierināt pašvaldību pārstāvjus. Ministrs gan sacīja, ka modelim 9 plus 21 būs paredzēta tikai neliela finansējuma daļa. Viņaprāt, kļūda ir tā, ka valdības pārstāvji un NAP autori nav pietiekami skaidrojuši, ko saņems pārējās 89 pašvaldības. E. Sprūdžs solīja sagatavot informatīvo materiālu, kurā šīs novadu iespējas būs apkopotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?