Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pašvaldību akcijās valdībai sola nemierīgas dienas

Ar visas Latvijas deputātu sapulci nākamā gada sākumā Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) iecerējusi sākt vairākas akcijas, kurās plānots pievērst valdības uzmanību, tās turpinot līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Kad trešdien pēc LPS valdes ārkārtas sēdes savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis žurnālistus informēja par šo ieceri, viņš pieļāva, ka nākamās var būt arī Saeimas ārkārtas vēlēšanas, jo aktīvi cilvēki jau sākot vākt parakstus, lai rosinātu parlamenta atlaišanu.

Pretrunas starp valdību un Latvijas Pašvaldību savienību ir saasinājušās pēdējā gadā, kad vietējā varā plaši pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība Saeimā palika opozīcijā. Nevienai no valdības partijām nav vērā ņemamas ietekmes novados un pilsētās - arī Vienotības svars pašvaldībās ne tuvu nav tik liels kā ZZS un reģionālajām partijām, kuras izveidoja bijušie Tautas partijas un LPP/LC mēri. A. Jaunsleinis atzīst, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc izveidojusies situācija, ka pašvaldības palikušas nesaprastas, jo valdošajām partijām nav priekšstata par situāciju laukos. Vietējie līderi kā sevišķi satraucošu minēja to, ka turpinās pasta nodaļu slēgšana, kā arī bankomātu skaita samazināšana.

LPS valdes sēde tika sasaukta pēc tam, kad Saeima pieņēma vidēja termiņa valsts budžeta ietvaru, kurā pašvaldībām saglabāta nemainīga iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļa 80% apmērā, bet nodokli triju gadu laikā plānots samazināt līdz 20%. Pašvaldību pārstāvji vēroja šo sēdi viesu sektorā, kurā ar zaļajām kartītēm izteica atbalstu ZZS priekšlikumiem, kas paredzēja palielināt pašvaldībām paredzēto nodokļa daļu. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) atstāja savu vietu, un sēde tika pārtraukta, jo viesu sektorā sēdošie nevar izteikt viedokli. Tāpēc LPS valde piedāvās frakcijām grozīt Kārtības rulli, lai paredzētu viesiem iespējas izpaust viedokli, netraucējot sēdi. Pašvaldības arī aktīvi iesaistīšoties diskusijās par eiro ieviešanu ar savu skaidrojumu. No tā varēja secināt, ka arī šādi tās mēģinās piespiest valdību ar tām rēķināties, jo šis skaidrojums varētu nozīmēt arī aģitāciju pret pievienošanos eirozonai. Vienotības frakcijas vadītāja vietniece Lolita Čigāne, kura regulāri apmeklē pašvaldības, ir noskaņota dialogam ar tām un sagaida arī konstruktīvus priekšlikumus, kā veicināt novadu attīstību, - iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas maiņa, viņasprāt, nav risinājums, jo no tā ieguvēja būšot Rīga un citas bagātās pašvaldības. Savukārt valdība jau ir paredzējusi īpašo dotāciju gan novadiem ar zemāk vērtētiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju, gan četrām lielajām pilsētām, teica L. Čigāne. Daži viņas kolēģi LPS akcijas saista ar ZZS centieniem vērsties pret valdību, izmantojot pašvaldību organizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?