Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pēdējie priekšdarbi Šveicē

Pirmās 2013. gada sacensības, kurās labvēlīgas sakritības un veiksmes rezultātā Latvija var cerēt uz pasaules čempionāta (PČ) medaļu. Bobsleja Mekā Šveices kūrortā Sanktmoricā sestdien un svētdien četru braucienu summā sadalīs PČ godalgas divnieku konkurencē. Sacensību tiešraides LTV7 sestdien no pulksten 9.50, svētdien - no plkst. 10.00. Pēc nedēļas būs četrinieku mači.

Latvijas vadošā ekipāža Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens Pasaules kausa (PK) izcīņas kopvērtējumā ir augstajā 2. vietā, taču pasaules čempionātā izloze starta numurus izvēlējās pēc Starptautiskās Bobsleja federācijas (FIBT) reitinga vietām. Pieskaitot klāt punktus par uzvaru pasaules junioru čempionātā, FIBT ranga pirmajā pozīcijā ir vācietis Frančesko Frīdrihs, tomēr tik un tā Melbārdis ir augšgalā - 3. vietā. Bobslejistu galvenais treneris Sandis Prūsis prognozēs gan ir piesardzīgs. «Izteikts favorīts būs mājinieks Beāts Hefti. Nākamās divas vietas es atvēlētu vācu pilotiem Tomasam Floršicam un Frančesko Frīdriham, un gan jau cīņā par pjedestālu iesaistīsies arī krievs Aleksandrs Zubkovs. Tumšais zirdziņš ir amerikānis Stīvens Holkombs, kurš otro reizi startēs ar BMW rūpnīcā ražotajām kamanām. Un tad jau seko arī mūsējie. Pēc manas prognozes - Oskars Melbārdis varētu būt no piektās līdz septītajai vietai.»

Trešo reizi Melbārdis kā pilots startēs pasaules čempionātā. 2011. gadā Kēnigszē Melbārdis ar stūmēju Intaru Dambi ieņēma 13., 2012. gadā Leikplesidā ar Daumantu Dreiškenu - 8. vietu. Otra Latvijas ekipāža būs Oskars Ķibermanis un Raivis Zīrups. Ķibermanis debitēs tik augsta līmeņa sacensībās. Sacensību priekšvakarā ar jaunumiem Latvijas komandā padalījās Prūsis.

Kādus secinājumus var izdarīt pēc treniņbraucienos uzrādītajiem rezultātiem?

Ir normāli, ja runājam par mūsējiem. Braukšanas ziņā pret Melbārdi īpašu pretenziju nav. Ķibermanim bija labs pirmais un otrais brauciens, bet tad diezgan muļķīgā situācijā viņš krita. Pēc tam jau atkārtojās Kēnigszē redzētais - pēc kritiena viņš nokrampējās, un braucieni vairs nebija pa tik labām trajektorijām. Vēl gan ir viena treniņu diena (saruna notika trešdien - aut.). Jācer, ka Ķibermanim izdosies atgriezties pie savas braukšanas manieres.

Kā tu raksturotu Sanktmoricas trasi?

Šveicieši jau paši sākuši sūkstīties, ka tā ir pārāk vienkāršota. Kā zināms, Sanktmorica sezonas kalendārā ir vienīgā dabīgā trase, kas katru gadu tiek būvēta no jauna. Pasaules kausa izcīņas sacensības vai kā šogad pasaules čempionāts šeit ir tikai piedeva visam notiekošajam. Sanktmoricā pirmajā vietā ir tūristu vizināšana ar taksi bobsleja kamanām. Tas gadu garumā ir noslīpēts bizness, tāpēc arī trasi cenšas būvēt pēc iespējas vienkāršāku, lai samazinātu riska pakāpi apgāzt kamanas uz sāniem.

