Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pieminēs kodoluzbrukumus

Japāna šonedēļ pieminēs 70. gadadienu kopš iznīcinošajiem kodoluzbrukumiem Hirosimai un Nagasaki. Tā bija pirmā un līdz šim vienīgā reize, kad karadarbībā tika izmantoti atomieroči, lai gan vairākas desmitgades pēc tam pasaule dzīvoja savstarpēji naidīgu lielvaru uzturētās bailēs par kodolkaru.

Daudzi kodoluzbrukumos izdzīvojušie nespēj izdzēst no atmiņām toreiz piedzīvotās šausmas, tādēļ iestājas pret Japānas konservatīvā premjerministra Šindzo Abes plāniem atjaunot atomelektrostaciju (AES) darbību un vēlmi attālināties no valsts pēckara periodā piekoptās pacifisma politikas.

Elle zemes virsū

Otrais pasaules karš Eiropā beidzās ar nacistiskās Vācijas padošanos 1945. gada 8. maijā, bet Āzijā un Klusajā okeānā tas turpinājās vēl vairākus mēnešus, jo Japāna pretojās ASV, Lielbritānijas un Ķīnas prasībai kapitulēt.

Japāna nepadevās arī pēc tam, kad amerikāņi bija veikuši intensīvus uzlidojumus valsts lielākajām pilsētām, tajā skaitā Tokijai. Toreizējais ASV prezidents Harijs Trumens kā galējo ieroci Japānas sakaušanai redzēja atombumbu, tādēļ pavēlēja dot izšķirošo triecienu.

1945. gada 6. augusta rītā bumbvedējs Enola Gay ar kaujas gatavībā esošu urāna bumbu Little Boy pacēlās no ASV piederošās Tinianas salas Ziemeļu Marianas salu arhipelāgā, lai dotos uz Japānas pilsētu Hirosimu, kur atradās Japānas armijas ģenerālštābs un ieroču rūpnīcas.

Little Boy eksplodēja pulksten 8.15 aptuveni 600 metru virs Hirosimas, acumirklī nogalinot ap 70 tūkstošiem cilvēku (līdz gada beigām bojāgājušo skaits pieauga līdz 140 tūkstošiem) un gandrīz pilnībā nolīdzinot pilsētu.

Tuvāk eksplozijas epicentram esošie cilvēki sadega dzīvi vai guva smagus apdegumus, bet tuvākajā apkaimē esošie tika pakļauti spēcīgai radiācijai, kuras dēļ viņu veselības stāvoklis strauji pasliktinājās. «Tā bija elle zemes virsū,» atminas 90 gadu vecais Sunao Cuboi, kurš sprādzienā guva plašus ķermeņa apdegumus un radiācijas dēļ iedzīvojās nopietnās veselības problēmās. «Visapkārt bija pārogļojušies ķermeņi. Degošas miesas smaka bija visu nomācoša.»

Pēc trim dienām amerikāņi uzmeta plutonija bumbu Nagasaki pilsētai, momentā nogalinot 40 tūkstošus cilvēku (tuvākajos mēnešos mirušo skaits pieauga līdz 70 tūkstošiem). 15. augustā Japāna paziņoja par kapitulāciju.

Japānas varasiestādes līdz 2014. gada augustam atzinušas, ka abos kodolsprādzienos un no to radītajām sekām kopumā miruši vairāk nekā 450 tūkstoši cilvēku - vismaz 292 tūkstoši Hirosimā un 165 tūkstoši Nagasaki, raksta The Guardian.

Noliedz atomenerģiju

Pašlaik dzīvi vēl ir aptuveni 183 tūkstoši Hirosimas un Nagasaki atomsprādzienos izdzīvojušo. Šo cilvēku vidējais vecums ir 80 gadu, tādēļ daudziem tā būs pēdējā apaļā traģisko notikumu gadadiena. Viņi to vēlas izmantot, lai aicinātu pasauli atteikties no kodolieročiem un atomenerģijas.

Japānas sabiedrības pretestība atomenerģijai krasi pieauga pēc 2011. gadā zemestrīces un cunami izraisītās avārijas Fukušimas AES, kas nācijai varēja atnest jaunu kodoltraģēdiju. Pēc notikušā tika apturēti visi valstī esošie kodolreaktori, bet Japānas premjers Š. Abe nolēmis tos atkal iedarbināt. 10. augustā kā pirmā darbu atsāks Sendai AES.

«Mēs apzināmies atomenerģijas riskus un cilvēka nespēju to kontrolēt, tādēļ nevajadzētu restartēt atomreaktoru darbību,» Hirosimas kodolsprādzienā izdzīvojušais 87 gadus vecais Acuši Hošino sacīja Reuters.

Atomsprādzienos izdzīvojušie arī kritizē Š. Abes ieceri paplašināt Japānas bruņoto spēku pilnvaras, noteiktos gadījumos atļaujot tos iesaistīt militāros konfliktos ārzemēs. Hiromati Jamada, kurš pārdzīvoja Nagasaki sprādzienu, uzskata, ka Š. Abes «proaktīvais pacifisms» aizvirzīs Japānu prom no pretkara ideāliem, kuru simbols kopš 1945. gada ir Hirosimā un Nagasaki izdzīvojušie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?