Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Piena kooperatīvi nikni uz KP

Konkurences padomes (KP) 12. oktobra pārbaude piensaimnieku kooperatīvos radījusi bumbas sprādziena efektu. Šajā dienā zemnieku apvienības Trikāta KS un Dzēse uzzināja, ka pret viņiem ir ierosināta lieta par neatļautu vienošanos par cenām un tās apsūdzētas karteļa veidošanā. Piensaimnieki tagad apsūdz KP centienos iznīcināt viņu biznesu un pārvilkt svītru kooperatīvu kopīgā uzņēmuma Latvijas piens ražotnei, kas top Jelgavā.

KP priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme par piensaimnieku sacelto ažiotāžu ir pārsteigta, sakot: «Parasti uzņēmumi nevēlas afišēt savas attiecības ar mūsu iestādi.» Viņa uzskata, ka karteļa vienošanās sekas var just gala patērētājs, jo piens tādējādi var kļūt dārgāks. Pie tā būs vainīgi piena ražotāji, kas, vienojoties par cenām, slāpē konkurenci.

Lai gan lietu pret piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību Dzēse un lauksaimniecības pakalpojumu piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību Trikāta KS Konkurences padome ierosināja jau jūnija vidū, pēc aprīlī veiktās pārbaudes datu apkopojuma piensaimnieki par to uzzināja tikai 12. oktobrī. Uzņēmumos kopā ar policiju ieradās KP pārstāvji, veica kratīšanu un iztaujāja darbiniekus. Pēc pārbaudes sīkākus paskaidrojumus, neraugoties uz piena kooperatoru sūtītajām ierakstītajām vēstulēm un telefona zvaniem ar lūgumiem sniegt kādu informāciju par notiekošo, KP neesot sniegusi. Neesot arī prasīti paskaidrojumi no kooperatīvu vadības.

KP uzskata, ka abi kooperatīvi ir nodibinājuši karteli, vismaz tā liecinot pārbaudes laikā iegūtā informācija, tajā skaitā uzņēmumu datoros atrastie e-pasti. Uzņēmumi, iespējams, noslēguši vienošanos par cenu, par kādu viņi tirgos pienu pārstrādātājiem. Ja aizdomas apstiprināsies, KP uzliks par pienākumu šādu praksi pārtraukt un piemēros arī naudas sodu, kas varētu būt līdz 5-10 procentiem no uzņēmumu apgrozījuma, atkarībā no lēmuma par nodarījuma smagumu, stāsta I. Jaunzeme.

Turklāt ir aizdomas, ka kooperatīvās sabiedrības realitātē ir apvienojušās, neprasot atļauju padomei. To nosaka likums gadījumos, ja tirgus dalībnieku kopējais apjoms pārsniedz 15% no tirgus. I. Jaunzemes rīcībā esošā informācija liecina, ka abu kooperatīvu kopējais apjoms šo robežu pārsniedz, kaut gan konkrētus skaitļus viņa atteicās izpaust. Latvijas piens pārstāve Iveta Tomsone pauda izbrīnu par šī likuma panta piemērošanu, jo abu uzņēmumu kopējā tirgus daļa, pēc pērnā gada datiem, nesasniedz 15% ne pēc piena iepirkuma, ne pārdošanas kritērijiem, turklāt Dzēse savu pienu jau septiņus gadus tirgo tikai Lietuvā un, viņasprāt, nav uzskatāma par Latvijas piena tirgus dalībnieku.

«Ja kāda vienošanās ar Dzēsi par piena cenām ir bijusi, tad tikai un vienīgi, lai abi kooperatīvi kopā sasniegtu lietuviešu pārstrādātājiem nepieciešamo apjomu un iegūtu izdevīgu cenu,» stāsta I. Tomsone. Viņasprāt, KP neskata šo lietu pēc būtības, bet gan pārlieku skrupulozi ievēro likumu, tādējādi draudot iznīcināt kooperatīvu radīšanā un zemnieku apvienošanā ieguldīto darbu. Viņa pauda neizpratni, vai arī kooperatīvu Trikāta KS, Dzēse un Piena partneri KS kopīgi dibinātā uzņēmuma Latvijas piens rūpnīca nedrīkstēs iegādāties no kooperatīviem pienu par vienotu cenu.

Zvērināta advokāte Anete Bergmane, kura pārstāv piensaimnieku intereses, stāsta, ka zemnieki sevi par vainīgiem neuzskata un cīnīsies pret nepamatotajiem pārmetumiem: «Šoreiz nav runa nav par juridisku strīdu, bet gan par politiku: konkurences tiesības tiek izmantotas pret vājāko tirgus ķēdes dalībnieku, tas ir, zemnieku. KP zemniekus nesargāja ne brīdī, kad iepirkumu cenas bija neadekvāti zemas, ne brīdī, kad veidojas piena ražotāju monopols. Tomēr tagad tiek meklēti formāli pārkāpumi tieši zemnieku rīcībā.»

Uz jautājumu, kas notiks, ja KP atzīs kooperatīvus par vainīgiem, aizliegs šādā veidā sadarboties un piemēros naudas sodu, kooperatīva Dzēse valdes priekšsēdētājs Māris Petrēvics bija īss un kategorisks: «Es pat negribu šādu scenāriju apspriest. Tas būtu krusts kooperācijai. Tad arī vairs nebūtu jēgas runāt ne par kādu rūpnīcu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?