Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pensijas mantošana «nespīd»

Latvijā atšķirībā no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas, kā arī vairākām citām Eiropas Savienības dalībvalstīm netiek piešķirta atraitņa pensija. Kamēr citur pensionāri «manto» daļu mirušā laulātā vai pat tikai civilpartnera pensijas, mūsu valstī jāsamierinās ar vienreizēju pabalstu divu pensiju apmērā.

«Atraitņa pensija nepastāv, jo tā savulaik netika iekļauta obligāto iemaksu likmē,» skaidro Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta (SAD) direktore Jana Muižniece. Latvijas Pensiju likums nosaka, ka vecuma pabalsta apmērs ir tieši atkarīgs no katra cilvēka individuālā ieguldījuma - darba stāža, veiktajām sociālajām iemaksām un pensionēšanās vecuma. «Nebūtu korekti, ja personas, kas noteiktu laiku maksājušas vienādas sociālās apdrošināšanas iemaksas, aizejot pensijā, tiktu diferencētas atkarībā no laulātā drauga esamības. Bez tam jebkādu papildu garantiju ieviešana pensiju sistēmā saistīta arī ar papildu finansiālo resursu nepieciešamību,» norāda LM SAD vecākā referente Saulveiga Krastiņa.

Ierosinājumus ieviest atraitņu pensiju pirms vairākiem gadiem bija iecienījuši dažādi politiskie spēki, un tiem bija raksturīgi izskanēt tieši priekšvēlēšanu laikā. Piemēram, TB/LNNK Saeimas frakcija savulaik bija sagatavojusi Pensiju likuma grozījumus un parlaments tos pat bija nodevis izskatīšanai komisijās. Priekšlikumi argumentēti ar apstākli, ka, ja pensionāri bija raduši iztikt ar divām pensijām, pēc dzīvesbiedra zaudēšanas rocība kļūst šaurāka. Turklāt arī saimniecība visu laulības dzīvi pārim bijusi kopīga. Tomēr pret minētajām iecerēm ikreiz asi iebildusi LM un Finanšu ministrija, kuru argumenti pēdējos gados atturējuši politiķus aktualizēt atraitņu pensijas jautājumu.

«Kādam par to būtu jāmaksā un, lai atraitņa pensiju ieviestu, būtu vismaz par diviem procentiem jāpaaugstina sociālais nodoklis,» skaidro J. Muižniece. Iemesls ir solidaritātes princips starp darbaspēku jeb sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējiem un pensiju, pabalstu saņēmējiem: «Strādājošo iemaksas tiek izmantotas pensiju un pabalstu izmaksai tagadējiem pensionāriem. Tāpat solidaritātes princips darbojas arī starp pensionāriem - vieniem pensija tiek izmaksāta īsāku periodu, nekā plānots, citiem - ilgāku,» norāda S. Krastiņa. Jāpiebilst, ka LM plānotais mūža ilgums pensionāram ir 80 gadu.

Tiesībsarga birojā atzīst, ka iestādē nav pētīta atraitņu pensijas neesamības atbilstība Satversmei un starptautiskajiem tiesību aktiem, un norāda, ka sociālo tiesību regulēšanā katrai valstij ir plaša rīcības brīvība. «Lēmumi šajā jomā parasti vairāk atkarīgi nevis no juridiskiem, bet politiskiem apsvērumiem, ko ietekmē likumdevēja priekšstats par ekonomisko situāciju, sociālo pakalpojumu sniegšanas principiem un sabiedrības vai kādas tās daļas īpašas nepieciešamības pēc valsts palīdzības,» norāda Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas juriskonsulte Gita Gailīte.

Starp tām Eiropas valstīm, kur atraitņu pensija pienākas, tās piešķiršanai pastāv krasi atšķirīgi nosacījumi. Piemēram, Lietuvā laulībām jābūt ilgušām ne mazāk kā gadu, bet Norvēģijā - vismaz 15 gadu. Atšķiras arī atraitņa pensijas griesti - viena no dāsnākajām šajā ziņā ir Īrija, kur atraitnis vai pārdzīvojušais civilpartneris no «mantotās» pensijas ik mēnesi var saņemt līdz pat 960 eiro. Visur atraitņa pensijas apmērs atkarīgs no aizsaulē aizgājušā darba stāža, tomēr galvenais nosacījums tās saņemšanai - lai vismaz divus gadus līdz nāves brīdim personai būtu bijis pensionāra statuss. Visās valstīs atraitņa pensijas izmaksas tiek pārtrauktas, ja pārdzīvojušais otrreiz noslēdz laulību vai uzsāk kopdzīvi ar citu partneri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?