Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Piektais gads

Piekto gadu zina visi. Par to raksta vēstures grāmatās. Par to dzied dziesmu svētkos. Par to uzņem filmas un iestudē izrādes. Bet «piektajam» gadam ir vēl viena ļoti interesanta dimensija. «Piektie» gadi bijuši ļoti labi vai izcili ražas gadi vīndariem daudzos reģionos, it sevišķi Bordo reģionā Francijā.

Vajag tikai atcerēties trīs gadus - 1985., 1995. un 2005. -, un jebkurā snobiskā pasākumā varēsiet paspīdēt. Taču vēl labāk, ja varat skaļi aicināt visus nogaršot «piektā» gada bordo (sarkano) un ar skaistu žestu novietot pudeli apskatei uz galda. Droši pamēģiniet. Uz jums pilnīgi noteikti skatīsies citādāk. Ja vēlaties atstāt vēl graujošāku iespaidu, papildiniet teikto, piebilstot, ka labprāt atnestu arī 2009. gadu salīdzināšanai, bet tas diemžēl vēl nav sapildīts pudelēs (2009. gadu bordo uzskata par gadsimta ražas gadu, bet tas tik tiešām vēl nav sapildīts pudelēs un glabājas mucās).

Ir dažas lietas, kas jums būtu jāzina par 2005. gada bordo. Pirmkārt: vai jums ir bērni, kas dzimuši šajā gadā? Ir? Ko tad jūs vēl gaidāt? Apstaigājiet Latvijas vīna bodes, pakonsultējieties un iepērciet šā gada vīnu. Nolieciet tumšā un vēsā vietā, glabājiet un atveriet atvašu desmitajā vai astoņpadsmitajā dzimšanas dienā. Ticiet man, tas jums ļoti patiks. Labs bordo un it sevišķi 2005. gads var stāvēt un gatavināties ļoti ilgi. Nu, līdz desmitajai dzimšanas dienai noteikti, ja nevarat sagaidīt astoņpadsmito.

Otrkārt, 2005. gada bordo ir dārgs. Dārgākie eksemplāri maksā tikpat, cik vienkāršs auto. Bet ne jau par to ir stāsts. Aizmirstiet par tiem dārgajiem eksemplāriem un pameklējiet kaut ko no vienkāršā gala, kas ir pietiekami plaši pārstāvēts arī Latvijā. Izcilos gados arī neprestižo piļu brūvējumiem ir visaugstākā raudze. Turklāt par pilnīgi citu, saprātīgu cenu. Treškārt, ja plānojat baudīt 2005. gada vīnu jau tagad (nevis glabāt vēl desmit gadus), es ieteiktu sadraudzēties ar dekanteri jeb vīna karafi. Ja vien spējat atcerēties un sanāk laika, pārlejiet vīnu karafē vismaz stundu pirms lietošanas. Kā jau visi jauni vīni, 2005. gada vīns, tikko no pudeles izliets, var būt satraukts, nīgrs vai kašķīgs. Karafe jaunus vīnus prot labi nomierināt. Pēc īsa brīža vīns kļūs maigāks, zīdīgāks, smaržīgāks un visādi citādi daudz baudāmāks.

Chᅢᄁteau Saint-Poly, St.-ᅢノmilion Grand Cru, 2005 ir atradums lielveikalā. Vienkāršs labā krasta Bordo par pieņemamu cenu un bez pārsteigumiem. Merlot vīnogas dominance nozīmē zemeņu ievārījuma un plūmju nianses garšā. Ļoti baudāms ķiršu tabakas aromāts. Šis konkrētais eksemplārs vēl ir ļoti jauns, tātad karafe pilnīgi noteikti noderēs. Šis vīns vislabāk iederēsies grillēšanas pasākumā kopā ar gaļas ēdieniem. Chᅢᄁteau Lalande Borie, St.-Julien, 2005 ir no otra Bordo krasta - no kreisā krasta. Ar Cabernet Sauvignon dominanci. Ar dižciltīgu izcelsmi, vēsturi, īpašniekiem un vīndarīšanas metodēm. Ja kādreiz gadīsies piedalīties slavenajā Medokas maratonā, skriesiet arī cauri Borī pils vīna dārziem. Lalande Borie noteikti varat uzglabāt, lai gan tas ir ļoti baudāms jau tagad. Šā vīna lielisko īpašību pamatā - upeņu smarža, garša, pēcgarša. Baudiet!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?