Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Personība. Klusums. Spēks

«Pagājušajā gadā mums bija ļoti ekspresīvas filmas. Divām trešdaļām bija vecuma ierobežojums. Šogad tāds ir tikai ēģiptiešu filmai Laukums (rež. Džehana Nūdžeima, 2013), kas dokumentē Hosni Mubaraka diktatūras gāšanu. Pārējās filmas ir samērā klusinātas,» Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmu raksturo Nacionālā kino centra pārstāve Zanda Dūdiņa.

No 3. līdz 7. septembrim kinoteātrī K. Suns būs iespējams noskatīties dokumentālo filmu programmu Klusuma spēks. Tajā iekļautas deviņas filmas no Dānijas, Indijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Vācijas u. c. Jau trešo gadu programma nonāks arī pie skatītājiem Latvijas reģionos - Jēkabpilī, Rēzeknē un Valmierā.

Paliek Latvijā

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu, ko veido profesionāļu kursi, filmu tirgus un dokumentālo filmu programma ikvienam kinomīlim, jau devīto gadu rīko Nacionālais kino centrs. Sākotnēji (kopš 1996. gada) šo forumu rīkoja Dānija ar misiju pēc priekškara krišanas iepazīstināt Baltijas valstis ar Eiropas kino. Forums bija ceļojošs, bet organizatoriski šķēršļi European Documentary Network (EDN) lika izvēlēties vienu rīkotājvalsti. Tā Baltijas jūras dokumentālo filmu forums palika Latvijā. Programmas rīkotāju galvenais princips ir atlasīt iespējami dažādas filmas - kā stilistiski, tā tēmas un valstu pārklājuma ziņā. Forumā rādīs pēdējos divos gados tapušās filmas, par kurām runā starptautiskajā profesionālo dokumentālistu vidē.

Forumu 3. septembrī plkst. 18 atklās Veselas Kazakovas un Minas Milevas filma Tēvocis Tonijs, trīs muļķīši un VDK (2014), kas Bulgārijā izsaukusi asas debates par tēmām, kas saistītas ar cenzūru, autortiesībām un politikas nozīmi mākslinieku dzīvē. Pēc seansa - diskusija, piedaloties režisorēm.

Rīgā ieradīsies arī filmas Dvīnes/Twin Sisters (Norvēģija, 2013) režisore Mona Frīsa Berteusena, lai 4. septembrī tiktos ar skatītājiem un dalītos ar neticamo stāstu par ķīniešu dvīņu māsiņām, kas tika nodotas adopcijai dažādos kontinentos. Filma 2013. gadā saņēmusi skatītāju balvu nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā Eiropā - IDFA, Nīderlandē. 5. septembrī varēs tikties ar vācu režisoru Sebastianu Mecu. Viņa filma Metamorfozes/Metamorphosen (2013) par Jekaterinburgas rajonu Urālos, kur ir viens no augstākajiem radiācijas līmeņiem uz mūsu planētas, sagraus ilūzijas par to, ka iespējams abstrahēties no kaimiņos notiekošā.

Atklājas kā aisbergs

Lai arī vairākas no filmām varot noskatīties vienkārši kā amizantus stāstus, NKC pārstāve vērš uzmanību, ka tas ir mānīgi. «Tajās ir liels spēks, bet tēma pie skatītāja atnāk pamazām,» Z. Dūdiņa izvēlētās filmas salīdzina ar aisbergu. Kā piemēru viņa min dāņu režisora Hovara Bustnesa filmu Neatlaidīgās vecmāmiņas (2013) par divām draudzenēm - Šērliju (90) un Hindu (84) -, kuras mēģina noskaidrot ekonomiskās izaugsmes nākotnes perspektīvu. «Tēma pāraug divu vecmāmiņu centienus iekļūt smalkā ballītē pie top ekonomistiem,» uzskata Z. Dūdiņa. Personība iedvesmo arī Dānijā tapušajā filmā Dejo man!/Dance for Me. Tajā Katrīne Filpa iepazīstina ar krievu puisi Jegoru, kas ir pārcēlies uz dzīvi svešā ģimenē, lai kļūtu par dāņu pusaudzes Mijas deju partneri.

Realitāte Maidanā

2. septembrī notiks Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma divi īpašie notikumi - diskusija par mākslas un politikas mijiedarbību un Sergeja Lozņicas filmas Maidans seanss. Diskusiju plkst. 18 kinoteātrī K. Suns vadīs sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Piedalīsies S. Lozņica, režisors Pēteris Krilovs, filozofs un publicists Ilmārs Šlāpins, Providus pētniece Iveta Kažoka, teātra režisors Valters Sīlis un mākslinieks Ivars Drulle. Saruna notiks angļu valodā, atšifrējums latviešu valodā vēlāk būs lasāms portālā Satori. Pēc diskusijas, plkst. 19, filma Maidans, kuras pirmizrāde bija šī gada Kannu filmu festivāla īpašais notikums. «Tā ir ļoti lēna filma ar gariem kadriem. Var dabūt īstu klātbūtnes sajūtu. Režisors apzināti nav montējis, lai nevarētu teikt, ka tā ir fikcija,» atklāj Z. Dūdiņa. Filmu rādīs oriģinālvalodā, ar subtitriem angļu valodā, tulkojums - latviešu valodā. Ieeja - bez maksas. Rīkotāji aicina skatīties arī jau kinoteātra Splendid Palace aktuālajā repertuārā esošās jaunākās dokumentālās filmas - Pētera Krilova Uz spēles Latvija un septiņu Eiropas režisoru, tostarp Ivara Selecka, versiju par Rīgu - Pāri ceļiem un upei.

Programma: www.nfc.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?