Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pērles un bižutērija

Iepretim kinoforuma Baltijas pērle (10.-20.IX) tematiskajām un personalizētajām retrospekcijām (šoreiz kinosvētku fokusā - Lielās depresijas pēdas kinovēsturē, gangsterkino un Odrijas Hepbernas filmu izlase, programmu sk. 14.augusta Dienā) tā rīkotājiem allaž bijis svarīgi atzīmēties ar pasaules svaigākā, aktuālā kino darbiem, kas tradicionāli nozīmē kinoskatītājiem radīt iespēju galopa skrējienā izdrāzties cauri pasaules svarīgāko festivālu trijotnes - vispirms jau Kannu, retāk Venēcijas un Berlīnes filmu laureātu, filmu skandālu, filmu publikas un/vai kritikas mīluļu pulkam.

Arī šogad _BP_ divas programmas - _Pērles Eiropas vainagā_ un _Kinogardēdis_ - apmierinās visizsmalcinātāko estētisko, sociālpolitisko un cilvēcisko pieredžu cienītājus. Un tas, šaubu nav, ir labi, ka šāda iespēja, spītējot Latvijas sīkajam kinotirgum un tā ierobežotajam piedāvājumam, tiek dota.

Ar ko «festivālu festivāls», kā šādus titulētu un citu māksliniecisku iemeslu dēļ «sakomponētus» filmu izlases vinegretus mēdz dēvēt citās zemēs, pārsteidz šoreiz?

Bez krīzes pazīmēm

Ar panorāmisku daudzveidību, kas kārtējo reizi neļauj snobiski nosprauslāt - ak, pasaules autorkino valda dziļa personību un māksliniecisko rokrakstu slābuma krīze (bet ticiet, šādas runas atskan gandrīz pēc katra Kannu, Berlīnes un Venēcijas festivāla, tas jau ir pat kaut kāds muļķīgs rituāls - vispirms visi noelšas par konkursā vai paralēlskatēs sapulcinātajiem režijas titānu uzvārdiem, tad izmisīgi tiek meklēta filma līderis, visbeidzot paziņots - nu, ar neko sevišķu festivāls nav pārsteidzis...).

Un nav svarīgi, ka Kannās šogad triumfējušas divu fenomenāli dziļu, nopietnu mākslinieku - austrieša Mihaela Hanekes vai franču «bez trim minūtēm» klasiķa Žaka Odiāra jaunākās filmas, kas ir gan ideāli perfektas izvēlētajā estētiski tēlainajā valodā, gan izcilas savā stāstīšanas manierē, - Hanekem mierpilns melnbalts retro, kas savā precīzi fiksētajā baismu priekšnojautu atmosfērā liek divarpus stundas sēdēt kā uz adatām, Odiāram vispār ir pieticīgs, bet šoka terapijai līdzīgs mūsdienu cietuma stāsts par franču un alžīriešu kriminālieslodzīto attiecībām, kurš pilnībā apgāž mītu par mafijas kino kā tikai Kopolas Krusttēva cienīgu operiski pārspīlētu ģimenes sāgu (abas filmas - gan Hanekes Baltā lente, gan Odiāra Pareģis ir Baltijas pērles programmā un, manuprāt, jāredz obligātā kārtā, kaut arī tām kā «grūtajām» filmām atvēlēti vien divi seansi). Kā obligāto «iztikas minimumu» es ieteiktu vēl trīs filmas - jaunā bulgāru režisora Javora Gardeva lenti Dzifts, čeha Petra Zeļonkas eksperimentālos Karamazovus (Dostojevska romāna izrāde notiek vecā rūpnīcā, bet pāraug fantastiskā maģiskā rituālā - ne velti žurnāli Cahiers du cinema un Sight & Sound Zeļonkas filmu nosauca par 2008.gada lielāko kinoatklājumu!) un Andžeja Vajdas Smaržīgo kalmi (Tatarak), kas par tēmas mīlestība/nāve dīvaino dokumentālo risinājumu piespiedīs raudāt pat rūdītus ciniķus - un ne tādēļ, ka visas trīs postsociālisma teritoriju filmas patiešām pārsteigušas dažādu prestižu kinofestivālu žūrijas, liekot runāt par spēcīgas cilvēciskā reālisma skolas atdzimšanu. Šīs filmas vienkārši, sāpīgi plosot, galu galā baro dvēseli - kā cilvēcības pilni stāsti, domāti dzīviem cilvēkiem.

