Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pēdējā cerību disciplīna

Punktu Latvijas sportistu startiem olimpiskajās spēlēs Sočos pieliks bobslejisti. Četrinieku treniņbraucienos Oskara Melbārža ekipāža uzrāda cerīgus rezultātus, tomēr divnieku un arī vīriešu skeletona sacensībās apliecinājās, ka mačos gandrīz vai ārpus konkurences ir Krievijas izlases līderi. Sestdien sacensību sākums pulksten 18.30, svētdien - 11.30 pēc Latvijas laika.

Bobsleja četrinieku treniņu laikā, kāpjot lejup pa Soču Sanki trasi, gandrīz ik pēc pārdesmit soļiem jāsaka latviskais: «Sveiks!» Ceturtdien pie pirmās virāžas rosījās Latvijas Bobsleja federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis, pie trešās - rezerves stūmējs Intars Dambis un Krievijas dāmu izlases treneris Jānis Miņins, pie svarīgās piektās - Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis un Beļģijas dāmu ekipāžas treneris Jānis Skrastiņš, nedaudz tālāk - bobslejistu ārsts Jānis Kaupe un Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) fizioterapeits Edvīns Lešenkovs, bet trases lejasdaļā - vēl viens no mūsu izlases treneriem Olafs Kļaviņš.

Kad trenerim Prūsim ieminējos, ka Latvijā visi jau skaļi apspriež Oskara Melbārža uzrādītos labākos laikus pirmajā treniņu dienā abos braucienos, Sandis atmeta ar roku. «Lai taču nomierinās! Tie ir tikai un vienīgi treniņi. Kurš ko pa īstam spēj, būs redzams tikai sacensībās. Par to esmu vairākkārt pārliecinājies.»

Prūsim ar trīsdesmit gadu stāžu bobslejā, protams, nevar neticēt, tomēr kopējās tendences pēc treniņu rezultātiem var uztaustīt. Piemēram, to, ka četriniekos par medaļu cīnīsies anglis Džons Džeimss Džeksons. Otrajā treniņu dienā Džeksonam bija otrais un pirmais rezultāts. Tikpat labi - tikai apgrieztā secībā - brauca divnieku sacensību uzvarētājs un galvenais favorīts krievs Aleksandrs Zubkovs. Trases treneris Kļaviņš uzskata, ka četriniekos Zubkovam tomēr būšot grūtāk visus apsteigt. «Divniekos jau treniņos viņš visiem bija trīs desmitdaļas priekšā. Četriniekos tā vairs nav, un, lai arī sacensībās viņš pieliks, paredzu sīvāku cīņu.»

Melbārža ekipāža otrajā treniņu dienā uzrādīja ceturto un trešo rezultātu, tomēr jāņem vērā, ka mūsējie atšķirībā no pirmās dienas brauca tikai ar 26. numuru. Pavisam startam gatavojas 30 ekipāžu. Starta numura dēļ Oskaram Ķibermanim pirmajā treniņu dienā bija sestais un septītais, bet otrajā - 16. un 15. rezultāts. Patīkami, ka Melbārdim distances lejasdaļā ir viens no lielākajiem ātrumiem, kas vēlreiz apliecina to, ka četrinieku kamana slīd labāk nekā divnieku. Sacensībās gan liela nozīme būs izvēlētajām slidām. Starp citu, bobsleja aprindās daudzi ir vienisprātis, ka krievi divniekos tik labu slīdamību panākuši ar speciālu slidu apstrādi. Par citiem izteiktajiem pieņēmumiem, piemēram, ka krievu braukšanas laikā tiek ieslēgta papildu saldēšana un ka kaut kur trasē iepūšot vēju, speciālisti tikai nosmīn. «Ledusskapis nevar pēkšņi sākt dot pamatīgu aukstumu, kur nu vēl bobsleja trasē,» šo apgalvojumu pilnībā noliedza Skrastiņš. Viņam ir pamats būt lepnam pēc dāmu sacensībām. Beļģijas ekipāža ar piloti Elfji Vilemsenu un stūmēju Hannu Marienu pēc pirmās dienas bija pat 4., bet beigās ieņēma arī augsto 6. vietu. Beļģietes startēja ar Skrastiņa izgatavotajām BTC kamanām. «Sezonas pirmajā pusē viņas lēca gaisā jau pēc iekļūšanas desmitniekā, tā ka sešnieks ir pat ļoti labi. Ar tik sliktu starta ieskrējienu viņas uz neko labāku arī nevarēja cerēt,» norādīja Skrastiņš. Pirms Skrastiņa ar beļģietēm strādāja Miņins, kurš pārcēlās uz Krievijas nometni. Viņa labākā audzēkne Olga Stuļņeva ieņēma 10. vietu.

Tagad visa uzmanība ir pievērsta četrinieku mačiem. Jāatgādina, ka pirms gada Pasaules kausa izcīņas posma sacensībās Sočos uzvarēja Melbārža ekipāža. Olimpiādē īpaši spēcīgi ir mājinieki. «Krievi atkal būs augšgalā - gan Zubkovs, gan arī Kasjanovs. Ļoti iespējams, ka divas vietas uz pjedestāla jau ir rezervētas,» mājinieku dominance neizbrīnītu Prūsi. «Labs ir Džeksons, turpretī kājas trauma ir Amerikas labākajam pilotam Holkombam. Pirmajā treniņu dienā viņš startā pat sēdēja kamanās. Paredzu, ka atkal labi slīdēs šveicietim Hefti. Gan jau pieliks vācieši, lai gan te visapkārt runā, ka tik švaka Vācija nekad vēl nav bijusi un, visticamāk, arī nebūs. Tā kā šī ir viena no retajām iespējām to izmantot.»

Zintis Ekmanis cer, ka latviešiem palīdzēs arī speciālās zīmes, kuras vienas dienas laikā pirms kamanu izsūtīšanas uz Sočiem tika uzzīmētas uz kamanām. No ugunskrusta zīmes izmantošanas bobslejisti esot atteikušies, toties esot Māras zīme un vēl citas, kas dod papildu aizsardzību un piedod spēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?