Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pats jūtas kā rotu dzejnieks

Nopietns rotkalis netērēs laiku apcerei, viņam jāpelna, taču man tas ir garlaicīgi - es gribu tās lietas mazliet apjūsmot. Tā eksperimentālās darbnīcas Seno rotu kalve Cēsīs dibinātājs Daumants Kalniņš skaidro vēlmi dēvēt sevi par rotu dzejnieku, nevis rotkali. 30. jūlijā - Āraišu Arheoloģiskajā muzejparkā senvēstures dienas, un Āraišu svētkos seno rotu speciālists iepazīstinās ar savu jaunāko grāmatu The Latgallian Treasures.

Lepns kā aizsācējs

«Viss, ko esmu darījis 15 Seno rotu kalves pastāvēšanas gados, 22 eksperimentālās arheoloģijas darba gados un 43 rotu kalšanas gados kopumā, ir aprakstīts manās grāmatās,» stāsta D. Kalniņš. Sācis rakstīt pagājušā gadsimta 90. gados, kad, cītīgi nododoties seno rotu pētīšanai un atdarināšanai, secinājis, ka arheoloģijas lauku kopumā pieejamā literatūra nosedz labi, taču par rotām rakstīts gaužām maz. Bibliogrāfija tika aizsākta 1995. gadā ar monogrāfiju Aiz Daugavas vara dārzs par seno latgaļu rotu darināšanu, 1997. gadā tika izdots vērtīgs buklets starptautiskajam arheologu un rotkaļu semināram Mīts un metāls. 2007. gadā sadarbībā ar izdevniecību Dienas grāmata iznāca grāmata Seno rotu kalve. Jaunākais izdevums The Latgallian Treasures ir veltījums D. Kalniņa darbības faniem ārpus Latvijas. «Šī literatūra nav domāta grāmatu veikaliem, bet gan muzejiem un draugiem,» teic rotu pētnieks. Viņš lepni atzīst, ka ir rotu kalšanas eksperimentālās arheoloģijas paņēmienu aizsācējs Latvijā.

Zem vecātēva klavierēm

Ar eksperimentālo arheoloģiju esot ļoti līdzīgi kā ar darbošanos folkloras lauciņā. D. Kalniņš, kurš ir arī folkloras kopas Spurguļi vadītājs, skaidro: «Esmu izaudzis zem sava vecātēva Teodora Kalniņa klavierēm. Viņš apdarināja tautasdziesmas koriem. Kad nonācu folkloras vidē, es viņa dziesmas centos atšķetināt atpakaļ, jo man gribējās redzēt, kā bija sākumā. Tāpat ar rotām.» Eksperimentālā arheoloģija savā būtībā mēģinot atdarināt kādus notikumus vai priekšmetus laikam un vietai pietuvinātos apstākļos. Piemēram, metālu kausē nevis ar elektrisko krāsni, bet ēzes oglītēs… «Mēģināt izdarīt tā, kā tas tajā laikā varēja būt,» piebilst meistars. 90. gadu sākumā katru nedēļu braucis uz Latvijas Vēstures muzeja fondiem, cītīgi zīmējis, rakstījis komentārus par to, kā, viņaprāt, rotas ir taisītas. Pēc tam mājās savā darbnīciņā mēģinājis realizēt to, ko izpētījis. Tagad atzīst, ka šādā veidā radušās vairākas tehnoloģijas, par kurām bez lielīšanās varētu teikt, ka pats ir atklājis no jauna.

Ko gadu desmitiem pētītās senču rotas un arī autora jaunākā grāmata vēsta par mūsu senčiem? Grāmatā blakus vēsturiskam pārskatam liels uzsvars likts tieši uz mītisko domāšanu. Svarīgi ir trīs principi, kādēļ rotas vispār valkātas. Pirmkārt, bijušas maģiskās aizsargātājas, jo «pasaule ir pilna ar gariņiem - labiem un sliktiem…». Otrkārt, rotas darbojušās kā maģiskie palīgi, lai tiktu pie labas ražas, un, treškārt, gluži kā šodien - meitenes ģērbtas visā spožumā, lai puiši zina, kur tā bagātā līgava gaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?