Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Piedzīvojumu bizness pieraujas, bet izdzīvos

Tāpat kā valsts - mazina izdevumus, iesaldē investīcijas un saka, ka tuvākās nākotnes aprises būs skatāmas rudenī. Sākoties jaunajai tūrisma sezonai, tā spriež vietējie aktīvās atpūtas piedāvātāji. Ja nu maksātspēja neaugs vēl gadu vai divus, tad varēšot runāt arī par atkritējiem šajā biznesā, tomēr kopumā par piedzīvojumu pārdevēju nišu tūrismā grēks būtu sūdzēties, saka Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA).

Lai gan šoks izpaliek, jo sarukums bija manāms jau pērn, vissāpīgāk maksātspējas kritums pārbradājis pāri tieši korporatīvo klientu tēriņiem - to atzīmē visi Dienas uzrunātie aktīvās atpūtas piedāvātāji. Vienlaikus gan ir rodami risinājumi, kā kritumu kompensēt ar vietējo ceļotāju un ārzemnieku piesaisti. «Protams, korporatīvie klienti neņem piedāvājumus citu pēc cita kā iepriekš. Neprasa arī pilnu paketi, sākot no laivām un beidzot ar guļammaisiem. Cilvēki, arī uzņēmumi, šodien vairāk iziet uz kombinēšanu - teiksim, ņem no mums laivas, bet transportu organizē paši,» stāsta Žagarkalna īpašnieks Juris Žagars. Viņa bizness jau ziemā izjutis solīto slēpotāju pievēršanos vietējiem kalniem, Alpu braucienus pārbīdot uz vēlākiem gadiem. «Spriežot pēc rezervācijām, tas pats sāk iezīmēties arī laivošanas un kempinga jomā,» - tā uzņēmējs, vērtējot to kā loģisku iznākumu ekonomiskajai situācijai, jo «lētāku atpūtu par vietējo upi un dzīvošanu teltī ir grūti iedomāties».

Cenu politikas ziņā daudzi piedzīvojumu pārdevēji izvēlējušies nevis samazināt cenas, bet piedāvāt atlaides. Mežakaķa bīdītājas SIA Kaķītis valdes loceklis Rolands Rapa mērķē uz vietējo klientu loka audzēšanu, solot 25% atlaidi Alfas pircējiem, kas lielveikalā atstājuši vismaz 10 latu. Tikmēr Zviedru cepures īpašnieks Edvīns Balodis saka, ka uzņēmums izšķīries par visu cenu pazemināšanu vidēji par 15%. Viņš gan rēķinās, ka vasarā turpināsies tendence, kas sākusies jau ziemā, - zemākas cenas piesaistīs cilvēkus pašam piedzīvojumam, proti, rodeļu nobraucienam, tomēr nepalīdzēs atgūties saistītajiem pakalpojumiem. «Kafejnīcā apgrozījums krities par 50%. Daļa ņem ēdienu līdzi, daļa karbonādes vietā izvēlas zupu un salātus,» vērtē E.Balodis.

Tikmēr ceļotāju tendence atbalstīt vietējo tūrismu nu jau vērojama visā Eiropā. «Arī Krievijā, kur Turcijas un Ēģiptes tūroperatori izmisīgi dempingo cenas,» apliecina TAVA padomnieks Armands Muižnieks. Lielāks potenciāls būs tiem, kas produktu pratīs «apaudzēt», lai klients pavadītu ilgāku laiku. Viens no risinājumiem ir lētas naktsmītnes piedāvāšana, jo, kamēr viesnīcas piedzīvo smagu laiku, par uzrāvienu nevar sūdzēties vietējie hosteļi, pamato A.Muižnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?