Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pelnīt līdzēja paaugstināts tarifs, arī gripas vilnis

Ar Rīgas Sanitārā transporta autobāzes (RSTA) pārstāvjiem tiekamies firmas mītnē - augstā pelēkā ēkā Duntes ielā, kas par diviem miljoniem latu būvēta krīzes gados un atklāta 2010. gada jūlijā, dažus mēnešus pēc tam, kad no autobāzes rokām gandrīz izslīdēja galvenais rūpals. Tas ir, ātrās palīdzības transporta nodrošināšana Rīgā un tās reģionā.

Toreiz kamerām pozēt daudz neradušie īpašnieki ar presi runāja skopi. Tagad, atkal ziņās nokļuvušas - šoreiz ar gandrīz divus miljonus latu lielo 2010. gada peļņu -, uz interviju ierodas galvenās uzņēmuma figūras: autobāzes īpašnieks Adigjozals Mamedovs, padomes vadītājs, viņa dēls Eldanizs un valdes loceklis Uldis Villers. No valdes klāt nav tikai mazpazīstamais Akpers Rzajevs un kādreizējais Rīgas domes Labklājības departamenta Juridiskās nodaļas vadītājs Orlando Rozens, kurš a/s RSTA valdē ir kopš 2010. gada februāra vidus. Viņam 30. janvārī gaidāma tiesa - O. Rozens apsūdzēts par kukuļņemšanu vairākos domes rīkotos iepirkuma konkursos. Kad viņu aizturēja 2008. gadā, RSTA viņš nestrādāja. U. Villers par viņu saka: «Ļoti labs speciālists tieši iepirkumu jautājumos, (..) viņš ir enciklopēdija.»

RSTA ātrās palīdzības transporta pakalpojumus sniedz jau ilgus gadus. Bet 2010. gads izvērtās tiešām veiksmīgs - gūta 1,9 miljonu latu peļņa, uzņēmuma apgrozījums palielinājies par 36%, sasniedzot 5,1 miljona latu neto apgrozījumu, liecina gada pārskats. 2010. gadā uzņēmums apkalpoja ne tikai Rīgu, bet, kā līgumā vienojās, arī Rīgas reģionu (ietilpst arī Tukums, Ogre, Kandava, Jūrmala u. c.). Rentabilitātes rādītājs pārskata gada beigās bija 44,50%. Cik lieli ienākumi uzņēmumam ir bez valsts apmaksātā pakalpojuma naudas, uzņēmuma vadība neatbild. Zināms, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) samaksātā summa 2010. gadā RSTA bija pieci miljoni latu, tāpēc var spriest, ka pārējie ienākumi varētu būt neliela daļa. 2009. gadā pārskata peļņa bija Ls 383 820, apgrozījums - 3,7 miljoni latu.

«Par peļņu, kura it kā daudzus mulsina, ir iegādāti pamatlīdzekļi un iekārtas,» uzsver U. Villers. Viņa prognoze par 2011. gada peļņu - būs arī laba, bet ne tik. U. Villers kā vienu no peļņas iemesliem min - kad 2010. gadā bija beidzies iepriekšējais līgums ar NMPD un jauns vēl nebija noslēgts, jo to iestādes uz laiku apturēja - izvērtējot, «bezlīguma periodā mums piedāvāja cenas, pēc kurām mēs strādājām, kuras bija lielākas nekā tās, kuras mums tagad ir līgumā». Šis paaugstinātais tarifs, kas bijis vairākus mēnešus, arī ļāvis peļņai augt. Peļņu ietekmējis arī palielinātais gripas slimnieku skaits, vairāk bijis izsaukumu. Tas ietekmējis nobraukto kilometru skaitu, līdz ar to - ienākumus.

