Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Piedzīvosim ĢMO invāziju?

Kaspars Adijāns

Starp ES un ASV patlaban norit aktīvas sarunas par brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu, abas puses cer sagaidīt jaunu darbvietu rašanos un nozīmīgu iekšzemes kopprodukta pieaugumu. Lai arī tirdzniecības robežu nojaukšana abu pušu klibojošajām tautsaimniecībām ir vitāli nepieciešama, dažas barjeras ES tomēr vajadzētu saglabāt.

Viens no jūtīgākajiem sarunu tematiem ir ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) nokļūšana ES tirgū. Kā zināms, Ziemeļamerikā ĢMO lietošana lauksaimniecībā ir plaši izplatīta, bet ES pagaidām šim trendam vismaz daļēji ir spirinājusies pretī. Taču cik ilgi vēl?

Dažādi apstākļi arvien vairāk liek domāt, ka arī ES tirgus pamazām tiek ierīkots ĢMO invāzijai un ĢM sēklu ražotāji to jau diezgan konkrēti ir paņēmuši uz grauda. Dominējošais spēlētājs šajā lauciņā ir uzņēmums Monsanto, kura velnišķīgā slava jau steidzas tam pa priekšu. Par spīti regulārajiem globāla mēroga protestiem, dramatiskām dokumentālajām filmām un neglaimojošiem zinātniskajiem pētījumiem, Monsanto ir izdevies nostiprināties katrā kontinentā, tikai Eiropa vēl ir tādā kā pelēkajā zonā.

Un tam ir savs pamats. Piemēram, izdevumā The International Journal of Agricultural Sustainability publicētajā pētījumā, kurā tiek salīdzināta ASV un ES lauksaimnieku produktivitāte, tiek izdarīts secinājums, ka, neraugoties uz Savienotajās Valstīs plaši izmantoto gēnu tehnoloģiju, Eiropas lauksaimnieki tomēr sasniedz augstāku produktivitāti, nekā to spēj izdarīt viņu Ziemeļamerikas amata brāļi. Taču tik mērķtiecīgam uzņēmumam kā Monsanto tās ir tikai pupu mizas.

Maija sākumā ES veselības un patērētāju politikas komisārs Tonio Borgs galdā lika priekšlikumu par jaunu regulu, kurai būtu jāuzlabo pārtikas produktu ķēdes uzraudzība. Tā ietvēra arī jaunus noteikumus par obligātu augu sēklu sertifikāciju, kas nozīmētu, ka ikviens, kurš vēlas kaut ko stādīt, drīkstētu izmantot tikai licencētas sēklas un arī to tālāk izplatīšana, pat dāvināšana būtu jāreģistrē. Borga priekšlikums izsauca aizdomas un pretreakciju, tāpēc jau pēc mēneša no regulas tika izņemti mazie lauksaimnieki. Arī Monsanto šajā brīdī veica savdabīgu manevru un vācu laikrakstam TAZ pārsteidzoši paziņoja, ka uzņēmums vairs necentīsies iekarot Eiropas tirgu ar ĢMO. Tomēr jau dažas dienas vēlāk Monsanto sev garantēja ģenētiski uzlabotas kukurūzas šķirnes patentu, pēc dažām dienām arī kādas brokoļu šķirnes patentu, un 11 patenti vēl gaida savu apstiprinājumu ES tirgum.

Tas viss varētu šķist vēl tālu no mums, taču jāatgādina, ka arī Latvijā jau pirms gada tika nodibināts pirmais uzņēmums, kurš audzē Monsanto patentētas gurķu sēklas, lai arī ne ģenētiski modificētas, tomēr kāja durvīs jau ir ielikta. Izskatās, ka tas ir tikai laika jautājums, kad arī Latvijas patērētāju sasniegs Monsanto pārdabiskie dārzeņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?