Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pierast pie luksoforiem

Siltākam laikam iestājoties, sākusies arī Latvijas ceļu būvēšanas sezona. Vecpiebalgas novada iedzīvotājiem šis ir sen gaidīts laiks, jo beidzot notiek remontdarbi uz reģionālā autoceļa Cēsis-Vecpiebalga-Madona. Tas iepriekš bija tik ļoti klāts ar bedrēm, ka nesalauzt mašīnu, braucot ar atļauto ātrumu, būtu brīnums. Vēl pirms neilga laika vietējie bez ironijas pauda izmisumu, sakot, ka ceļš esot kā pēc kara. Ja piebaldzēni nebūtu piedalījušies raidījumā Sastrēgumstunda un neprotestētu pie Saeimas, iespējams, atbildīgie izliktos nemanām katastrofālo stāvokli.

Nākas ilgi gaidīt

Tagad bedru vietā nākas pieciest ilgo gaidīšanu pie luksoforiem. Remontdarbi notiek pilnā sparā. Nepacietīgākie pārkāpj noteikumus un brauc pat pie sarkanās gaismas. Ja pretī brauc auto, autovadītājs nebaidās iebraukt remontdarbu veikšanas zonā. Laiks, ko nākas pavadīt pie luksoforiem, ir iespaidīgs. Vietējais iedzīvotājs Aldis Dienai atklāj, ka viņam no mājām līdz darbam nākas šķērsot četrus luksoforus. No rītiem viņš sācis celties agrāk, jo laikam, kas pavadīts ceļā, nākas pierēķināt vismaz pusstundu klāt. Agrāk viņš jau pēc 20 minūtēm bijis darbā, tagad jārēķinās apmēram ar stundu.

Uzņēmums Latvijas valsts ceļi atklāj, ka šajā posmā būvdarbi paredz pilnu ceļa segas rekonstrukciju. Būvdarbu zonā ir novietotas jaunas ātruma ierobežojuma zīmes. Aldis gan stāsta, ka remontdarbu posmos pat nav iespējams pabraukt ar atļautajiem 70 km/ h, parasti kustība notiek ar apmēram 40 km/h, jo braucamā daļa ir ļoti šaura.

Kopējās šī posma rekonstrukcijas izmaksas ir apmēram 9,4 miljoni eiro. Darbus līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, un būvniecības termiņam ir jāiekļaujas 330 kalendārajās dienās, kas nozīmē, ka darbi turpināsies ar nākamgad.

Kā norāda Latvijas valsts ceļi, tad, līdzīgi kā pagājušajā gadā, arī šogad notiek remontdarbi uz 1000 kilometriem Latvijas valsts ceļu. Kā liecina ceļu remontdarbu karte 2015. gadam, visapjomīgākie darbi notiek Rīgas un Latgales plānošanas reģionos. Piesaistīts gan Kohēzijas fonda, gan ERAF līdzfinansējums, tāpat daudzi objekti finansēti par valsts līdzekļiem. Autoceļu uzturēšanā un attīstībā šogad plānots ieguldīt līdz 250 miljoniem eiro.

Būs tā vērts

«Mēs esam apmierināti, ka šogad uz ceļiem tiek veikti tik apjomīgi darbi, tomēr katrā ziņā vēl labāk būtu, ja tie pieaugtu vēl straujāk. Protams, atvainojamies par sagādātajām neērtībām, bet rezultāts būs tā vērts,» Dienai sola Latvijas valsts ceļu valdes priekšsēdētājs Jānis Lange, piebilstot, ka posmu prioritātes tika izvēlētas pēc trim kritērijiem - satiksmes intensitātes, ceļu tehniskā stāvokļa un kapitālieguldījumu novērtējuma.

Pozitīvi ceļu būvnieku aktivitāti vērtē arī biedrības Latvijas ceļu būvētājs izpilddirektors Zigmārs Brunavs: «Attiecībā pret ceļu kvalitāti šie 1000 kilometri ir maz, bet attiecībā pret to, ko mēs vispār valstī spējam izdarīt, tas ir daudzmaz labi - vismaz tas ir tas apjoms, kas šajā periodā tika solīts plānā līdz 2020. gadam.» Z. Brunavs gan norāda, ka situāciju stabilāku padarītu prognozējamība, pagaidām tās nav. «Finansējums ir kārtējā budžeta piešķīruma ietvarā, un nav nekādas garantijas, ka tas plāns tādā veidā arī turpināsies. Budžeta likums stāv pāri visam. Mūsu neapstāšanās un tālākās virzības atslēgvārds ir prognozējamība. Ja šogad šī prognozējamība ir, tad par tālāko nākotni grūti spriest,» teic Z. Brunavs.

Viņš uzskata, ka ceļu kvalitāte palēnām uzlabojas. Kvalitāte esot atbilstoša tam, kas ir pasūtīts. «Ja tu nevari nopirkt mersedesu, tad ir jāskatās uz opeli. Līdzīgā režīmā tiek organizēti arī ceļu būves pasūtījumi. Mēs organizējam ceļus nevis Mercedes, bet Opel līmenī. Jāsaka, ka kvalitāte ar katru dienu aug, jo ir arvien stingrākas kontroles prasības, arī nolikumos parādās papildu lietas, kas tiek pakļautas kontrolei,» viņš saka, piebilstot, ka būvniecības prasības palēnām kļūst nepārprotamākas, radot būvniekiem pateicīgākus apstākļus šo prasību izpildīšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?