Publikas mīluļu darbi

Tomēr netrūkst arī Rīgas festivālu publikas mīluļu ekscentriķu svaigākie darbi - ar lidojošu zīdaini skatītājus provocēs Fransuā Ozons (sociālā groteska Rikijs), ar transvestīta lomā lieliski iejutušos maigās vīrišķības etalonu Džūdu Lovu - britu skandāliste Sallija Potere (Orlando) savā dikti kritizētajā, bet, manuprāt, ļoti jautrajā modes pasaules farsā Niknums, kas veidots formāli interesanti - kā monologu virknējums, arī Džons Meiberijs (lieliskās Frensisa Bēkona portretfilmas Mīla ir sātans autors) iejuties intriģējošā materiālā - mīlas trijstūrī, kura centrā britu slavenais dzejnieks Dilans Tomass (Mīlestības robeža). Ir divas franču sinefilu vidē slavētas filmas, kas atklāj jaunā aktiera Luija Garela (Bertoluči Sapņotāji) talantu, - vienu no tām, Rītausmas robeža, uzņēmis Luija tēvs, franču jaunā viļņa klasiķis Filips Garels, otru, romantiskās Klēves princeses mūsdienu adaptāciju Skaistā būtne - Žaks Onorē. Tiks rādīta arī skandalozā geju aktīvista slepkavības dokumentācija - Gasa van Santa filma Milks (Oskars Šonam Penam) un citas labas filmas. Tomēr varu derēt, ka par Baltijas pērles publikas mīluli šoruden kļūs Stīvena Frīrsa jaunākā filma Mīļumiņš/Cheri, kur joprojām burvīgā Mišela Feifere XX gadsimta rītausmas Parīzes slavenas prostitūtas lomā paved un savaldzina deviņpadsmitgadīgu jaunekli. Stilīga, neprognozējama komēdija, kas apliecina Bīstamo sakaru režisora prasmi šarmēt visu orientāciju un gaumju skatītājus.#

Baltijas pērle

10.-20.septembris

Sākta biļešu un abonementu iepriekšpārdošana - Kongresu nama kasē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Baltā lente/Das weiᅢ゚e Band. Rež. Mihaels Haneke
Pareģis/Prophete. Rež.
Ž.Odiārs
Koko līdz Šanelei/Coco avant Chanel. Rež. A.Fontēna
Palermo kadri/Palermo Shooting. Rež. V.Venderss
Rikijs/Ricky. Rež. F.Ozons
Naktssardze/Nightwatching. Rež. P.Grīnevejs
Esi sveicināta, Sagāna. Rež. D.Kirisa
Niknums/Rage. Rež. S.Potere
Rītausmas robeža/Frontiere de l'aube. Rež. F.Garels
8. Režisori: Dž.Kempione, G.G.Bernāls, V.Venderss,
G.Noē, G.van Sants, J.Kounens, M.Naira, A.Sisako.
Dženova/Genova. Rež.
M.Vinterbotoms
Manas zvaigznes un es/Mes Stars et Moi. Rež. L.Kolombānī
Skaistā būtne/La Belle Personne. Rež. K.Onorē
Dzifts/Zift. Rež. J.Gardevs
Karamazovi/Karamazovi. Rež. P.Zeļonka
Smaržīgā kalme/Tatarak. Rež. A.Vajda
Sirds plaukstā/Serce na dloni. Rež. K.Zanussi
Mīļumiņš/Cheri. Rež. S.Frīrss
Dievināšana/Adoration. Rež. A.Egojans
Sapņi/Bi-Mong. Rež. K.Kiduks
Milks/Milk. Rež. G.van Sants
Ahillejs un bruņurupucis/Akiresu to Kame. Rež. T.Kitano
Seja/Visage. Rež. C.Minljans
Grāfiene/The Countess. Rež. Dž.Delpi
Mīlestības robeža/The Edge of Love. Rež. Dž.Meiberijs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?