Sanktmoricā gan liela nozīme esot braukšanas prasmei…

Tā tik tiešām ir. Trase ir ļoti gara, kļūdīties var daudzās vietās. Piemēram, jau pašā sākumā ir jābrauc ar diviem maziem atsitieniem pret apmali. Cenšanās izbraukt bez «borta» var dārgi maksāt, jo pastāv liels risks kamanas sagriezt šķērsām. Pēc tam gan labākie trasi izbrauks bez atsišanās pret apmali. Atslēgas vietas ir vairākas. Ātrumu var nodzēst vai uzņemt pēc slavenākās Horse virāžas, tāpat svarīgi ir nekļūdīties trases lejasdaļā, kur ātrums ir 140 kilometru stundā.

Starta ieskrējienam šoreiz nebūs izšķirošās lomas?

Sākums ir svarīgs visās trasēs. Arī Sanktmoricā startā var iegūt handikapu, tiesa, uz kļūdas rēķina var pazaudēt ļoti daudz.

Cik konkurētspējīga ir mūsējo tehnika?

Priekš tā līmeņa, kā mūsējie brauc, tehnika ir OK. Patlaban labākās varētu būt šveiciešu ražotās Citius kamanas. Pēdējā laikā gan blēdījas vācieši, un uz tā rēķina viņu kamanas slīd pat labāk par Citius. Vēl es labāko trijniekā ierindotu Eurotech ražojumus, kas ir kanādiešu un holandiešu rīcībā.

Iepriekšējā Pasaules kausa izcīņas posmā Īglsā ļoti labi slīdēja amerikānim Korijam Batneram?

Tas visiem bija liels pārsteigums, bet Īglsā izbrīnīja vairāku ekipāžu uzrādītie rezultāti. Es, piemēram, prasīju Holkombam: «Paklau, kā tu, Stīv, varēji palikt 14. vietā?» Viņš bija mēms - grozīja galvu un neko sakarīgu nevarēja pateikt. Būs ļoti interesanti redzēt, kā viņam ar jaunajām kamanām veiksies Sanktmoricā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bobslejs

Pasaules čempionāts, Sanktmorica (Šveice)
Divnieki
26.I 9.45. un 11.35
27.I 10.00 un 12.00

FIBT reitings (2012./2013. g. sezona)
Divnieki
1. F. Frīdrihs (Vācija) 1465
2. L. Rašs (Kanāda) 1464
3. O. Melbārdis (Latvija) 1402
4. T. Floršics (Vācija) 1347
5. M. Mahata (Vācija) 1344
6. S. Holkombs (ASV) 1331
32. O. Ķibermanis (Latvija) 626

Pasaules čempioni

2012 Leikplesidā - S. Holkombs/S. Lengtons (ASV)
2011 Kēnigszē - A. Zubkovs/A. Vojevoda (Krievija)
2009 Leikplesidā - I. Riegs/S. Grands (Šveice)
2008 Altenbergā - A. Lange/K. Kuške (Vācija)
2007 Sanktmoricā - A. Lange/K. Kuške (Vācija)
P.S. 2010. gadā pasaules čempionāts nenotika, jo bija Vankūveras olimpiskās spēles, kurās uzvarēja A. Lange/K. Kuške (Vācija)

Pievērs uzmanību

Uzspīdot saulītei, Sanktmoricā trase kļūst ātrāka, tāpēc vadošie piloti ir izvēlējušies startēt beigās. Frīdrihs kā pirmais izvēlējās pēdējo 38. starta numuru. Nākamie rīkojās līdzīgi. Rašam būs 37., Melbārdim - 36., Floršicam - 35., Holkombam - 34., Hefti - 33. utt. starta numurs. Ķibermanis startēs ar 17. numuru
Latvijas vadošā ekipāža Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens šosezon divnieku sacensībās vienu reizi ir iekļuvuši labāko trijniekā. PK 7. posma sacensībās Kēnigszē Melbārdis/Dreiškens bija otrie. Zemākā vieta šosezon bija Vistlerā, kur mūsējie palika 14. vietā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?