Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Piesardzīgais atkusnis

Egons Mudulis

Attiecību uzlabošanās ar austrumu kaimiņu Latvijai visādā ziņā nāks par labu. Jau ir jūtama gan Krievijas politiķu, gan mediju asās retorikas nomaiņa un lielāka pievēršanās savstarpēji interesējošu jautājumu praktiskai risināšanai. Piemēram, mūs vairs tik klaji nemāca, kā pareizāk atrisināt nepilsoņu jautājumu. Abu valstu uzņēmēji un pierobežas iedzīvotāji var būt iepriecināti par vairākiem noslēgtajiem līgumiem un cerēt, ka arī vienošanās par investīciju aizsardzību vairs nav aiz kalniem.

Ir panākta gāzes piegādes cenu samazināšana. Taču tas nav gluži Latvijas politiķu panākums. Mēs beidzot izbaudām pozitīvās sekas tam, uz ko esam tiekušies - būt daļai no Eiropas. Krievija ir ieinteresētā labās attiecībās gan ar ES (arī bezvīzu režīmā), gan NATO, tādēļ saspīlētas attiecības ar Latviju tai neko vairāk par īstermiņa iekšpolitisku labumu nenestu. Joprojām gan pastāv zināmi riski, ko Latvijas politiķi nedrīkst ignorēt. Krievija ne tikai nav ieinteresēta Latvijas lielākā enerģētiskajā neatkarībā, bet tā visdrīzāk vēlētos mūsu izolētību šajā jomā palielināt, par ko liecina AES būvēšana Kaļiņingradā. Savukārt mēs labprāt atbalstītu Krievijas vēlmi uzbūvēt ātrgaitas dzelzceļu starp Rīgu un Maskavu. Protams, jēga no dzelzceļa būs tikai tad, ja sliedes vedīs arī tālāk uz pārējo Eiropu, bet īstenosies - ja finansējums nāks no ES.

Latvijas un Krievijas starpvalstu vēstures komisijas veidošana, kas izvērtētu sāpīgākos mūsu nesenās kopīgās pagātnes jautājumus, neapšaubāmi ir ļoti svarīga lieta. Taču nevajadzētu pārspīlēt ar pārlieku optimismu un cerēt uz tūlītējiem ieguvumiem. Vēsturiskā patiesība nav uzņēmējdarbība, kurā daudzas lietas bieži vien notiek tāpēc, ka tās «vajadzēja vakar». Kaut arī jau tagad ir spēkā dažādi līgumi, pētnieku darbs ir ļoti apgrūtināts. Tādēļ nekāda steiga šajā ziņa nav sagaidāma, un par to liecina kaut vai tas, ka poļiem būtiskās Katiņas traģēdijas faktu atklāšanai bija vajadzīgi divdesmit gadi. Kad būs konkrēts Krievijas prezidenta dekrēts, tad arī varēs spriest, kuri no līdz šim slepenajiem arhīviem būs pieejami vēsturniekiem.

Prezidenta Valda Zatlera valsts vizīte Krievijā jau ir nodēvēta par vēsturisku un produktīvu, tā esot aizritējusi labā gaisotnē, bijusi atklāta un tieša, un starpvalstu attiecības esot iegājušas jaunā kvalitātē. Ļoti gribētos cerēt, ka tie nav tikai skaisti vārdi un neveidosies tāda situācija kā, piemēram, Tuvajos Austrumos, kur vienu dienu tiek slēgts pamiers, bet nākamājā strīdi atsākas no jauna un visas sarunas kārtējo reizi jāsāk no nulles. Tādēļ, izvērtējot visus par un pret, labākajā gadījumā mūsu lielā skaitā pārstāvētās delegācijas viesošanos Krievzemē varētu uzskatīt par ilgi gaidīto atkusni tik sarežģītajās savstarpējās attiecībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?