Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pētersones ziepju opera

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas Ināras Pētersones atkāpšanās sāga atgādina ziepju operu, kurā lielākie atbalsta paudēji viņas palikšanai amatā ir Vienotības ne tie spožākie pārstāvji - Solvitas Āboltiņas vai Andra Vilka personā.

Par spīti gadiem kritizētajai nodokļu iekasēšanas sistēmai, neefektīvajam VID darbam un problēmām VID iekšienē, kuru risinājums tieši pēdējos mēnešos šķietami tika meklēts, bet reformu kurētājas dezertēšanas dēļ atkal atstāts karājamies gaisā, Pētersone nu kļuvusi par labāko VID vadītāju ever (mūžam). Skaidrs, Vienotība grib saglabāt iestādes vadītāju, kuru pati iecēlusi. Savukārt, kas padomā ZZS, vēl nav skaidrojams, jo ģenerāldirektores pēcnācējs plašākai publikai pagaidām netiek rādīts.

Protams, katram ir tiesības mainīt darbu vai nodarbošanos. Tādas tiesības ir arī VID ģenerāldirektorei, taču publiskā komunikācija un pašas Pētersones paskaidrojumi ir vairāk nekā dīvaini un nepārliecina. Cilvēks, kurš 20 gadus bijis birokrātiskās sistēmas sastāvdaļa un dzirnakmens citu likteņiem, pēkšņi sāk sūroties par politiķu birokrātiju, nepareizo un nepateicīgo attieksmi un neticību pozitīvām pārmaiņām valsts pārvaldē. It kā tās pozitīvās pārmaiņas sabiedrībai jelkad iepriekš tiktu prezentētas, izņemot pašas VID kapacitātes audzēšanu ģeometriskā progresijā - «čakarētāju» un viņu algu pielikumu ziņā uz sabiedrības nabadzības pieauguma rēķina.

Pēc ģenerāldirektores publiski paustā, VID ir nomelnots, pazemots un nesaprasts. Nevar noliegt - patiešām ir grūti saprast daudzas lietas, kas nesen izvilktas dienasgaismā, piemēram, VID kadru lieliskos personīgos finanšu rādītājus, izbrāķēto darbinieku, kuri it kā ir aizdomīgi, bet ne pierādāmi vainīgi, rotāciju. Arī visu šo gadu VID darbības «sausais atlikums» ir vairāk nekā dramatisks. Par lielākajiem nodokļu maksātajiem kļuvis «veikals», nevis ražotājs. Latvija ir cigarešu un alkohola kontrabandas lielvalsts, PVN krāpnieki darbojas jomās, par kurām, kā izrādās, Pētersonei nav informācijas. Tāpat kā par Kravaļa un viņa «māsas» štellēm, «borovikiem» un citām VID sistēmu izēdušām mušmirēm.

Skarbi, bet arī tīri cilvēciski Pētersones man nav žēl. Darbs atbildīgā postenī nav skaistuma konkurss - atnācu, aplaudējiet, mīliet un pieņemiet mani tādu, kāda esmu! Katras iestādes vadītājam jārēķinās, ka no viņa daudz prasīs, sagaidīs un kritizēs. Iespējams, arī nepamatoti, bet tā ir katra atbildīga amata neatņemama sastāvdaļa.

Tāpēc, ja runājam par Pētersones devumu, jājautā: vai viņa ieviesusi sistēmu, kad VID vērtētu uzņēmumu faktisko iespēju samaksāt ar auditu noteikto uzrēķinu, kad no aprites tiek izslēgti reāli darbvietas radošie uzņēmumi? Kur ģenerāldirektore bijusi, kad politiskās rotaļas skāra mikrouzņēmuma nodokli? Kur paslēpās Pētersones stingrums, kad klusējot pacieta visu, ko izpildīt lika iepriekšējie finanšu ministri?

Jau vairākus mēnešus bija skaidrs, ka Pētersones liktenis izlemts. Tāpēc svarīgāks ir jautājums - kas nāks vietā un kas mainīsies? Tikmēr līdzcietīgie ar šīs «Pētersones ziepju operas» iestudējumu Vienotībai nav jāmeklē.

*Saeimas deputāts, Saskaņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?