Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pie Raiņa pieminekļa sāniem

Svinot Latvijas literatūras dižgara Raiņa 150. jubileju šodien plkst. 17 Esplanādē pie viņa pieminekļa notiks «dzejas lasījums nolietotā pilsētvidē» Cilvēks un piemineklis. Raiņa piemineklim - 50, kura nosaukums visai tieši norāda uz vēl vienas apaļas dzimšanas dienas atzīmēšanu. «Esplanādē paslēptais Raiņa tēls no 7 metru augstuma domīgs raugās tālumā un klusē,» savos pirmajos iespaidos par monumentālo mākslas darbu 1965. gadā dalījās izdevums Brīvība (Stokholma).

Sākotne un nākotne

Kopš tā brīža pie Raiņa pieminekļa sāniem Latvijas Rakstnieku savienība rīko ikgadējās Dzejas dienas. Tradīcija kā alternatīva - šī gada pasākumu piesaka tā rīkotāji. «Dzejas dienas ir radījis konkrēts laiks: attapšanās, baiļu pārvarēšanas, piederības atgūšanas laiks. Kori brauc talkās, un kolhozi palīdz iekārtot rakstnieku piemiņas muzejus. Nupat izgudrota Uzvaras dienas ideoloģiskā doktrīna, ko svin pie citiem pieminekļiem. 1965. gads - latvieši tagad iet uz Esplanādi svinēt Raini,» raksta dzejniece Inese Zandere.

2015. gads - latvieši vēl aizvien iet uz Esplanādi svinēt Raini. Šodienas lasījumā uzstāsies dažādu paaudžu Latvijas dzejnieki, kuri atcerēsies pieminekļa un Dzejas dienu sākotni un dalīsies pārdomās par to nākotni (skan gluži kā dzeja). «Būs pat tādi autori, kuri ir piedzīvojuši pirmās Dzejas dienas,» stāsta rīkotāju pārstāve Nora Rieksta. Viņa akcentē, ka lasījums «nolietotā pilsētvidē» būs kā klasiska vērtība citu Dzejas dienu sarīkojumu bagātajā piedāvājumā, kurš gadu no gada kļūst arvien daudzveidīgāks.

«Kaut kādā ziņā tas ir simbolisks lasījums, jo tas ir uzskatāms piemērs Dzejas dienu tradīcijai,» jautāts par sajūtām, atbild dzejnieks Henriks Eliass Zēgners, taču tūlīt pat arī piebilst, ka «dzeja ir svarīgāka nekā vieta, kurā tu atrodies, to lasot». Viņš būs viens no jaunākajiem pasākuma dalībniekiem, kuram šis būs tikai otrais uzstāšanās gads Esplanādē. Dzejas dienas Henriks Eliass Zēgners uztver kā iespēju klausīties kolēģu darbus, lasīt savējos, dalīties iespaidos un saņemt kritiku. «Komunikācija ar amata brāļiem,» vienu no lielākajiem festivāla ieguvumiem definē dzejnieks.

Tikšanās pie priedēm

Piektdienas lasījumā piedalīsies dzejnieki Knuts Skujenieks, Jānis Peters, Leons Briedis, Jānis Rokpelnis, Māris Salējs, Inese Zandere, Anna Rancāne, Edvīns Raups, Eduards Aivars, Inga Gaile, Ingmāra Balode, Arvis Viguls un citi. Pie pieminekļa koncertēs kopkoris, kuri izpildīs dziesmas ar Raiņa dzeju. Diriģēs - Edgars Račevskis, Juris Kļaviņš, Agita Ikauniece un Ints Teterovskis. Izskanēs arī leģendārais skaņdarbs Saule, Pērkons, Daugava ar komponistu Mārtiņu Braunu pie klavierēm.

Īpašu uzrunu teiks Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze, kurš pirms gaidāmā notikuma pauda apņēmību sarīkot «spēcīgāku un labāku pasākumu nekā toreiz», pirms piecdesmit gadiem. Savukārt arhitekta Jāņa Dripes pārziņā būs izskaidrot vārdu salikumu «nolietotā pilsētvide», kas ietverts pasākuma pieteikumā. Tie, kuriem nebūs iespējas šo svinīgo dzejas lasījumu apmeklēt klātienē, varēs to klausīties tiešraidē Latvijas Radio 1 un internetā.

Šodienas Dzejas dienu programmā iekļauts arī latviešu dzejas maratons pie Raiņa priedēm Pumpuros, kas startēs plkst. 13. Savukārt grāmatu un kultūrpreču mājā NicePlace Mansards plkst. 19 sāksies viesu lasījumi, kurus piedāvās Olli Heikonens (Somija), Martina Buližaņska (Polija), Anuars Duisenbinovs (Kazahstāna) un Volga Gapejeva (Baltkrievija).

Festivāls norisināsies līdz 15. septembrim. Ar visu programmu var iepazīties interneta vietnē dzejasdienas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?