Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pauls Bankovskis. Koka dievi

Stāsta fragmenti

Pensijā tēvu darba kolēģi aizvadīja ar izstādi. Vai, pareizāk sakot, tēvs ar izstādi beidza savas aktīvās darba gaitas. Netrūka svinīgu runu, ziedu klēpju, droši vien kaut kur tika klāts arī galds, bet to es neatceros. Pasākums notika īstā izstāžu zālē, cik nu īsta izstāžu zāle vispār var būt ne pārāk sen uzbūvētā Lauktehnikas kultūras namā. Tai bija augsti griesti ar iebūvētiem burbuļveida logiem, bet eksponātus varēja izvietot vai nu uz pārbīdāmiem, ar baltu emulsijas krāsu krāsotiem dažāda augstuma podestiem, vai karināt pie dažādi kombinējamām, griestos iekaramām starpsienām.

Pēdējos gados tēvs izstāžu zālē bija pavadījis krietnu laiku. Viens no viņa daudzajiem un dažādajiem pienākumiem bija ekspozīciju iekārtošana un mainīšana. Viņš pats ar uzņēmuma autobusu brauca uz Rīgu vai kādu citu pilsētu pie māksliniekiem pēc viņu darbiem. Darbnīcās vai mājokļos atlasot izstādīšanai paredzētos darbus, tēvs drīz vien gana labi sapazinās ar māksliniekiem, un parasti pēc izstādes noslēguma mākslinieki kādu darbu tēvam uzdāvināja. Tā mājās uz skapjaugšas veidojās diezgan eklektiska un savā ziņā konservatīva gleznu un grafikas darbu kolekcija - tur Anmanis bija līdzās Fridrihsonam, bija kāds akvarelis no Spalviņa, kaut kas no Veitnera, tad vēl vesels lērums vietēja mēroga diletantu un naivistu, nu, tādā garā. Herberts Siliņš gan neko tēvam nebija uzskatījis par vajadzīgu dāvināt, tikai līdzi atbraukušo kultūras nama direktori bija nosaucis par bābu un ierosinājis, ka viņa uz autobusu varētu stiept gleznas, bet viņš ar tēvu tikmēr varētu patērzēt. Un droši vien iedzert.

Izstādē nebija izliktas gleznas no tēva kolekcijas. Pie sienām gan dažas bildes bija, taču tās bija manas. Biju ļāvies tēvam mani pierunāt tās izlikt publiskai apskatei, jo tēvs negribēja, ka «sienas plikas». Tomēr galveno eksponātu autors bija tēvs pats. Tie bija izvietoti uz baltajiem podestiem vai piekārti pie sienām - lielākoties tumši brūni un spīdīgi. Es nezinu, kurā dzīves posmā tēvam šī aizraušanās bija sākusies, taču, gadiem ritot, tā bija progresējusi, un te nu bija rezultāts - izstāde. Tēvs bija gan samulsis, gan lepns, pieņēma apsveikumus, ziedu klēpjus un uzklausīja bijušo kolēģu un augstākās priekšniecības runas. Daudzi uzsvēra, ka viņš «ir mākslinieks», un tas tēvu, kā šķiet, aizkustināja visvairāk.

Lielākoties veidojumi bija abstrakti, lai gan netrūka arī tādu, kam tēvs mērķtiecīgi bija centies piešķirt putna vai kādas citas dzīvas būtnes veidolu. Viņa iecienītākais materiāls bija turpat netālu no mājas, dzelzceļa otrā pusē esošajā purviņā, izraktas nokaltušu priežu saknes. Atgriezies no kārtējām «medībām», viņš saknes tīrīja un žāvēja, bet pēcāk vaļasbrīžos apstrādāja ar nazīti, kaltiem, rupju vīli, bet beigu galā - ar dažāda smalkuma smilšpapīru. Kad koks bija nopulēts gluds, tas tika beicēts un lakots.

- Tas ir mans liktenis, - ar pūlēm valdīdams aizkustinājuma asaras, tēvs man teica par vienu no saviem darinājumiem - prāvam jūras vilnim līdzīgu objektu, kas pie pamatnes bija masīvs un smags, bet virsotnē noslēdzās ar tējkarotes izmēra strupuli.

(Turpinājums 8. jūlija numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Rakstnieka Paula Bankovska jaunais stāstu krājums Trakie veči (Dienas grāmata, 2016) gan smīdina, gan aizkustina, gan rāda, cik saudzējami katrs esam

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?