Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Piemājas ūdenskrātuves - īpaši bīstamas bērniem

Tas nolādētais piemājas dīķis - nosaka baušķeniece Valentīna, atceroties pirms pāris nedēļām notikušo nelaimes gadījumu lauku mājās Īslīcē. Kamēr vecāki dārzā stādīja kartupeļus, pusotru gadu veco Valentīnu pieskatīja māsa Karīna. Kamēr māsa uz mirkli no brālīša novērsās, mazais iekrita dīķī. Pamanījusi nelaimi, desmit gadu vecā meitene neapjuka - zibenīgi izvilka brālīti no ūdens, veica viņam mākslīgo elpināšana un izsauca ātros. Kad mamma (viņa ar mazo puisīti vēl ir slimnīcā) prasījusi meitai, kā viņa zinājusi, kas jādara, Karīna stāstījusi, ka redzējusi TV.

Valentīnai pārmet bērna atstāšanu bez uzraudzības, un vecākiem tagad policijā būs jānoklausās lekcija par šo tēmu. Viņa nenoliedz, ka pieaugušie vainojami notikušajā, un domā, ka pati nelaime ir vislielākais sods. Valentīna ir pateicīga meitai par drosmi un apķērību - ja Karīna nebūtu tik ātri reaģējusi, iespējams, brālīša vairs nebūtu. Pirms daudziem gadiem šajā pašā dīķi iekrita arī Valentīnas māsa, kuru toreiz paspēja izglābt mamma.

Mazo bērnu nepietiekama uzraudzība ūdens tuvumā un līdz ar to slīkšana ir satraucošs fakts, uz ko norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bunkša, jo tikai šī gada aprīlī un maijā slīkuši četri bērni vecumā no 1,5 līdz 5 gadiem. Trīs izdevās izglābt, bet 2 gadus veca meitenīte noslīkusi.

Vienmēr jāsauc mediķi

Ģimenēm ar bērniem, kuru mājas atrodas ūdens tuvumā, jābūt īpaši uzmanīgām, jo, kā novērojis NMPD ārsts Roberts Fūrmanis, kas septiņus gadus Jūrmalā nostrādājis arī par glābēju uz ūdeņiem, bērni visbiežāk cieš tieši piemājas ūdenskrātuvēs. Upēs un ezeros tie galvenokārt ir vidēji 15-25 gadus veci vīrieši, kuru atpūta bieži saistīta ar alkohola lietošanu un pārgalvībām, savas varēšanas pierādīšanu. Un visriskantākās ir nevis legālās pludmales, bet gan iecienītās peldvietas, kas parasti ir vistuvāk mājām vai klusā, nomaļā vietā, kur mierīgi var atpūsties kompānijā. Glābēji nelaimes gadījumā šādu vietu parasti nevar ne atrast, ne tai piebraukt, tāpēc būtu vērtīgi, ja NMPD kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) varētu izveidot bīstamāko peldvietu karti, lai apzinātu šīs vietas un piekļūšanu tām.

«Ja cilvēks sācis slīkt un tuvumā nav glābšanas dienesta, viss atkarīgs tikai no tiem cilvēkiem, kas tajā brīdī ir mums līdzās,» norāda dakteris Fūrmanis, kura darbs pretēji VUGD speciālistiem, kas lielākoties no ūdens izceļ jau noslīkušus cilvēkus, vairāk saistīts ar palīdzības sniegšanu izglābtajiem. «Ja līdzcilvēku rīcība nelaimes gadījumā bijusi pietiekami operatīva un prasmīga, izvelkot slīcēju un sniedzot viņam pirmo palīdzību, cietušā izredzes ir labas,» saka ārsts. Viņš gan norāda, ka jebkurā gadījumā pēc slīcēja izvilkšanas no ūdens jāizsauc mediķi, jo pirmajās 24 stundas pēc negadījuma, lai arī tas licies nenozīmīgs un cietušais jūtas labi, var attīstīties dažādi veselības traucējumi.

Jaunā paaudze - zinošāka

Pieredze liecina, ka cilvēki stresa situācijās bieži apjūk un nelaimes brīdī rīkojas pilnīgi pretēji pirmās palīdzības sniegšanas pamatprincipiem. «Situācijā, kad cilvēks ir bezsamaņā, neelpo, viņa dzīvība ir apdraudēta, bailes jāmet pie malas un jārīkojas,» saka R. Fūrmanis. Viņš novērojis, ka gados vecāki cilvēki ir mazāk apmācīti sniegt pirmo palīdzību, taču jaunā paaudze ir pietiekami zinoša.

20 gadu vecais Edgars Šteins pārliecinājies, ka cilvēki attiecībā pret apkārt notiekošo ir visai vienaldzīgi. Pagājušajā vasarā, atpūšoties jūrmalā Kolkā, puisis pamanījis tālu jūrā kādu peldētāju un, sapratis, ka viņš saviem spēkiem krastā netiek, meties palīgā. Izrādās, tas bijis mazs zēns, kurš uz piepūšanā matrača pārāk tālu ienests jūrā. «Biju nikns, ka neviens cits uz notiekošo nereaģēja, kaut ūdenī vēl brīdī, kad puika bija pietiekami tuvu krastam, bija daudz cilvēku,» nepatīkami pārsteigts ir Edgars. Arī par šo notikumu atbildība jāuzņemas pieaugušajiem - ne tikai tāpēc, ka neaizrādīja un nepalīdzēja zēnam, bet arī tāpēc, ka palaida vienu.

Veidu, kā noslīkt, daudz

VUGD un NMPD apkopotā informācija liecina, ka galvenie slīkšanas iemesli ir alkohola lietošana atpūtas laikā pie ūdens, peldēšanās naktī, kad bieži cilvēkam zūd orientācija un viņš nevar atrast krastu. Spēku pārvērtēšana, kad cilvēks, kuram šķiet, ka viņš lieliski prot peldēt, aizpeldējis pārāk tālu un viņam zūd spēki tikt atpakaļ. Bieži nelaimes notiek, lecot ūdenī un nepārliecinoties, kas ir apakšā. VUGD speciālisti secinājuši, ka ūdens paņem vairāk dzīvību nekā uguns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pirmā palīdzība

Jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.
Ja cilvēks ir pie samaņas, jāparūpējas, lai viņa ķermenis neatdziest. Cietušajam jāatrodas pussēdus vai pusguļus.
Ja cilvēks ir bezsamaņā, bet elpo, jānogulda uz sāniem, jāsasedz, jānovieto aizvējā, paēnā un, gaidot mediķus, ik pēc minūtes jākontrolē elpošana.
Ja cilvēks ir bez samaņas un neelpo, nekavējoties jāsāk atdzīvināšana - sirds masāža un mākslīgā elpināšana.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?