U. Villers saka: «Līguma termiņš ir pieci gadi, bet tur ir paredzēts, ka auto ekspluatācijas laiks ir septiņi gadi. Ko pēc tam darīsim? (..) Uzņēmējs ir spiests nopirkto pamatlīdzekli, tā amortizācijas laiku sadalīt uz pieciem gadiem.» Pārdot automašīnas esot neiespējami. Tāpēc kā vienīgo risinājumu viņš min pagarināt esošo līgumu, līdz ar to valsts varētu samazināt izdevumus par pakalpojumu, iespējams, pat par miljonu latu gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas ir Rīgas Sanitārā transporta autobāze Fakti

Valde
Adigjozals Mamedovs, valdes priekšsēdētājs
Šobrīd viņam pieder 86,2% uzņēmuma akciju

Orlando Rozens, valdes loceklis
Autobāzes valdē iecelts 2010. gada 17. februārī
Līdz 2008. gada 7. martam viņš vadīja Rīgas domes Labklājības departamenta Finanšu nodaļu, bija arī iepirkuma komisijas vadītājs.
2008. gada 4. martā KNAB viņu aizturēja par regulārām kukuļņemšanas darbībām vairākās iepirkumu procedūrās. Atsaucoties uz KNAB, LETA ziņoja - izmeklēšanas gaitā iegūti pietiekami pierādījumi četrām noziedzīgu nodarījumu epizodēm. O. Rozenu tur aizdomās par to, ka, būdams iepirkumu komisijas priekšsēdētājs, izmantojot viņam pieejamo informāciju, apmaiņā pret kukuļiem viņš apzināti veicis tīšas darbības, lai veicinātu atsevišķu komersantu uzvaru konkrētās iepirkumu procedūrās.
2009.gadā prokuratūra viņam uzrādīja apsūdzību. Tiesas sēde paredzēta šāgada 30. janvārī.
2006. gadā kandidēja 9. Saeimas vēlēšanās no Saskaņas centra saraksta

Akpers Rzajevs, valdes loceklis

Uldis Villers, valdes loceklis
Sanitārā transporta jomā darbojies ilgus gadus. Pirms privatizēšanas bija valsts uzņēmuma Rīgas sanitārā transporta autobāze vadītājs

Padomes priekšsēdētājs - Eldanizs Mamedovs
1998. gadā Privatizācijas aģentūras valde lēma pārdot valsts uzņēmuma Rīgas sanitārā transporta autobāze akciju kontrolpaketi Eldanizam Mamedovam par sākuma cenu 283 095 lati, maksājot 20% latos un 80% privatizācijas sertifikātos.
2009. gadā Rīgas domes vēlēšanās startēja no LPP/LC saraksta, taču netika ievēlēts

1998. gadā valsts uzņēmums Rīgas sanitārā transporta autobāze (RSTA) tiek privatizēts.
Uzņēmuma darbības veids: operatīvā medicīniskā autotransporta ar autovadītāju pakalpojuma sniegšana
No 1998. gada uzņēmums nodrošina šo pakalpojumu Rīgas pilsētā un rajonā, bet no 2010. gada arī Rīgai tuvākajos rajonos (Ogrē, Kandavā, Tukumā, Lielvārdē, Madlienā, Jūrmalā), liecina uzņēmuma 2010. gada pārskats
Vairākus gadus ātrās palīdzības pakalpojumus Rīgā sniedz ne tikai šis uzņēmums, bet arī pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS). Taču 2008. gadā RS lauž līgumu, atstājot Rīgā tikai a/s RSTA. Autobāze pārpērk mašīnas no RS
2010. gada pavasarī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) slēdz līgumu par 21 miljonu latu ar RSTA - uz pieciem gadiem vai līdz līguma summas izlietošanai
2011. gadā žurnālā Pastaiga drukātajā 100 visvairāk pelnošo uzņēmumu sarakstā RSTA lielākais īpašnieks Adigjozals Mamedovs iekļuvis desmitniekā ar 2010. gadā gūto 1,65 miljonus latu peļņu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?